Οι 5 κινήσεις για να έρθουν 5,7 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης – Τα αποκαλυπτήρια με την κατάθεσή του στη Βουλή

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 5 κινήσεις για να έρθουν 5,7 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης – Τα αποκαλυπτήρια με την κατάθεσή του στη Βουλή
Το σχέδιο της Σύμβασης με την Επιτροπή αναμένεται να οδεύσει στα μέσα Ιουλίου στη Βουλή μαζί με το Ελλάδα 2.0. Η έγκριση της Πέμπτης, η «διαδρομή» μέσα από τα εθνικά κοινοβούλια και το Ecofin της 13ης Ιουλίου.

Χθες ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης έστειλε το τελικό κείμενο του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, μαζί με την συνοδευτική επιστολή που περιλαμβάνει το ελληνικό αίτημα για την χρήση πέραν των επιδοτήσεων και όλων των διαθέσιμων δανείων στην Επιτροπή, οποία ετοιμάζεται για ανακοινώσεις την Πέμπτη, παρουσία της επικεφαλής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Αθήνα. Ο δρόμος έως την εκταμίευση του πρώτου πακέτου αξίας 5,7 δισ. ευρώ περίπου φτάνει έως τον Ιούλιο- Αύγουστο.

Τα χρήματα συνδέονται με 2 πηγές: τα 4 δισ. ευρώ περίπου της προκαταβολής (το 13% των 30,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων που δικαιούται η Ελλάδα) από το Σχέδιο Ανάκαμψης και τα επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ που είναι η πρώτη «δόση» από το πρόγραμμα REACT EU το οποίο με όχημα το ΕΣΠΑ θα οδεύσει για τη κάλυψη δαπανών για μέτρα στήριξης που έχουν γίνει (πχ Επιστρεπτέα).

Το τελευταίο «βήμα» πριν την έλευση του πρώτου χρήματος θα είναι η κατάθεση στην ελληνική Βουλή της σύμβασης με την Επιτροπή μαζί με το σχέδιο που θα δοθεί και στη δημοσιότητα. Προηγουμένως θα πρέπει να γίνουν ακόμη 4 κινήσεις. που πρέπει να στεφθούν με επιτυχία όχι μόνο από ελληνικής πλευράς, αλλά και από πλευράς κρατών μελών και θεσμών:

1. Η πρώτη κίνηση είναι και η πλέον δεδομένη: η αυριανή έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 με την ανακοίνωση της αξιολόγησης της Επιτροπής (η οποία θα λάβει έγκριση από το κολέγιο των επιτρόπων). Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν συνολικά 5 θετικές αξιολογήσεις (ο «χορός» αρχίζει από σήμερα με την Πορτογαλία και με την Ισπανία και μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Δανία και το Λουξεμβούργο).

Την επόμενη εβδομάδα επιχειρείται να εγκριθούν έως 7 επιπλέον κρατικά Σχέδια. Με ορόσημο την 24η Ιουνίου.

2. Το εν λόγω ορόσημο συνδέεται με τον 2ο σταθμό: την έγκριση από κρατικά κοινοβούλια με το γερμανικό να κλείνει για τη θερινή περίοδο την 1η Ιουλίου. Ορίζοντας και το.. τέλος χρόνου. Με άλλα λόγια θα ορίζεται πλέον ποια κράτη μπορούν να λάβουν προκαταβολή το καλοκαίρι και ποια πάνε για…. Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ η Ολλανδία επιθυμεί επίσης να κάνει αναλυτική συζήτηση στη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν για έναν κύκλο 15 ημερών.

3. Επόμενος σταθμός είναι το Συμβούλιο των 27 ΥΠΟΙΚ (Ecofin) που συνεδριάζει στις 13 Ιουλίου. Η έγκριση του σχεδίου της Ελλάδας σχεδόν δεδομένη, με γνώμονα όχι μόνο τα σχόλια που έχουν ακουσθεί αλλά και το γεγονός πως απαιτείται από τους ΥΠΟΙΚ πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.

4. Μετά, θα πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις με την Επιτροπή για να έρθουν τα λεφτά στους 2 ειδικούς λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί (ένας για επτο δανειοδοτήσεις και ένας για δάνεια). Σε ξεχωριστό «λογαριασμό» θα οδεύσουν τα 1,7 δισ. ευρώ για τα μέτρα στήριξης. Η Επιτροπή ήδη ξεκινά το δανεισμό της αλλά και διαβουλεύεται με την Αθήνα για το περιεχόμενο των εν λόγω συμβάσεων ώστε να μην χαθεί χρόνος. Τυπικά έχει έναν μήνα στη διάθεσή της. Έτσι, επιχειρείται ουσιαστικά οι συμβάσεις να δοθούν αμέσως μετά την έγκριση του Ecofin για να πάνε στην ελληνική Βουλή πως ψήφιση. Και να υπάρχει το περιθώριο αν όχι εντός του Ιουλίου, μέσα στον Αύγουστο να γίνει η εκταμίευση.

Οι διαβουλεύσεις και οι αλλαγές

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως οι αλλαγές που έγιναν όλο αυτό το διάστημα των διαβουλεύσεων 45 ημερών περίπου με την Επιτροπή δεν έχουν οδηγήσει σε δομικές αλλαγές στο σχέδιο. Έχουν γίνει προσαρμογές (και χρονικές) σε ορόσημα και σε επί μέρους στοιχεία έργων και μεταρρυθμίσεων. Με γνώμονα πως τα έργα δεν θα μπορούν να αλλάξουν στη συνέχεια παρά μόνο με σύμφωνα γνώμη του Συμβουλίου αν το αιτηθεί η Αθήνα. Και την μόνη επίσημη αναθεώρηση να έχει ορισθεί για το 2023. Εξηγούν πως υπερβάσεις έργων συνεπάγονται επιβάρυνση των κρατών ταμείων, ενώ μικρότερου κόστους εκτέλεση είναι επιθυμητή μόνο έως ενός σημείου (αφού μεγάλες υποεκτελέσεις/εκπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε έλεγχο περί πληρότητας).

Η κυβέρνηση στοχεύει και στην καταβολή μίας επιπλέον δόσης μέσα στο 2021 ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 7,8 δισ. ευρώ περίπου. Αλλά αυτό απαιτεί την εκπλήρωση των οροσήμων που έχουν συμφωνηθεί (και συνδέονται με την εν λόγω κίνηση).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider