«Σύμβουλοι Αφερεγγυότητας» για τα κόκκινα δάνεια  

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σύμβουλοι Αφερεγγυότητας» για τα κόκκινα δάνεια  

Την εισαγωγή του θεσμού των «Σύμβουλων Αφερεγγυότητας» προετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο την επιτάχυνση των εξωδικαστικών διαδικασιών για τα «κόκκινα δάνεια». Μάλιστα στην αναγκαιότητα του θεσμού αυτού έκανε αναφορά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας,Γιάννης Στουρνάρας, στην έκθεση του η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή.

Μέχρι πρόσφατα, τα αρμόδια πτωχευτικά δικαστήρια επέλεγαν «ειδικούς εμπειρογνώμονες» από καταλόγους δικηγόρων των δικηγορικών συλλόγων, «εθελοντών» οικονομολόγων κ.λπ. Ωστόσο η νέα νομοθεσία για το πτωχευτικό δίκαιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι προβλέπει την εισαγωγή του επαγγέλματος του Συμβούλου Αφερεγγυότητας, ο οποίος θα ασκεί τις εξουσίες και αρμοδιότητες που προβλέπει ο ισχύον νόμος και κατανέμονται, ανάλογα με τη διαδικασία, στο σύνδικο, στο μεσολαβητή, στον ειδικό εντολοδόχο και στον ειδικό εκκαθαριστή.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για την εισαγωγή του νέου αυτού επαγγελματικού θεσμού και θα καθορίζουν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος, τα επαγγελματικά προσόντα που απαιτούνται για την πρόσβαση στο επάγγελμα, τους όρους πρακτικής εξάσκησης, τους όρους και το φορέα εγγραφή, τις επιμέρους αρμοδιότητες σε σχέση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς και όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις μεταβατικού χαρακτήρα.

Ο ρόλος του Συμβούλου Αφερεγγυότητας

Ο ρόλος του Συμβούλου Αφερεγγυότητας θα επικεντρώνεται στην κατάρτιση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους, μετά από αίτηση του οφειλέτη ή του πιστωτή, ο οποίος θα πρέπει να ενεργεί καλόπιστα και να προχώρα σε πλήρη αποκάλυψη των οικονομικών του στοιχείων.Θα επιβάλλεται μια σύντομη περίοδος αναστολής, για προστασία του οφειλέτη από τις ενέργειες των πιστωτών, κατά την οποία ο σύμβουλος αφερεγγυότητας θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης έχωντας αξιολογήσει το ενδεχόμενο βιωσιμότητας της εταιρείας ενώ θα κρίνει αν υπάρχουν δυνατότητες διάσωσης.

Στην έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρει ότι μέσω της ενεργοποίησης του θεσμού αυτού είναι δυνατή η αποκλιμάκωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δάνειων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο θεσμός του «Σύμβουλου Αφερεγγυότητας» έχει εισήχθη πρόσφατα στην νομοθεσία της Κύπρου στα πλαίσια της αντιμετώπισης και εκεί των κόκκινων δάνειων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider