Η ΕΕ συντονίζεται για επιπλέον κυρώσεις στην Ρωσία αλλά και για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΕ συντονίζεται για επιπλέον κυρώσεις στην Ρωσία αλλά και για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης
Οι νέες κυρώσεις, που στην λεπτομέρεια τους αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, αφορούν σε άνω των δώδεκα προσώπων, αλλά και στο εμπόριο χάλυβα και πολυτελών ειδών, ανάμεσα σε άλλα.

Ο αντίκτυπος του πολέμου αλλά και των κυρώσεων είναι ήδη ορατός για την ευρωπαϊκή οικονομία, την στιγμή που που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επεκτείνει και άλλο τα μέτρα κατά της Ρωσίας για να αυξήσει και άλλο την πίεση στην «σκιά» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι νέες κυρώσεις, που στην λεπτομέρεια τους αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, αφορούν σε άνω των δώδεκα προσώπων, αλλά και στο εμπόριο χάλυβα και πολυτελών ειδών, ανάμεσα σε άλλα.

Ωστόσο, τα πλήγματα που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ιστορικής σημασίας, απαιτώντας προσεκτική προσέγγιση και κρίσιμες αποφάσεις.

Τρόφιμα

Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων απειλείται καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο έναν από τους μεγαλύτερους «σιτοβολώνες», και όχι μόνο, στον κόσμο. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αγγίξει υψηλά όλων των εποχών, ενώ ορισμένες κυβερνήσεις ήδη λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν τις εξαγωγές. Τα λιπάσματα και τα καύσιμα, υλικά απαραίτητα για την παραγωγή τροφίμων, ακριβαίνουν επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κρυπτονομίσματα

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μια ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική επιτροπή θα ψηφίσει σήμερα ένα νέο νομικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, το οποίο θα μπορούσε να επιταχύνει την ψήφιση ενός μέτρου για το οποίο παράγοντες του χώρου ανησυχούν ότι θα μπορούσε να ασκήσει ισχυρή πίεση σε βασικά ψηφιακά νομίσματα στην Ευρώπη, όπως το bitcoin και το ethereum.

«Παγωμένα» αποθεματικά

Η Ρωσία έχει ήδη χάσει την πρόσβαση στα σχεδόν μισά συναλλαγματικά της αποθέματα και αντιμετωπίζει ακόμη περισσότερους κινδύνους λόγω της αυξανόμενης πίεσης από τη Δύση στην Κίνα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 300 δισ. δολάρια από τα 640 δισ. δολάρια σε αποθεματικά της χώρας είναι «παγωμένα».

Καύσιμα

Η εκτόξευση των ενεργειακών τιμών είναι ένα από τα ζητήματα που κυριαρχεί στην προσοχή των ευρωπαϊκών κρατών. Η Γαλλία θα παράσχει έκπτωση 15 λεπτών ανά λίτρο στη βενζίνη και το ντίζελ για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Πολωνία θα επεκτείνει τις φορολογικές περικοπές σε όλα τα είδη, από τα τρόφιμα μέχρι τα καύσιμα, γνωστή και ως «ασπίδα κατά του πληθωρισμού». Αλλά και η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει πρόσθετο δανεισμό φέτος για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες.

Αεροπορικές διαδρομές

Η Finnair βάζει ξανά σε χρήση διαδρομές που είχαν εγκαταλειφθεί πριν από δεκαετίες με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθώς πετά χιλιάδες μίλια γύρω από τη Ρωσία για να αποφύγει τον εναέριο χώρο της. Από την εισβολή στην Ουκρανία, τουλάχιστον 21 αεροπορικές εταιρείες έχουν αλλάξει δρομολόγια πτήσεων. Ο κρατικός αερομεταφορέας της Σερβίας θα περιορίσει τις πτήσεις προς τη Μόσχα μετά την κριτική ότι επωφελείται τη στιγμή που οι περισσότερες άλλες αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν να πετούν προς τη Ρωσία.

Πυρηνική ενέργεια

Μετά από περισσότερες από μια δεκαετία καθυστερήσεων λόγω ζητημάτων αδειοδότησης και προβλημάτων στην κατασκευή, η Φινλανδία ξεκίνησε το Σάββατο τον πρώτο της νέο πυρηνικό αντιδραστήρα μετά από περισσότερα από 40 χρόνια. Η χώρα βασιζόταν εδώ και πολύ καιρό στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γείτονες, κυρίως τη Ρωσία και τη Σουηδία, κάτι που οι νέες εγκαταστάσεις μπορούν να βοηθήσουν να τερματιστεί.

ΕΚΤ και οικονομική αβεβαιότητα

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και τον οικονομικό αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία απαιτούν μια προσεκτική προσέγγιση στις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό. Η κρίση μπορεί να μειώσει έως και δύο ποσοστιαίες μονάδες την οικονομική ανάπτυξη έως το 2024 στην ευρωζώνη, δήλωσε σε γαλλικό ραδιόφωνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider