Τουρκία: Πάνω από το 30% ο πληθωρισμός για το 2022 - Πτώση από το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Πάνω από το 30% ο πληθωρισμός για το 2022 - Πτώση από το 2023
«Το βάρος του πληθωρισμού θα παραμείνει για το σύνολο του 2022» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι.

Σε υψηλότατα επίπεδα θα παραμείνει ο πληθωρισμός στην Τουρκία για το σύνολο του 2022, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να «βλέπει» ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην οικονομία από αυτή που προέβλεπε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, σε έρευνα αναλυτών της τράπεζας εκτιμάται πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα διαμορφωθεί στο 34,06% στο τέλος του τρέχοντος έτους, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 29,75% στο τέλος του 2022.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι, δήλωσε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk πως ο πληθωρισμός «θα παραμείνει βάρος για το σύνολο του 2022».

Ο ίδιος εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κοντά στο 24% για τον Δεκέμβριο του 2022, προβλέποντας πως θα υποχωρήσει κάτω από το 10% μέχρι τον Μάιο του 2023.

Υπενθυμίζεται πως για τον Ιούνιο του 2023 είναι προγραμματισμένες οι επόμενες γενικές εκλογές στην Τουρκία, με τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν να βλέπει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να υποχωρούν λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Ο Νεμπάτι πρόσθεσε ότι «ο πληθωρισμός είναι το μοναδικό πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας» και πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βελτιώνει την οικονομία της χώρας.

Ακόμα, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως θα ληφθούν νέα μέτρα ώστε οι Τούρκοι να «βγάλουν από τα στρώματα τους» τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν και να τα επαναφέρουν στα τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ο ίδιος εκτίμησε πως 25 δισ. δολάρια σε χρυσό θα επανέλθουν στην οικονομία της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου αρνείται να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος μέχρι να αποσυρθούν οι αυξήσεις

Τουρκία: Διευρύνθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider