Την κρατικοποίηση της βιομηχανίας λιθίου της Χιλής ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Γκαμπριέλ Μπόρι. Ο λόγος για τη δεύτερη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, παραγωγό του μετάλλου που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
Στόχος της κυβέρνησης, να ενισχύσει την οικονομία της Χιλής και να προστατεύσει το περιβάλλον της.
Η κίνηση-σοκ στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο θα έχει ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί με τον καιρό ο έλεγχος των τεράστιων δραστηριοτήτων λιθίου της Χιλής από τους «γίγαντες» του κλάδου SQM και Albemarle σε μια ξεχωριστή κρατική εταιρεία.
Θα είναι μια νέα πρόκληση για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν υλικά για μπαταρίες, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες προσπαθούν να προστατεύσουν τους φυσικούς τους πόρους. Το Μεξικό εθνικοποίησε τα κοιτάσματα λιθίου του πέρυσι και η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές μεταλλεύματος νικελίου, ενός βασικού υλικού μπαταρίας, το 2020.
«Είναι μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Μπόριτς σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνικό επίπεδο.
Οι μελλοντικές συμβάσεις λιθίου θα εκδίδονται μόνο ως συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με κρατικό έλεγχο, είπε.
«Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και ανεπτυγμένη οικονομία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τη σπαταλήσουμε».
Η κυβέρνηση δεν θα καταγγείλει τις τρέχουσες συμβάσεις, αλλά ελπίζει ότι οι εταιρείες θα είναι ανοικτές στην κρατική συμμετοχή πριν από τη λήξη τους, είπε, χωρίς να κατονομάσει τις Albemarle και SQM, τους νούμερο 1 και νούμερο 2 παραγωγούς λιθίου στον κόσμο αντίστοιχα. Το συμβόλαιο της SQM λήγει το 2030 και της Albermarle το 2043.