Στον ορκωτό ελεγκτή της Folli Follie ρίχνει τις ευθύνες το υπουργείο Οικονομίας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στον ορκωτό ελεγκτή της Folli Follie ρίχνει τις ευθύνες το υπουργείο Οικονομίας

Στην εταιρεία ορκωτών ελεγκτών ECOVIS VNT και στον ορκωτό ελεγκτή Γιώργο Βαρθαλίτη που υπέγραφε τον ισολογισμό της Folli Follie αποδίδει ευθύνες, για τη μη ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων και την πλαστότητα και εικονικότητα των στοιχείων της εισηγμένης, το υπουργείο Οικονομίας.

Το υπουργείο απάντησε σε ερώτησή των βουλευτών της ΔΗΣΥ Γ. Κουτσούκο, Ο. Κωνσταντινόπουλο και Β. Κεγκέρογλου σχετικά με την αδράνεια της κυβέρνησης και την καθυστερημένη αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των Ελεγκτικών Υπηρεσιών του Δημοσίου στην υπόθεση της Folli που είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οι μικρομέτοχοι επενδυτές και οι πιστωτές της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης απάντησε πως «από την έκθεση ελέγχου επί των εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2016 του αρμόδιου ορκωτού ελεγκτή λογιστή δεν προκύπτουν παρατηρήσεις».

Στην ίδια απάντηση αναφέρεται ότι με το νόμο 4548/2018 έγινε μια σημαντική αναμόρφωση του δικαίου ανωνύμων εταιρειών με στόχο μεταξύ άλλων να αντιμετωπιστούν στο μέλλον θέματα όπως αυτό της Folli Follie. Συγκεκριμένα σημειώνεται πως στο άρθρο 145 του νόμου ορίζεται ότι οι ετήσιες κοινοποιημένες καταστάσεις καταρτίζονται ελέγχονται και εγκρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4308/2014 και σύμφωνα με κάθε άλλη ειδική διάταξη που ρυθμίζει τα θέματα αυτά. Παράλληλα στο άρθρο 148 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι ετήσιες ενοποιημένες καταστάσεις εγκρίνονται από την γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που της συνέταξε με στόχο πάντα την προστασία των μετοχών και των πιστωτών της.

Πάντως, η απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μεταθέτει την προσοχή τόσο στις κυρώσεις που θα ανακοινώσει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) σε βάρος της ECOVIS VNT, αλλά και στις κινήσεις που θα κάνει η Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών που εποπτεύει την ΕΛΤΕ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider