Στα οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα από την επικύρωση της απόφασης για τις νέες διευθετήσεις δανεισμού από το ΔΝΤ (New Arrangements to Borrow) μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη κύρωση του εν λόγω σχεδίου νόμου.
Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, «με την ψήφιση του παρόντος Σχεδίου Νόμου γίνεται ένα – ακόμη – βήμα για την περαιτέρω τόνωση της αξιοπιστίας, ισχυροποίηση του κύρους και ενίσχυση της εμπιστοσύνης εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.
Και όλα αυτά χάρη στις ορθές και ορθολογικές οικονομικές πολιτικές που υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Παράλληλα ισχυροποιείται η παρουσία της χώρας μας σε έναν διεθνή οικονομικό οργανισμό, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πλέον, η Ελλάδα, από την πλευρά του δανειολήπτη περνάει στην πλευρά του πιστωτή, στηρίζοντας ουσιαστικά και ενεργά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτό να εκπληρώσει – αποτελεσματικά – τον σκοπό λειτουργίας του».
Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως «το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δρομολογεί στοχευμένες παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα:
1ον. Έχουμε προχωρήσει σε 2 πρόωρες αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων της χώρας μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προεξοφλώντας περίπου το 75% αυτών.
Με αυτό τον τρόπο ενισχύθηκε η αξιοπιστία της χώρας, μειώθηκε ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίστηκε ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, ενώ βελτιώθηκαν βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Επιπλέον, δρομολογούμε την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των δανείων.
Το ξεκίνησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα το ολοκληρώσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
2ον. Δρομολογούμε, για πρώτη φορά, την πρόωρη εξόφληση μέρους των πρώτων διμερών δανείων της Ελλάδας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα GLF.
3ον. Συμμετέχουμε, με την καταβολή πόρων, ύψους 11 εκατ. US$, στο Ταμείο Αρωγής και Ανάσχεσης Καταστροφών (Catastrophe Containment and Relief Trust), που λειτουργεί εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σκοπός αυτού του Ταμείου είναι η αποπληρωμή οφειλών προς το ΔΝΤ για επιλέξιμα κράτη-μέλη χαμηλού εισοδήματος, τα οποία πλήττονται από φυσικές καταστροφές ή είναι αντιμέτωπα με μεγάλες υστερήσεις στη δημόσια υγεία, επιδημίες ή παγκόσμιες πανδημίες.
4ον. Έχουμε εκδηλώσει – επίσημα – την πρόθεση, κατόπιν παρότρυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τα μέλη με ισχυρή οικονομική θέση, να προχωρήσουμε στον δανεισμό μέρους των SDR που λάβαμε, μετά τη νέα ανακατανομή που ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου.
Τα ποσά θα κατευθυνθούν προς κράτη-μέλη με λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, είτε μέσω ενός υφιστάμενου ταμείου, με την ονομασία Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT), είτε μέσω ενός νέου ταμείου που συζητείται να δημιουργηθεί, το Resilience and Sustainability Trust, το οποίο και θα μπορούσε να παρέχει δάνεια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για έργα σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. κλιματική αλλαγή).
Με τις ενέργειες αυτές αποδεικνύουμε ότι έχουμε επαναφέρει τη χώρα σε καθεστώς πλήρους κανονικότητας, σε παγκόσμιο επίπεδο» σημείωσε ο υπουργός.