Ενεργειακή κρίση: Το φυσικό αέριο της Ευρώπης ξεπέρασε τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενεργειακή κρίση: Το φυσικό αέριο της Ευρώπης ξεπέρασε τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Ενόψει και ενός χειμώνα που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι τιμές του φυσικού αερίου της Ευρώπης ξεπέρασαν την Τετάρτη τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επιβεβαιώνοντας την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η ήπειρος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενόψει και ενός χειμώνα που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

Το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ έφτασαν ακόμα και τα 302,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προτού υποχωρήσουν ελάχιστα στη συνέχεια, φτάνοντας τα 292,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα με άνοδο 8,59%.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε πως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, o οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα διακόψει τη λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές, ενώ μετά την ολοκλήρωση των επισκευών οι ροές θα επιστρέψουν στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 33 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως.

Σημειώνεται πως τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα καθώς αυξάνεται η ανησυχία για το κατά πόσο ο οικονομικός «πόλεμος» μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα πιο ψηλά τις τιμές του αερίου για την Ευρώπη.

Ο Λέον Ιζμπίσκι, αναλυτής στην Energy Aspects, δήλωσε στο Bloomberg πως οι τιμές μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε περίπτωση που οι ροές μέσω του Nord Stream 1 διακοπούν εντελώς μέσα στον Νοέμβριο.

«Οι τρέχουσες τιμές έχουν σημαντικό αντίκτυπο για τη βιομηχανική ζήτηση του αερίου στην Ευρώπη, ενώ προβλέπουμε πως μια μείωση στη ζήτηση βιομηχανικού αερίου για τη δυτική Ευρώπη κατά 15% για το 2022 σε ετήσιο επίπεδο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ελβετία θα μειώσει την κατανάλωση αερίου κατά 15% τους επόμενους μήνες

Ιταλία: Στο 80% πληρότητα των αποθεμάτων φυσικού αερίου

Νέο «άλμα» 4% για το φυσικό αέριο - Πάνω από τα 280 ευρώ/Mwh

gazzetta
gazzetta reader insider insider