Μπερνάνκι: Μια ύφεση είναι πιθανή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπερνάνκι: Μια ύφεση είναι πιθανή
Πάντως, το πρώην «αφεντικό» της Fed εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κεντρική τράπεζα θα πετύχει τελικά τη λεγόμενη «ήπια προσγείωση».

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι η ηγεσία της Fed θα μπορούσε να επιτύχει τη λεγόμενη «ήπια προσγείωση», εφόσον βελτιωθεί η πίεση του πληθωρισμού από την πλευρά της προσφοράς, αναφέρει το Bloomberg.

«Η οικονομία των ΗΠΑ σήμερα είναι σαν μια τσάντα που το περιεχόμενο της είναι ανακατωμένο», είπε μιλώντας στο CNN την Κυριακή. «Μια ύφεση είναι πιθανή. Οι οικονομολόγοι είναι πολύ κακοί στην πρόβλεψη των υφέσεων, αλλά νομίζω ότι η Fed θα έχει μια αξιοπρεπή πιθανότητα, μια λογική πιθανότητα, για αυτό που ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αποκαλεί «μαλακή προσγείωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να μην μοιάζει με ύφεση ή να θεωρηθεί ως πολύ ήπια ύφεση, που θα μειώσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια, είπε ο Μπερνάνκι. Επισήμανε την πολιτική υποστήριξη για μια ανεξάρτητη Fed και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα βελτιωθούν και ότι οι τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων θα σταθεροποιηθούν ή θα μετριαστούν.

Η ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι ένα στοιχείο που υποδηλώνει ότι «με λίγη τύχη και εάν βελτιωθεί η πλευρά της προσφοράς, η Fed μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να επιβάλει το είδος του κόστους ζωής που είδαμε στις αρχές της δεκαετίας του '80», είπε το πρώην «αφεντικό» της Fed.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς, μιλώντας στο CNN νωρίτερα την Κυριακή, προέτρεψε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του πληθωρισμού, που έχει επιταχυνθεί σε υψηλό 40 ετών. Oι υπεύθυνοι χάραξης της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα, καθώς διαφαίνεται κίνδυνος ύφεσης, καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider