Τα «προβλήματα» του Ευρώ και τα ερωτηματικά στις προβλέψεις Κομισιόν για Ελλάδα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «προβλήματα» του Ευρώ και τα ερωτηματικά στις προβλέψεις Κομισιόν για Ελλάδα
Αναταραχή στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αδιέξοδο στην ΕΚΤ για επιτόκια/ύφεση και «αδιαφανείς» προβλέψεις Κομισιόν για Ελλάδα, Ιταλία.

H Ευρώπη βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και αυτό «καθρεφτίζεται» στη συναλλαγματική «ταραχή» των ισοτιμιών του Ευρώ. Οι συνέπειες αυτής της «ταραχής» οδηγούν τις προγνώσεις σε προβλέψεις για «τρικυμία» στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στα αυξημένα spreads και αποδόσεις, ιδιαίτερα των υπερχρεωμένων οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου.

Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί βέβαια από τον Δεκέμβριο ότι αν εμφανισθεί κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων θα παρέμβει. Ποτέ όμως δεν ξεκαθάρισε το πότε θεωρεί ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής για να παρέμβει.

Και όσο οι αγορές «βλέπουν» αυτή την αβεβαιότητα, οι προκλήσεις για κερδοσκοπικές επιθέσεις στους αδύναμους κρίκους της ευρωπαϊκής αλυσίδας παραμένουν ανοικτές...

Το πρόβλημα για το Ευρώ είναι ότι παραμένει ένα νόμισμα με εμφανή την «αχίλλειο πτέρνα» του, δηλαδή το γεγονός ότι δεν υποστηρίζεται από μία ενιαία οικονομία, αλλά από 17 διαφορετικές και μεταξύ τους αν-ισόμερα ισχυρές οικονομίες.

Το χειρότερο όμως τώρα είναι ότι αυτή η ημι-ενιαία οικονομία έχει χάσει την πηγή της δύναμής της, ήτοι την παγκοσμιοποιημένη προσφορά φθηνών πρώτων υλών/ενέργειας/υπεργολάβων/κεφαλαίων και βέβαια την εύκολη εξαγωγική δραστηριότητα.

Οι χρηματαγορές δείχνουν ήδη επιφυλάξεις για την Ευρωζώνη με αξιοσημείωτη «έξοδο» κεφαλαίων από το Ευρώ, που επιτείνεται από την αύξηση επιτοκίων από την Fed. Η ΕΚΤ έσπευσε να «μιλήσει» και αυτή για αύξηση επιτοκίων μέσα στον Ιούλιο για να ανακόψει την ραγδαία διολίσθηση της ισοτιμίας του Ευρώ.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει αυξάνοντας τα επιτόκια παρά τον άμεσο κίνδυνο να βυθίσει την Ευρωζώνη σε ύφεση, γιατί διαφορετικά, αν δεν στηρίξει το Ευρώ αυξάνοντας η ίδια το βασικό επιτόκιο, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, μετατρέπεται σε ιμάντα εισαγωγής ακόμα μεγαλύτερων πληθωριστικών πιέσεων...

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για Ελλάδα

Στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κομισιόν για την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα υπερχρεωμένων οικονομιών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, τα προβλεπόμενα μεγέθη παρουσιάζονται χωρίς να είναι σαφές το υπόβαθρο της συναλλαγματικής ισοτιμίας και του πληθωρισμού με το οποίο έχουν υπολογισθεί...

Αυτό καθιστά επισφαλείς τις σχετικές προβλέψεις καθώς δεν εμφανίζονται τα συναλλαγματικά και πληθωριστικά «θεμέλια» πάνω στα οποία έχουν υπολογισθεί, σε μία περίοδο που ακριβώς αυτά τα μεγέθη προσδιορίζουν με καθοριστικό τρόπο τους ρυθμούς ανάπτυξης ή μη της οικονομίας...

Οι διεθνείς χρηματαγορές «βλέπουν» σ' αυτή την οδυνηρή διελκυστίνδα ευκαιρίες κερδοσκοπίας – όπως και άλλες φορές στο παρελθόν –και αναμφίβολα θα δοκιμάσουν κάποια στιγμή την τύχη τους, όπως το έκαναν με την Ελλάδα το 2010 ή την Ιταλία και την Ισπανία το 2011 μέχρι να εξαγγείλει ο Μάριο Ντράγκι το περιβόητο “whatever it takes”.

Ένα τέτοιο περιβάλλον σημαίνει αυξημένο και αβέβαιο κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης χρέους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα... Το πόσο «βίαιη» μπορεί να είναι η πίεση των αγορών μέσω των αγορών συναλλάγματος φάνηκε και πριν από έξι χρόνια όταν η στερλίνα κατέρρεε.

Ο σεισμός του Brexit, με τους Βρετανούς να σπεύδουν, παρά τις προσδοκίες να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., βύθισε απότομα τη στερλίνα. Ο φόβος της κατάρρευσης της βρετανικής οικονομίας και οι άγνωστοι κίνδυνοι ενός αποχαιρετισμού στην ΕΕ, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε κανένα κράτος μέλος, προκάλεσαν τότε την κατάρρευση του νομίσματος της «Αυτής Μεγαλειότητας» με πτώση 20% σε λίγους μήνες, από 1,4 σε 1,20.

Και σήμερα βέβαια η στερλίνα χάνει έδαφος έναντι του Ευρώ και του δολαρίου λόγω της διαφαινόμενης ύφεσης και των φόβων για τον πληθωρισμό. Απαιτούνται 0,8575 στερλίνες για ένα ευρώ, η υψηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία από τα τέλη του 2020 και αύξηση 1% σε σύγκριση με τη προχθεσινή συναλλαγματική ισοτιμία. Η συναλλαγματική ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου επίσης έπεσε στο 1,2516...

Το παράδειγμα της στερλίνας όπως και τα σκαμπανεβάσματα του Ευρώ φαίνεται σαν να συνθέτουν ένα περιβάλλον προειδοποίησης απέναντι στο οποίο η ΕΚΤ και οι BoE δεν δείχνουν να έχουν μεγάλη ευχέρεια «εργαλείων» διαχείρισης μιας τέτοιας έκτασης τρικυμίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μιλάει «γερμανικά» και πάλι η οικονομική πολιτική

Η ΕΚΤ περιορίζει το «παράθυρο» συλλογής φθηνού χρήματος και για την Ελλάδα

Καλή η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, τα spreads και οι αποδόσεις όχι…

gazzetta
gazzetta reader insider insider