Σκρέκας: Παράταση της «ζωής» των λιγνιτικών μονάδων μόνον αν είναι βιώσιμες οικονομικά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκρέκας: Παράταση της «ζωής» των λιγνιτικών μονάδων μόνον αν είναι βιώσιμες οικονομικά
Ο ΥΠΕΝ σημείωσε πως δεν θα είναι εύκολη η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Η ενεργειακή κρίση σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία στη συνέχεια, έχουν εκτινάξει σε ιστορικά υψηλά τις τιμές του πετρελαίου, του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως συμπλήρωσε, αναθεωρούνται συνεχώς τα σενάρια για τον ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας μας, στην τελευταία εκδοχή του οποίου περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο ολικής διακοπής εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Έτσι, στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσης, αποφασίσθηκε μία σειρά μέτρων, όπως η προσθήκη μίας επιπλέον πλωτής δεξαμενής στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ήδη από την επόμενη εβδομάδα ο ΔΕΣΦΑ θα ξεκινήσει τη διερεύνηση για την απόκτηση μίας τέτοιας υποδομής για μία περίοδο 12 μηνών, μέσω ανοικτής διαδικασίας, ώστε αυτή να εγκατασταθεί τις επόμενες 6-8 εβδομάδες στον τερματικό σταθμό.

Το δεύτερο μέτρο, για το σενάριο διακοπής των ρωσικών ροών, είναι η διασφάλιση επάρκειας ορυκτού καυσίμου στις αυλές των λιγνιτικών εργοστασίων. Τρίτος πυλώνας είναι η αποθήκευση αερίου σε μία υποδομή στην Ιταλία, ώστε αυτό να είναι διαθέσιμο προς κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά τα λιγνιτικά εργοστάσια, ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως οι πρόσφατες ανακοινώσεις δεν συνιστούν αναθεώρηση της στρατηγικής στο θέμα της απολιγνιτοποίησης. Σημείωσε πως η Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει έως το 2025 με καύσιμο λιγνίτη και, εφόσον αυτό είναι βιώσιμο οικονομικά, στην πιο ακραία περίπτωση έως το 2028, ώστε τότε να γίνει η πλήρης απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Το ίδιο ισχύει για τις πιο σύγχρονες από τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες, δηλαδή τη Μελίτη και τον Αγ. Δημήτριο 5, οι οποίες μόνον αν είναι βιώσιμο οικονομικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως το 2025, αντί του 2023 που είναι το υφιστάμενο σχέδιο της ΔΕΗ.

Σημείωσε πως η απολιγνιτοποίηση έχει ξεκινήσει εδώ και μία 10ετία, για περιβαλλοντικούς αλλά και οικονομικούς λόγους, ενώ υπό κανονικές συνθήκες (δηλαδή αν δεν είχε υπάρξει η απρόβλεπτη εκτίναξη των τιμών) τότε δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν στο σύστημα. Όπως πρόσθεσε, αν η τιμή του φυσικού αερίου μειωθεί κάτω από 60-70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τότε οι λινγιτικές μονάδες θα γίνουν ξανά ασύμφορες οικονομικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως δεν θα είναι εύκολη η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Πρόσθεσε ωστόσο πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, αφού ήδη διαθέτει τη Ρεβυθούσα και επομένως τη δυνατότητα υποδοχής LNG.

Σημείωσε ότι το το 2023 θα ολοκληρωθεί και το FSRU Αλεξανδρούπολης, ώστε η χώρα να αποκτήσει και δεύτερη «πύλη εισόδου» LNG. Τότε, θα μπορεί να επιτευχθεί η λήρης απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Υπογράμμισε πως βρίσκονται στα σκαριά δύο ακόμη ανάλογες υποδομές, δηλαδή το FSRU στην Κόρινθο και η δεύτερη πλωτή μονάδα στην Αλεξανδρούπολη. Με την προσθήκη και αυτών των έργων, όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα θα καταστεί κύρια «πύλη εισόδου» αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για την ενεργειακή κρίση, η οποία αν συνεχιστεί θα ξεπεράσει τις συνέπειες που είχε η πανδημία στην οικονομία. Τόνισε ωστόσο πως η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει την Ευρώπη, έχουν δώσει σε επιδοτήσεις μέχρι τώρα 2,5 δισ. ευρώ, για την ανακούφιση νοικοκυιρών και επιχειρήσεων.

«Για όσο διαρκεί η κρίση, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος των αυξήσεων», πρόσθεσε. Παράλληλα, διερευνάται η δυνατότητα και άλλων μέτρων αντιμετώπισης, σε πιο μόνιμη βάση, όπως η πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου σε όλη την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. «Πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζουμε το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που εξετάζει η Κομισιόν να μας ικανοποιήσει», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σκρέκας απέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ουρανοκατέβατα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ είχε ζημιές προ φόρων το 2021, ενώ και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων παραγωγών και εταιρειών προμήθειας δείχνουν στην καλύτερη περίπτωση οριακή κερδοφορία. «Ψάχνουμε να βρούμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη, αλλά δεν τα βρίσκουμε», σημείωσε.

Όσον αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων, σημείωσε πως οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες και τις επόμενες γενιές να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ορυκτός πλούτος στο υπέδαφος της χώρας και κατά πόσο είναι αυτός αξιοποιήσιμος. «Θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Η Ευρώπη να κάνει βήματα με τόλμη, ρεαλισμό και ταχύτητα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Μπενρουμπή (Mytilineos): Κανείς δεν προετοιμάστηκε για τις ενεργειακές επιπτώσεις του πολέμου

UBS: Δύσκολη η ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία - Η θέση της Ελλάδας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider