Ιταλία: Ανάγκη για νέο δανεισμό για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Ανάγκη για νέο δανεισμό για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος
Σημαία της Ιταλίας με χαρτονόμισμα ευρώ
Σύμφωνα με τον Ιταλό υπ. Γεωργίας, το θέμα θα φτάσει στο υπουργικό συμβούλιο πολύ σύντομα.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα πρέπει να καταρτίσει σχέδια για πρόσθετο δανεισμό εντός της χρονιάς, για να λάβει μέτρα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες που θα πληγούν από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέφερε ο Ιταλός υπ. Γεωργίας Στέφανο Πατουανέλι σύμφωνα με το Bloomberg.

«Πιστεύω ότι οι πρόσθετες δαπάνες για το έλλειμμα σήμερα είναι περισσότερο από δικαιολογημένες και πιστεύω ότι είναι αναγκαίες», δήλωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι πιθανό να συζητήσει το θέμα «πολύ σύντομα».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι έχει ξοδέψει περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής, για να μετριάσει τις επιπτώσεις στους καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας που ξεκίνησαν πριν από τη ρωσική εισβολή.

Το κατάφερε χωρίς να διευρύνει περαιτέρω το έλλειμμα της χώρας. Αλλά χωρίς να διαφαίνεται τέλος στη σύγκρουση της Ουκρανίας και με τα σοκ στον τομέα της ενέργειας να συνεχίζονται, η κυβέρνηση πιθανότατα θα χρειαστεί να προβεί σε περαιτέρω δημοσιονομικές δαπάνες.

Η οικονομία της Ιταλίας είχε αρχίσει να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρσι στο 6,6%, αλλά σύμφωνα με την ιταλική στατιστική αρχή ο ρυθμός αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2022. Μάλιστα, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αύξησαν το χρέος της χώρας στα τέλη του 2021 στο δυσθεώρητο 150% σε σχέση με το ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider