Ανοίγει η όρεξη των επιχειρήσεων για ομόλογα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει η όρεξη των επιχειρήσεων για ομόλογα

Μετά από δύο απόλυτα επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων από εισηγμένες εταιρείες τη φετινή χρονιά, αυτή της MLS και της Housemarket του ομίλου Φουρλή, ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν χρηματοδότηση με αυτό τον τρόπο.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Νικόλαος Τρουλλινός, άλλες δύο εταιρείες σχεδιάζουν εκδόσεις ομολόγων μέχρι τα Χριστούγεννα. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για κυρίως εξωστρεφείς επιχειρήσεις που μπορούν να πείσουν για τα οικονομικά τους αποτελέσματα, τους διεθνείς επενδυτές. Τον δρόμο θεωρείται ότι άνοιξε η Housemarket με την έκδοση μέσω δημόσιας προσφοράς ομολογιακού δανείου 40 εκατ. ευρώ, διάρκειας 5 ετών και επιτόκιο 5% που υπερκαλύφθηκε κατά 25% περίπου.


Εξάλλου, όπως σημειώνει στο insider.gr έμπειρος χρηματιστής, η έκδοση ομολόγων αποτελεί μια win-win πρακτική τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους επενδυτές. Από τη μία οι εισηγμένες που δεν μπορούν σε περιόδους επενδυτικής άπνοιας να αντλήσουν κεφάλαια μέσω ΑΜΚ από το Χρηματιστήριο αλλά ούτε να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες που κρατούν κλειστές τις «στρόφιγγες» βρίσκουν τρόπο χρηματοδότησης. Από την άλλη οι επενδυτές μπορούν να τοποθετηθούν σε επενδυτικά προϊόντα σχετικά μειωμένου ρίσκου με ελκυστικά επιτόκια (γύρω στο 5%), τα οποία δεν βρίσκονται εύκολα στο εξωτερικό σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.

Σημαντικός παράγοντας η EBRD

Σημαντικός παράγοντας που ωθεί τις εκδόσεις ομολόγων είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία συμμετείχε και στην έκδοση του Φουρλή. Εξάλλου όπως έχει επισημάνει και ο αναπληρωτής επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα κ. Άλκης Δρακινός η τράπεζα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα των προϊόντων που αφορούν στα εισηγμένα εταιρικά ομόλογα. Η συμμετοχή της EBRD στις εκδόσεις θεωρείται ότι εξασφαλίζει την επιτυχία των εκδόσεων, καθώς οι επενδυτές το εκλαμβάνουν και ως ψήφο εμπιστοσύνης στις συγκεκριμένες εταιρείες.

Και μικρότερες εταιρείες στο «παιχνίδι»

Μερίδιο στις αγορές των ομολόγων και των μικροπιστώσεων μπορούν να διεκδικήσουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να ανοίξουν αυτές οι πηγές χρηματοδότησης σε μη εισηγμένες εταιρείες.

Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι τράπεζες που θα λειτουργήσουν τις πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

Όπως εξηγούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η χρηματοδότηση των εταιρειών μέσω των πλατφόρμων crowdfunding είναι πολύ εύκολη γιατί δεν απαιτείται η κατάρτιση και δηµοσιοποίηση πληροφοριακού δελτίου εφόσον η προσφορά γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αντλήσουν εύκολα χρηματοδότηση, ενώ οι ιδιώτες μπορούν να συμμετάσχουν επίσης εύκολα.

Στα «σκαριά» βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες άλλες τρεις επενδυτικές πλατφόρμες για crowdfunding. Και οι τρεις πλατφόρμες θα λειτουργήσουν από γνωστές ΑΕΠΕΥ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται άλλο ένα σχήμα με τη συμμετοχή γνωστών επιχειρήσεων και φορέων του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider