«Μεγάλος αδερφός» για υποψήφιους δανειολήπτες

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μεγάλος αδερφός» για υποψήφιους δανειολήπτες

Την άμεση ανάγκη σύστασης ενός Φορέα Πιστοληπτικής Αξιολόγησης των Καταναλωτών ο οποίος θα βοηθήσει στην αποτροπή δημιουργίας μια νέας γενιάς «κόκκινων δανείων», επεσήμανε στην Έκθεση του o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο φορέας αυτός με βάση τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς που συγκεντρώνει θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες πιστοληπτικής αξιολόγησης υποψήφιων δανειοληπτών στις τράπεζες υποβοηθώντας τις εγκριτικές τους αποφάσεις.

Προς την ίδια κατεύθυνση σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του περιουσιολογίου αλλά και της δημιουργίας της ανεξάρτητης υπηρεσίας πίστης και πλούτου που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Αναγκαία η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων

Αναφορικά με το θέμα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία έχουν ήδη ξεπεράσει τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ ο κ. Στουρνάρας στην έκθεση του προτείνει την επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας μιας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων σημειώνοντας ότι εκτός της βελτίωσης της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και την ανάκτηση κεφαλαίων από την πώληση των δανείων. Έτσι, με την ρευστότητα που οι τράπεζες θα αποκτήσουν θα μπορέσουν να διοχετεύσουν στην αγορά και νέα δάνεια. Παράλληλα, η ύπαρξη της δευτερογενούς αγοράς θα προσελκύσει ευρύ φάσμα επενδυτών που θα χρηματοδοτήσουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς απαιτεί κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας, το οποίο θα περιλαμβάνει και αυστηρές ποινές ακόμα και ανάκληση αδειών λειτουργίας για όσες εταιρείες το παραβιάσουν. Επιπλέον όσες εταιρείες θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των δανείων θα διέπονται από τους κανόνες που αφορούν στην προστασία των καταναλωτών και σήμερα διέπουν και τις τράπεζες αλλά και από τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Έως το Φεβρουάριο οι εταιρείες διαχείρισης

Πάντως, εντός των επόμενων δύο μηνών προβλέπεται, η θεσμοθέτηση πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας εταιριών που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ανάληψη δράσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κοινών πιστούχων και η βελτίωση της διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Επίσης έως τα τέλη Μαρτίου 2016 θα έχει η ΤτΕ αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας, ορίζοντας κατευθυντήριες γραμμές αναδιάρθρωσης χρεών για ομάδες δανειοληπτών με βάση σαφή κριτήρια κατηγοριοποίησης δανειακών χαρτοφυλακίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider