Τέσσερα μέτωπα ανοικτά για τη Folli Follie

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τέσσερα μέτωπα ανοικτά για τη Folli Follie

Κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα για την υπόθεση της Folli Follie, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να ενημερώσει τις εισαγγελικές Αρχές και πιθανότατα και την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος για τα στοιχεία που έχει συλλέξει από την εισηγμένη, τις εγχώριες χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, αλλά και από τον ελβετικό όμιλο Dufry για τα κακώς κείμενα στη Folli.

Σήμερα εκπνέει η διορία που είχε δοθεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie για να καταθέσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα απολογητικά τους υπομνήματα με τα οποία θα αντικρούουν τις κατηγορίες της Αρχής πως οι συμπεριφορές που έχουν επιδείξει συνιστούν χειραγώγηση της αγοράς μέσω διάδοσης ψευδών, ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών για τις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie.

Να σημειωθεί πως εάν οι εξηγήσεις δεν ικανοποιήσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκείνη δύναται να επιβάλλει πρόστιμο ύψους από 10.000 μέχρι 2 εκατ. ευρώ υποβάλλοντας παράλληλα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών μηνυτήρια αναφορά, με την οποία θα ανακοινώνεται και η τέλεση της αξιόποινης πράξης από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τα λοιπά μέλη του ΔΣ της εταιρείας.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη συγκεντρώσει (στη βάση αιτήματος που έστειλε στις χρηματιστηριακές εταιρείες στις 8 Ιουνίου) στοιχεία που δείχνουν τις κινήσεις που έγιναν στη μετοχή στο διάστημα πριν την αναστολή της διαπραγμάτευσης της και έχει συσχετίσει τις συναλλαγές που σχετίζονται με μέλη του ΔΣ της Folli Follie. Κατά συγκεκριμένες πληροφορίες η Αρχή έχει εξετάσει και το ρόλο συγκεκριμένων χρηματιστηριακών που είχαν αναλάβει το market making της μετοχής.

Παράλληλα, η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αξιοποιώντας δημοσιογραφικές πληροφορίες έχει ζητήσει από τις 28 Ιουνίου από τον ελβετικό όμιλο Dufry να παράσχει στοιχεία για αμοιβή ύψους 28 εκατ. ευρώ που χορήγησε στη Folli το 2014 και να τεκμηριώσει το γιατί δόθηκε, πότε καταβλήθηκε, σε ποια τράπεζες, σε ποιους τραπεζικούς λογαριασμούς και στο όνομα ποιου δικαιούχου.

Να σημειωθεί ότι η Dufry είχε αγοράσει το 51% των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ από τη Folli τον Οκτώβριο του 2012, με option να αποκτήσει και το υπόλοιπο 49%. Αυτό έγινε στο τέλος του 2013. Η Folli Follie Group έλαβε τότε 175 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 153 εκατ. ευρώ σε μετοχές της Dufry (το 4% της ελβετικής εταιρείας). Ωστόσο, εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε πως είχε δοθεί και μια αμοιβή 28 εκατ. ευρώ που δεν είχε δηλωθεί στις Αρχές.

Σύμφωνα με πηγές, η Κεφαλαιαγορά θα κοινοποιήσει στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος τα στοιχεία από την Dufry για να διαπιστωθεί από τις έρευνες και το άνοιγμα των λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων εάν προκύπτει κάτι το επιλήψιμο.

Τέλος, ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται και από το μέτωπο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου η οποία έχει αναλάβει να προσδιορίσει τις ευθύνες της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών ECOVIS VNT και του ορκωτού ελεγκτή Γιώργου Βαρθαλίτη που υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie.

Ήδη η Γενική Διεύθυνση Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε απάντηση που έδωσε για την υπόθεση της Folli στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου αναγνώρισε αυτές τις ευθύνες, σημειώνοντας πως η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις της Folli χωρίς καμία επιφύλαξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider