Χόλτσμαν: Αύξηση επιτοκίων μισής μονάδας τον Ιούνιο προτείνει το «γεράκι» της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χόλτσμαν: Αύξηση επιτοκίων μισής μονάδας τον Ιούνιο προτείνει το «γεράκι» της ΕΚΤ
Η συζήτηση έχει μετατοπιστεί στο μέγεθος των αυξήσεων που απαιτούνται για τον έλεγχο του πληθωρισμού που είναι πλέον τετραπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%.

Αναφανδόν υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο, τίθεται το μέλος του διοικητικού συμβούλιο της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, καθώς υποστηρίζει πως τα τελευταία πληθωριστικά στοιχεία-ρεκόρ για την Ευρωζώνη συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, από τα κορυφαία «γεράκια» εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ήδη προέτρεπε για μια αύξηση αυτού του μεγέθους, σύμφωνα με το Bloomberg δήλωσε ότι η έλλειψη «αποφασιστικών μέτρων» σε αυτές τις συνθήκες θα ρίσκαρε στο να μην σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των τιμών καταναλωτή, απαιτώντας σκληρότερα μέτρα αργότερα και πυροδοτώντας ύφεση.

«Μια άνοδος κατά 50 μονάδες βάσης θα έστελνε το απαραίτητο σαφές μήνυμα ότι η ΕΚΤ είναι σοβαρή στην καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Χόλτσμαν την Τετάρτη. «Ένα σαφές σήμα στα επιτόκια θα βοηθούσε επίσης στη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Το αδύναμο ευρώ δεν βοηθά στο μέτωπο του πληθωρισμού».

Οι χρηματαγορές αυξάνουν τα στοιχήματα για μια αυστηρότερη σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ, τιμολογώντας αυξήσεις επιτοκίων κατά 35 μονάδες βάσης έως τον Ιούλιο - αύξηση κατά μία μονάδα βάσης από την Τρίτη, αλλά ακόμα κάτω από το πρόσφατο peak των 36 μονάδων βάσης.

Η συζήτηση στην ΕΚΤ για τα επιτόκια έχει μετατοπιστεί από το πότε πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια, στο μέγεθος των αυξήσεων που απαιτούνται για τον έλεγχο του πληθωρισμού που είναι πλέον τετραπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%.

Ενώ ο Χόλτσμαν δεν είναι ο μόνος εντός του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου που υποστηρίζει μια μεγαλύτερη από την συνηθισμένο άνοδο, ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε τις κινήσεις ενός τετάρτου της μονάδας ως «ρυθμό αναφοράς», υποστηρίζοντας έτσι την μετριοπαθή στάση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λέιν (ΕΚΤ): Υπέρ των αυξήσεων στα επιτόκια κατά 0,25% στις συνεδριάσεις Ιουλίου-Σεπτεμβρίου

Πανέτα (ΕΚΤ): Οι στόχοι για ουδέτερα επιτόκια απειλούν να βλάψουν την ευρωπαϊκή οικονομία

Λαγκάρντ: Αμετάβλητα επιτόκια σε αυτό το περιβάλλον θα σήμαινε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider