Ένεση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις από τον Ιούνιο

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένεση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις από τον Ιούνιο

Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει δραστηριοποιηθεί και το δεύτερο υποταμείο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institute for Growth) με στόχο την παροχή ρευστότητας μέσω συμμετοχής σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης.

Aυτό δήλωσε ο υπουργός Oικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας οτι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια το τρίτο υποταμείο για την παροχή κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε μικρά και μεσαία περιφερειακά έργα υποδομής που δεν καλύπτονται απευθείας από άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο IfG, με έδρα το Λουξεμβούργο, αποτελεί ένα μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που λειτουργεί με τους όρους της αγοράς, αντίστοιχων ιδιωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και στοχεύει σε αποδόσεις με, σταθμισμένο τον κίνδυνο των αγορών για τους επενδυτές, ενώ λειτουργεί συμπληρωματικά και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στη στρατηγική του είναι να λειτουργεί ως πλατφόρμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία και αποτελείται από τρία υποταμεία εκ των οποίων ήδη λειτουργεί το πρώτο που αφορά στην παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (IfG - Greek SME finance SA) , ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας το α' εξάμηνο του 2016 θα είναι έτοιμο και το δεύτερο υποταμείο.

Η συνολική δέσμευση των επενδυτών για χρηματοδότηση του και των τριών υπό-ταμείων του IfG αφορά- μέχρι σήμερα- ποσά άνω των 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ αποτελούν συμμετοχή του Ελληνικού Δημόσιου, 100 εκατ. ευρώ της γερμανικής KfW, 50 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, 30 εκατ. ευρώ του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας και 30 εκατ. ευρώ Ιδρύματος Ωνάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider