Εστάλη στις Βρυξέλλες την Παρασκευή το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2022, με βάση τη σχετική υποχρέωση της χώρας λόγω των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Το κείμενο του «Draft budgetary plan 2022», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές εν συγκρίσει με το Σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στην αρχή του μήνα. Θα περάσει από τον έλεγχο την Κομισιόν, παράλληλα με έναν ακόμη έλεγχο που ξεκινά αύριο: Tις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την 12η αξιολόγηση.
Η ελληνική πλευρά έστειλε ένα κείμενο που είναι φτιαγμένο με τον τρόπο που το θέλει η Κομισιόν, στο πλαίσιο της αξιολόγησης όλων των κρατών - μελών. Έχει έναν μήνα για να οριστικοποιήσει και να ενσωματώσει (μετά από συνεννόηση με τις Βρυξέλλες) τα επιπλέον μέτρα στήριξης από την ενεργειακή κρίση, και όχι μόνον, με «εργαλείο» την υπέρβαση στόχου στα έσοδα.
Ήδη στελέχη της κυβέρνησης έχουν προαναγγείλει την πρόθεση να αξιοποιήσουν το μεγαλύτερο κατά 1 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο του 2021 για ένα «μέρισμα» με έμφαση στην κάλυψη από την ενεργειακή κρίση, μέσω προσωρινής μείωσης τιμολογίων ρεύματος, απορρόφηση του κόστους που επιφέρουν τέλη και άλλες χρεώσεις, αλλά και κάποιο επίδομα που θα διασφαλισθεί πως θα διανεμηθεί φέτος.
Το ζήτημα που τίθεται είναι πόσο διατηρήσιμη θα είναι η υπέρβαση εσόδων και η ανάπτυξη το 2022, προκειμένου να φανεί τι είδους και πόσα μέτρα μπορούν να ενταχθούν (προσωρινά για το χειμώνα που ξεκινά αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας), εξηγούν αρμόδιες πηγές, επισημαίνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί με τους θεσμούς.
Στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα του ΕΝΦΙΑ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η άσκηση των αντικειμενικών αξιών δεν έχει κλειδώσει ακόμα. Το ζήτημα αποδεικνύεται δύσκολο και ακόμη διαμορφώνεται η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων στην οποία έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, διαμορφώνονται εναλλακτικά μοντέλα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα ώστε με δεδομένα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ να υπάρξει ελάφρυνση για τους περισσότερους αλλά και ανακατανομή βαρών.
Τα επόμενα βήματα
Το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Νοεμβρίου, περιλαμβάνοντας τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις κυβερνητικές προθέσεις αλλά και τις δυνατότητες της χώρας. Για τις δυνατότητες, καλύτερη εικόνα θα υπάρξει μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της Επιτροπής για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων (στις 19/10), αλλά και το κλίμα που θα επικρατήσει στη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Νοεμβρίου που θα ασχοληθεί με την ενεργειακή κρίση.
Στο πεδίο των διαβουλεύσεων για την 12η αξιολόγηση, οι συζητήσεις θα κορυφωθούν αύριο και μεθαύριο στο πλαίσιο των διμερών τηλε-συναντήσεων «κορυφής» με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ESM.
Στο διήμερο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και τα άλλα μεγάλα μέτωπα στα οποία ζητείται επιτάχυνση καθώς έρχεται το... τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Μεταξύ αυτών είναι ο τραπεζικός τομέας, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες.