Τι αλλάζει στις επιχειρήσεις με το νέο πτωχευτικό κώδικα

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στις επιχειρήσεις με το νέο πτωχευτικό κώδικα

Ένα μπουκέτο εναλλακτικών ενεργειών με στόχο την επιτυχή κατάρτιση συμφωνίας εξυγίανσης μιας επιχείρησης στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο, που προβλέπει ακόμα και την αποβολή από τη διοίκηση της εταιρείας του οφειλέτη επιχειρηματία, κάτι που αποτελούσε αίτημα των πιστωτών, καθορίζει τι θα μπορεί να περιλαμβάνει μια συμφωνία εξυγίανσης αλλά και τις υποχρεώσεις όσων συμμετέχουν σε αυτήν.

Συγκεκριμένα η συμφωνία εξυγίανσης θα μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε ρύθμιση του ενεργητικού και του παθητικού της επιχείρησης.

Ειδικότερα:

-Τη μεταβολή των όρων των υποχρεώσεων του οφειλέτη. Η μεταβολή αυτή μπορεί ενδεικτικά να συνίσταται στη μεταβολή του χρόνου εκπλήρωσης των απαιτήσεων, περιλαμβανομένης της τροποποίησης των όρων υπό τους οποίους μπορεί να ζητηθεί η πρόωρη αποπληρωμή τους Στη μεταβολή του επιτοκίου, στην αντικατάσταση της υποχρέωσης καταβολής επιτοκίου με την υποχρέωση καταβολής μέρους των κερδών, στην αντικατάσταση απαιτήσεων με μετατρέψιμες ή μη ομολογίες έκδοσης του οφειλέτη ή στην υποχρέωση των εμπραγμάτως ασφαλισμένων πιστωτών να δεχθούν την εναλλαγή υποθηκικής ή ενεχυρικής τάξης υπέρ νέων πιστωτών του οφειλέτη.

-Την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων του οφειλέτη με την έκδοση μετοχών κάθε είδους ή κατά περίπτωση εταιρικών μεριδίων. Πριν από την κεφαλαιοποίηση θα μπορεί να γίνεται μείωση του μετοχικού κεφαλαίου για την απόσβεση ζημιών ή αν οι μετοχές του οφειλέτη είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά για το σχηματισμό αποθεματικού.

-Τη ρύθμιση των σχέσεων των πιστωτών μεταξύ τους μετά από την επικύρωση της συμφωνίας είτε υπό την ιδιότητα τους ως πιστωτών είτε σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης, υπό την ιδιότητα τους ως μετόχων ή εταίρων. Ενδεικτικά η συμφωνία εξυγίανσης μπορεί να προβλέπει ότι μία κατηγορία πιστωτών δεν μπορεί να ζητήσει την αποπληρωμή των απαιτήσεων προς αυτήν πριν από την πλήρη ικανοποίηση μιας άλλης. Επίσης να ρυθμίζει θέματα διοίκησης της επιχείρησης του οφειλέτη μετά την κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών και να ρυθμίζει θέματα σε σχέση με τη μεταβίβαση των μετοχών ή εταιρικών μεριδίων που θα προκύψουν από την κεφαλαιοποίηση, όπως ενδεικτικά δικαίωμα ή υποχρέωση των μετόχων μειοψηφίας σε περίπτωση πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών να πωλήσουν τις μετοχές τους με τους ίδιους όρους με τους οποίους γίνεται η πώληση της πλειοψηφίας.

-Τη μείωση των απαιτήσεων έναντι του οφειλέτη.

-Την εκποίηση επί μέρους περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

-Την ανάθεση της διαχείρισης της επιχείρησης του οφειλέτη σε τρίτο με βάση οποιαδήποτε έννομη σχέση συμπεριλαμβανομένης και της εκμίσθωσης ή της σύμβασης διαχείρισης.

-Τη μεταβίβαση του συνόλου ή μέρους της επιχείρησης σε τρίτο ή σε εταιρεία των πιστωτών.

Επίσης σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που επιχειρούνται στον Πτωχευτικό Κώδικα στη συμφωνία εξυγίανσης θα προβλέπεται η αναστολή των ατομικών και συλλογικών διώξεων των πιστωτών για κάποιο διάστημα μετά την επικύρωση της συμφωνίας. Η αναστολή αυτή δεν θα δεσμεύει τους μη συμβαλλόμενους πιστωτές για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες από την επικύρωση της συμφωνίας.

Θα καθορίζει το διορισμό πρόσωπου που θα επιβλέπει την εκτέλεση των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης ασκώντας τις εξουσίες που θα του δίνονται κατά τους όρους της συμφωνίας εξυγίανσης.

Τέλος θα μπορεί να επιτρέπει και την καταβολή συμπληρωματικών ποσών προς εξόφληση απαιτήσεων σε περίπτωση βελτίωσης της οικονομικής θέσης του οφειλέτη. Η συμφωνία θα πρέπει να ορίζει με ακρίβεια τις προϋποθέσεις καταβολής των ποσών αυτών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider