Η Εθνική Ασφαλιστική προτεραιότητα για τον Παύλο Μυλωνά

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Εθνική Ασφαλιστική προτεραιότητα για τον Παύλο Μυλωνά

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τον νέο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Η νέα διοίκηση θέλει να δείξει άμεσα και απτά αποτελέσματα ξεκινώντας από την πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας και να αποδείξει εμπράκτως ότι είναι αποφασισμένη να κλείσει τις εκκρεμότητες που παραμένουν ανοιχτές. Για το λόγο αυτό, πυκνώνουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της διοίκησης και των συμβούλων Morgan Stanley και Goldman Sachs προκειμένου να περάσει από «ακτινογραφία» η προσφορά του κινεζικού κολοσσού Gongbao και να προκριθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το τίμημα που προσφέρει η κινεζική εταιρεία φέρεται να κυμαίνεται στα 680 εκατ. ευρώ και η προσφορά κρίνεται ικανοποιητική και σε όρους αξιοπιστίας, καθώς η Gongbao έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ICBC –της μεγαλύτερης κινεζικής τράπεζας, αναφέρουν οι πηγές του κλάδου.

Υποχωρεί το σενάριο της δημόσιας προσφοράς

Η διοίκηση επί Λεωνίδα Φραγκιαδάκη είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζήτημα της Εθνικής Ασφαλιστικής να κλείσει με διάθεση των μετοχών της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όμως, το σενάριο αυτό αποτελεί «Plan B» και εξασθενεί όσο προχωρά η διαδικασία ελέγχου της προσφοράς της Gongbao που φαίνεται να πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Δημόσια προσφορά σημαίνει και άλλες καθυστερήσεις στην πώληση της θυγατρικής, η οποία θα έπρεπε –με βάση το αρχικό σχέδιο που κατατέθηκε στην DGComp – να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», ανέφερε στο insider.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΤΕ αμέσως μετά την επιλογή του Παύλου Μυλωνά, αναγνωρίζοντας τη βαριά ατζέντα που έχει μπροστά της η διοίκηση της τράπεζας.

Στα «καυτά» θέματα που παραμένουν ανοιχτά περιλαμβάνεται, επίσης, η πώληση της Banca Romaneasca, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον από 3-4 επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αγοραστής θα είναι τράπεζα ή σε κάποιο από τα ενδιαφερόμενα funds αλλά το σίγουρο, πάντως, είναι ότι στους υποψήφιους αγοραστές δεν περιλαμβάνεται η Banca Transilvania, η οποία αγόρασε τον Απρίλιο τη θυγατρική της Eurobank στη Ρουμανία, Bancpost.

Διαχρονική «εκκρεμότητα» αποτελεί, τέλος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για ολόκληρο τον κλάδο. Του Ιούνιο, η Εθνική Τράπεζα πούλησε το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων «Earth», ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο περιλάμβανε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, καθώς και μικρά επιχειρηματικά χωρίς εξασφαλίσεις.

Μέχρι το τέλος του 2019, η τράπεζα έχει δεσμευτεί για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά επιπλέον 3,4 δισ. ευρώ. Η μείωση των 5 δισ. ευρώ που έχει επιτύχει από το 2016 οφείλεται κυρίως σε διαγραφές (3,2 δισ. ευρώ), γεγονός που ρίχνει το βάρος των επόμενων ενεργειών στις οργανικές μειώσεις, δηλαδή το «πρασίνισμα» των δανείων και τους πλειστηριασμούς, και στις ανόργανες, δηλαδή στις πωλήσεις πακέτων σε funds.

Πράγματι, εντός του 2018 προγραμματίζονται δύο ακόμη πωλήσεις NPEs, ένα πακέτο επιχειρηματικών με εξασφαλίσεις και ένα με δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τουριστικό κλάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider