Πώς ο «Ηρακλής» θα εκτινάξει το δείκτη αποδοτικότητας ενεργητικού των τραπεζών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ο «Ηρακλής» θα εκτινάξει το δείκτη αποδοτικότητας ενεργητικού των τραπεζών
Εφόσον τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών μειωθούν, η επίδραση στο δείκτη αποδοτικότητας ενεργητικού των τραπεζών θα κυμανθεί αθροιστικά από 160 έως 360 μονάδες βάσης!

Η μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, πολλαπλώς πιο σημαντική για τη βιωσιμότητα τους, είναι η ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που στηρίχθηκε σε στοιχεία των συστημικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ της περιόδου 2007-2016, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, κατέδειξε πως η αύξηση του δείκτη αποδοτικότητας ενεργητικού των τραπεζών επηρεάζεται δραστικά από την οικονομική ανάπτυξη.

Ο δείκτης αποδοτικότητας ενεργητικού (Return on assets - ROA) μετράει την απόδοση των συνολικών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης και επιτρέπει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της. Πιο απλά ο εν λόγω δείκτης φανερώνει την ικανότητά της επιχείρησης να μπορεί να επιζήσει οικονομικά και να προσελκύσει κεφάλαια που προσφέρονται για επένδυση.

Αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης

Σύμφωνα με τη μελέτη ΔΝΤ, οι πιο ισχυροί καθοριστικοί παράγοντες για την κερδοφορία των τραπεζών στην εξεταζόμενη περίοδο (2007-2016) ήταν η αύξηση του ΑΕΠ και το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ειδικότερα, η μελέτη κατέδειξε πως μια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1% του ΑΕΠ συνδέεται με αύξηση του δείκτη αποδοτικότητας ενεργητικού κατά 15-35 μονάδες βάσης ανάλογα την περίπτωση! Ομοίως, οι ερευνητές του ΔΝΤ κατέδειξαν πως μια μείωση του όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1% μπορεί να αυξήσει το δείκτη αποδοτικότητας ενεργητικού κατά περίπτωση από 4 έως 9 μονάδες βάσης.

Δεδομένου ότι στην περίοδο 2010-2017 η ελληνική οικονομία έχασε το 25% του ΑΕΠ της και το ύψος των κόκκινων δανείων ανήλθε από το 5% του συνόλου το 2008 στο 45% στο τέλος του 2014 (108 δισ. ευρώ), καταλαβαίνει κανείς το γιατί οι δείκτες αποδοτικότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών βυθίστηκαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Τα ευρήματα της μελέτης του ΔΝΤ δείχνουν το γιατί το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο έχει καταρτίσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός και οδεύει προς νομοθέτηση από την ελληνική Βουλή, είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να καταστούν το ταχύτερο δυνατόν επενδύσιμες οι ελληνικές τράπεζες.

Έτσι, εφόσον τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών μειωθούν μέσω του «Ηρακλή» κατά 30 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 40% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα (75 δισ. ευρώ) η επίδραση στο δείκτη αποδοτικότητας ενεργητικού των τραπεζών θα είναι τεράστια και θα κυμανθεί αθροιστικά από 160 έως 360 μονάδες βάσης!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider