Tην πρώτη δέσμη εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ενέκριναν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία πήραν το πράσινο φως να χρησιμοποιήσουν κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να τονώσουν τις οικονομίες τους και να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19.
Η Επιτροπή υπέβαλε θετική αξιολόγηση των σχεδίων των 12 κρατών μελών στο Συμβούλιο τον Ιούνιο, η οποία συνοδευόταν από τις προτάσεις για τις αποφάσεις του Συμβουλίου επί της έγκρισής τους. Και τα 12 κράτη μέλη ζήτησαν προχρηματοδότηση από τα διατιθέμενα κονδύλια. Οι αποφάσεις που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο αποτελούν το τελικό βήμα, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να συνάψουν συμφωνίες επιχορήγησης και δανειοδότησης με την Επιτροπή και να αρχίσουν να λαμβάνουν κονδύλια για την υλοποίηση των εθνικών τους σχεδίων.
ΚΑΛA ΝΕΑ 👏 - Οι #Εcofin υπουργοί έδωσαν το πράσινο φως στα πρώτα 12 εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης #RRF
🇪🇺🇦🇹🇧🇪🇩🇰🇫🇷🇩🇪🇬🇷🇮🇹🇱🇻🇱🇺🇵🇹🇸🇰🇪🇸
Τα 🇪🇺 κεφάλαια μπορούν σύντομα να αρχίσουν να χρηματοδοτούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Τώρα εστιάζουμε στην γρήγορη και κατάλληλη ενεργοποίηση τους. https://t.co/UkN2qXfbod
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή 🇪🇺 (@EEAthina) July 13, 2021
«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου ECOFIN σχετικά με τα μισά σχεδόν εθνικά σχέδια αποτελούν σημαντικό βήμα προόδου για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Επιτρέπουν στα κράτη μέλη να υπογράψουν τις πρώτες συμφωνίες χρηματοδότησης και τις πληρωμές προχρηματοδότησης που θα πραγματοποιηθούν. Με τη στήριξη της ΕΕ, τα κράτη μέλη μπορούν να αρχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάκαμψη, την ενίσχυση και τον μετασχηματισμό των οικονομιών μας. Οι εκδοθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια όχι μόνο για την ανάκαμψη από την κρίση COVID-19, αλλά και για τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής, πιο πράσινης και πιο ψηφιακής, καινοτόμου και ανταγωνιστικής Ευρώπης για τις επόμενες γενιές της ΕΕ», δήλωσε ο Andrej Šircelj, υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας.
«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε λόγο για μια πρόκληση ιστορική και μοναδική. «Στόχος δεν είναι απλά να βιώσουμε μια δυναμική οικονομική ανάκαμψη, αλλά με την εφαρμογή του "Ελλάδα 2.0" να μπει η χώρα σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, το οποίο θα γίνει πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό και πράσινο και ταυτόχρονα πιο ανθεκτικό, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας», είπε.