Οι 2 τρόποι επιλογής των επιχειρήσεων για τις επιδοτήσεις 1,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης – Στόχος γρήγορες δαπάνες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 2 τρόποι επιλογής των επιχειρήσεων για τις επιδοτήσεις 1,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης – Στόχος γρήγορες δαπάνες
Η διαδικασία του «first in first out» και ο Escrow Account. Τα προγράμματα επιδοτήσεων επιχειρήσεων έχουν προτεραιότητα. Η ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων, το πακέτο 3 παρεμβάσεων για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τη βιομηχανία, την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, αλλά και το τουριστικό πακέτο.

Τα προγράμματα επιδοτήσεων επιχειρήσεων έχουν προτεραιότητα ανάμεσα στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα έως ότου αρχίσει να τρέχει το νέο ΕΣΠΑ και ειδικά το νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα. Η ανάγκη να βρεθούν τρόποι ώστε οι απορροφήσεις να γίνουν το ταχύτερο δυνατό δεν συνδέεται μόνο με την παροχή ρευστότητας στην αγορά (καθώς τα μέτρα στήριξης αποσύρονται σταδιακά), αλλά και με τον πολύ δύσκολο στόχο δαπανών 3,2 δισ. ευρώ από τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης φέτος.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, δίνει προτεραιότητα στην ωρίμανση του πακέτου για τη ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων, το πακέτο 3 παρεμβάσεων για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τη βιομηχανία, την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, αλλά και το τουριστικό πακέτο.

Οι 2 μέθοδοι

Προς το σκοπό αυτό σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζονται από την ηγεσία δύο πολιτικές:

  • Στην περίπτωση επιδοτήσεων που αναμένεται να έχουν μεγάλη ζήτηση και είναι πιο απλή η διαδικασία διενέργειάς τους, όπως είναι το ψηφιακό πακέτο εξετάζεται η διαδικασία του «first in first out». Δηλαδή της επιλογής των υποψήφιων επενδυτικών σχεδίων με σειρά προτεραιότητας υποβολής αιτήματος.
  • Σε δράσεις που θέλουν μεγαλύτερη προεργασία όπως είναι οι συνεργασίες, εξετάζεται η επιλογή της παροχής «ζεστού» χρήματος σε ένα κλειστό λογαριασμό στο πρότυπο του Escrow Account που ήδη υφίσταται στο ΕΣΠΑ. Αυτή η διαδικασία διευκολύνει καθώς η δαπάνη καταγράφεται άμεσα από πλευράς κράτους με η μεταφορά των χρημάτων στο λογαριασμό. Βεβαίως, θα πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία από το αρμόδιο Υπουργείο που θα τρέξει το κάθε πρόγραμμα, ούτως ώστε τα έργα που θα επιλεγούν να ολοκληρωθούν και να μην υπάρχουν αστοχίες.

Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός - Escrow Account που ήδη υφίσταται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ είναι ένας μηχανισμός που εξασφαλίζει στους δικαιούχους προγραμμάτων πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής. Σχεδιάστηκε με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και τη διευκόλυνση των Δικαιούχων. Μπορεί το ύψος της επιδότησης να ανέρχεται στο 100% ή τα λεφτά να μην πιστώνονται στον Δικαιούχο αλλά απ' ευθείας σε προμηθευτές που πρέπει να εξοφλήσει.

Σημειώνεται πως ήδη, υπάρχει στο «ταμείο» ένα ποσό 4 δισ. ευρώ περίπου από την προκαταβολή του 2021, ενώ προς τα τέλη του μήνα αναμένεται η 1η έκθεση προόδου για την καταβολή της δόσης. Προς το παρόν αίτηση πληρωμής έχουν υποβάλει τέσσερις χώρες της ΕΕ, ενώ επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν υπογράψει επτά χώρες (σ.σ. η Ελλάδα ολοκλήρωσε τη διαδικασία το 2021).

Χθες, η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρώτη εξαμηνιαία έκθεση για την πορεία του Ταμείου, αλλά επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διαδικασία που εφαρμόζεται για τη συγκέντρωση και την εκταμίευση της χρηματοδότησης. Η Επιτροπή προαναγγέλλει ξεχωριστές εκθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων δαπανών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider