Προτάσεις της ΕΛΤΕ για να γίνει η Ελλάδα… Δανία στην οικονομική πληροφόρηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προτάσεις της ΕΛΤΕ για να γίνει η Ελλάδα… Δανία στην οικονομική πληροφόρηση
Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) εισηγείται την καθολική κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων των ελληνικών εταιρειών σε eXtensive Business Reporting Language (XBRL).

Στόχο η Ελλάδα να γίνει Δανία ως προς την ποιότητα της οικονομικής πληροφόρησης που παρέχουν οι εγχώριες εταιρείες έχει θέσει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) και προς το σκοπό αυτό εισηγείται την καθολική κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων σε μορφή XBRL (eXtensive Business Reporting Language).

Το πρότυπο XBRL ισχύει ήδη από το 2000 και σήμερα έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Ουσιαστικά προσφέρει μια ευρεία γκάμα δεδομένων σε επεξεργάσιμη μορφή, ώστε να αποκτάται εύκολα και εύχρηστα η συνολική εικόνα κάθε επιχείρησης. Βασίζεται σε παγκοσμίως αποδεκτές αρχές (XBRL Specifications) διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ανταλλαγή, την άμεση πρόσβαση και επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων ανάμεσα σε επιχειρήσεις, εποπτικούς φορείς και κυβερνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι πως το πρότυπο XBRL, οδηγεί σε μείωση του κόστους συλλογής και επεξεργασίας των πληροφοριών, συμβάλει στη βελτίωση της αξιοπιστίας των μεγεθών και στην αύξηση της ταχύτητας διάδοσης των οικονομικών στοιχείων, για όλους τους εμπλεκόμενους στο χρηματοοικονομικό κύκλωμα.

Το πρότυπο XBRL θεωρείται ως το πιο κατάλληλο «εργαλείο» για την εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, καθώς ανεξάρτητα εάν η χρηματοοικονομική πληροφόρηση παρέχεται σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, κάθε οικονομικό στοιχείο ή πληροφορία προσδιορίζεται αποκλειστικά από το νόημα του όρου, όπως αυτό γίνεται αντιληπτό από τον ορκωτό ελεγκτή.

Η ΕΛΤΕ, που είναι η εθνική εποπτική αρχή του ελεγκτικολογιστικού επαγγέλματος, αρμόδια για τη θέσπιση και την εποπτεία της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων προσπαθεί να επεκτείνει τη χρήση του προτύπου XBRL, καθώς η ηγεσία της θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό θα «απογειωνόταν» η συλλογή και παροχή εξειδικευμένης στατιστικής πληροφόρησης για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των εγχώριων εταιρειών και παράλληλα θα συμβάλει στη διαφάνεια και την αποδοτικότητα των ενδιαφερόμενων μερών .

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ Παναγιώτης Γιαννόπουλος θεωρεί πως η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει στην εφαρμογή του σχετικού προτύπου, ενώ προτείνει την υιοθέτηση του Διεθνούς Προτύπου Εργασιών Διασφάλισης 3000 από τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές για την εύλογη διασφάλιση της εν λόγω διαδικασίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το Μητρώο Επιχειρήσεων της Δανίας το οποίο λαμβάνει περί τις 230.000 οικονομικές καταστάσεις σε επεξεργάσιμη μορφή ανά έτος παρέχει στο χρήστη ένα σετ οικονομικών καταστάσεων σε μορφή XBRL, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα δεδομένων σε επεξεργάσιμη μορφή, ώστε να αποκτάται εύκολα, γρήγορα και εύχρηστα μια συνολική εικόνα κάθε επιχείρησης. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην περίπτωση της Δανίας είναι πως με την υιοθέτηση του προτύπου ο εντοπισμός λαθών που πριν την εφαρμογή του παρέμεναν μη ανιχνεύσιμα έφτασε το 92% σε ακρίβεια. Για την Ελλάδα η κατάρτιση των ισολογισμών βάσει του προτύπου XBRL και η αναβάθμιση του ΓΕΜΗ ώστε να δέχεται οικονομικές καταστάσεις στη μορφή eXtensive Business Reporting Language θα άλλαζε καθολικά τα δεδομένα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Το ΓΕΜΗ έχει σήμερα ένα «χαρτοκεντρικό» χαρακτήρα, καθώς η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων καταχώρισης απαιτεί και την επισύναψη της αίτησης και των σχετικών εγγράφων και στοιχείων που αφορούν σε αποφάσεις οργάνων της διοίκησης, «ακυρώνοντας» υπό μία έννοια την ευκολία και ταχύτητα κάθε καταχώρισης. Εάν υιοθετηθεί το πρότυπο XBRL αυτό θα αλλάξει. Και το όφελος θα ήταν μεγάλο.

Αρκεί να σημειωθεί πως σήμερα στο ΓΕΜΗ υπάρχουν περίπου 200.000 ενεργές επιχειρήσεις (πλην των ατομικών επιχειρήσεων). Οι Ομόρρυθμες Εταιρείες αποτελούν την πλειονότητα, με μερίδιο 36,5% και ακολουθούν οι ΑΕ με μερίδιο 18,7% και οι ΙΚΕ που καλύπτουν πλέον το 15,6% των επιχειρήσεων.

Η εφαρμογή του προτύπου XBRL θα περιόριζε την γραφειοκρατία για αυτές τις 200.000 επιχειρήσεις και πάνω από όλα θα καταστούσε εξαιρετικά εύκολη την συλλογή και παροχή εξειδικευμένης στατιστικής πληροφόρησης για τις οντότητες αυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider