Τουρισμός: Σημάδια διόρθωσης στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω... υπερπροσφοράς

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Σημάδια διόρθωσης στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω... υπερπροσφοράς
Πτώση της μέσης τιμής και επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των καταλυμάτων τύπου Airbnb καταγράφηκε τον Ιούλιο.

Σε «επιβεβλημένη» φάση διόρθωσης λόγω της κορύφωσης της ζήτησης δείχνει να μπαίνει η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας, με την άνοδο του αριθμού των καταλυμάτων να φρενάρει ελαφρώς και την μεγάλη προσφορά να οδηγεί σε πτώση των τιμών. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τα δεδομένα των επόμενων μηνών θα επιβεβαιώσουν αν η τάση ήρθε για να μείνει ή είναι παροδική.

Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανόδου

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Ιούλιο, τον δεύτερο μήνα της θερινής σεζόν όπου η επιβατική κίνηση συνέχισε να αυξάνει, η άνοδος στον αριθμό των καταλυμάτων που νοικιάζονται μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb φάνηκε να επιβραδύνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου στατιστικού δελτίου του ΙΝΣΕΤΕ, τον Ιούλιο του 2024, τα καταλύματα έφτασαν τις 232 χιλ., σημειώνοντας αύξηση κατά +20 χιλ. σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023.

ινσετε airbnb ιούλιος 2024

Σε επίπεδο επταμήνου 2024 ωστόσο, το σύνολο των προσφερόμενων κλινών στη χώρα μας παρουσίασε αύξηση κατά 81 χιλ. κλίνες σε σχέση με το επτάμηνο του 2023, 4 χιλ. κλίνες λιγότερες από την αύξηση που καταγράφηκε κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς (Ιανουάριος 2024 έως Ιούνιος 2024 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023).

Όπως επισημαίνει και ο ΙΝΣΕΤΕ, παρότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις διατηρήθηκε ισχυρή καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, με την κορύφωση να σημειώνεται τον Ιούλιο, η αύξηση του αριθμού των κλινών επιβραδύνθηκε.

Η υπερπροσφορά έριξε τη μέση τιμή

Η συνεχής αυτή άνοδος του διαθέσιμου αριθμού καταλυμάτων καθόλη τη διάρκεια του πρώτου επταμήνου του 2024 φάνηκε να έχει επίδραση και στις τιμές, οι οποίες για πρώτη φορά μετά από 20 μήνες μειώθηκαν, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων Airdna.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) στην Ελλάδα τον Ιούλιο σημείωσε πτώση της τάξης του 9,8% σε ετήσια βάση, ενώ μικρή πτώση παρατηρήθηκε και στην πληρότητα. Ο λόγος ήταν η υπερπροσφορά τέτοιου τύπου καταλυμάτων, η οποία προέκυψε από την είσοδο νέων καταχωρήσεων στις εξειδικευμένες πλατφόρμες.

airdna Ιούλιος πτώση της μέση τιμής Airbnb

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η Ελλάδα δεν ήταν η μοναδική χώρα που παρατηρήθηκε πτώση της μέσης ημερήσιας τιμής. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε επίσης στην Κροατία, όπου η μέση ημερήσια τιμή έπεσε κατά 7,8%, στην Ουγγαρία όπου η μέση ημερήσια τιμή έπεσε 6,8% στην Σουηδία όπου η μέση ημερήσια τιμή παρουσίασε πτώση 4,1% και στην Πορτογαλία όπου η ADR μειώθηκε κατά 2,7%. Πτώση της τάξης του 1,5% παρουσίασε η μέση τιμή και στην Ευρώπη, φτάνοντας τον Ιούλιο στα 174 ευρώ.

Σύμφωνα με την Airdna μάλιστα η αύξηση της ζήτησης για τέτοιου τύπου καταλύματα στη χώρα μας καταγράφηκε χαμηλότερη έναντι άλλων ανταγωνιστών. Για την ακρίβεια, τον Ιούλιο η αύξηση της ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Ιούλιο έφτασε το 6,8% όταν σε Ισπανία και Πορτογαλία κινήθηκε στο 10% και στο 9,2% αντίστοιχα.

Η πορεία της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Ιούλιος παρέμεινε ένας ακόμα δυναμικός μήνας για την βραχυχρόνια μίσθωση, με την ζήτηση να αυξάνει κατά 17,7% φτάνοντας τα 57,6 εκατ. Σε νέο ιστορικό υψηλό, συγκεκριμένα στα 4 εκατ., έφτασαν και οι διαθέσιμες καταχωρήσεις στις αντίστοιχες πλατφόρμες, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 15%. Τα επίπεδα πληρότητας ωστόσο παρατηρήθηκαν οριακά αυξημένα – 0,3% σε σχέση με πέρυσι – ενώ ήταν κατά 2,8% χαμηλότερα έναντι της χρυσής χρονιάς του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Τι θα κρίνει το στοίχημα των 21 δισ. ευρώ - Κλειδί για την αγορά και για νέες ελαφρύνσεις  

Υπερτουρισμός: Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους – Τα μέτρα και οι ψεύτικες πινακίδες

Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός - H πορεία του εξαμήνου, τα ερωτηματικά της αμερικανικής αγοράς και οι ανησυχητικές ενδείξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider