Κρίσιμο ραντεβού με τη Fitch σε 2 εβδομάδες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμο ραντεβού με τη Fitch σε 2 εβδομάδες
Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στο ΒΒ, από ΒΒ- που είναι σήμερα, θα είναι μια «ευχάριστη έκπληξη», εκτιμούν πηγές της αγοράς στο insider.gr.

Σε δύο εβδομάδες, στις 24 Ιανουαρίου, «κληρώνει» για την επόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch και οι απόψεις μεταξύ των αναλυτών διίστανται.

Κατά κοινή ομολογία πάντως, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο insider.gr πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς, η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στο ΒΒ, από ΒΒ- που είναι σήμερα, θα είναι μια «ευχάριστη έκπληξη». Χωρίς να θεωρούν δεδομένο ότι ο οίκος πιστωτικής αξιολόγησης θα προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση, δεν το θεωρούν και απίθανο.

Αυτό που μοιάζει λιγότερο πιθανό, εξηγούν, είναι να πετύχει η χώρα την «τριπλή» αναβάθμιση που απαιτείται για να επιστρέψει σε investment grade –η οποία ουσιαστικά αποτελεί και τη θεμελιώδη αλλαγή που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.

Για να γίνει αυτό, υπογραμμίζουν θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια θεμελιώδης αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα ήταν η μείωση της απαίτησης για το πρωτογενές πλεόνασμα στα επίπεδα του 2%, ενδεικτικά, από 3,5% που είναι σήμερα, καθώς κάτι τέτοιο –εκτιμούν- θα ξεκλειδώσει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Το χρονοδιάγραμμα του 2020

• 24 Ιανουαρίου: Απόφαση της Fitch
• 24 Απριλίου: Απόφαση των Standard & Poor’s και DBRS
• 8 Μαΐου: Moody's Ratings

Όπως έχει αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, «εκτιμάται ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα επιφέρουν βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος κατά μία βαθμίδα, ενώ επίσης βελτίωση κατά μία βαθμίδα θα επιφέρει η άνοδος της θέσης της χώρας στους δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και δεν έχουν ληφθεί υπόψη ακόμη από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης». Ειδικά όσον αφορά στην αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική κατηγορία, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι «κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε να επιτευχθεί η επάνοδος των δεικτών διακυβέρνησης στα προ κρίσης επίπεδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider