Με τα κόκκινα δάνεια άνοιξε ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τα κόκκινα δάνεια άνοιξε ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης

Άνοιξε το βράδυ της Τρίτης ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, με θέμα το νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 21:00 το βράδυ για να ολοκληρωθεί περίπου δύο ώρες αργότερα.

Η συζήτηση εισέρχεται πλέον στη δυσκολότερη φάση της καθώς οι δυο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν για την πώληση των κόκκινων δανείων και εάν σε αυτή θα περιλαμβάνονται μόνο τα επιχειρηματικά ή και τα δάνεια των νοικοκυριών (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια).

Επιπλέον θα πρέπει να συμφωνηθεί και το νέο πλαίσιο που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των εξειδικευμένων εταιρειών που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια οι οποίες θα βρίσκονται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών από τη δεύτερη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα, αφού αποτελεί ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα που χρήζει λεπτών χειρισμών.

Η συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους δανειστές είναι η πρώτη του νέου γύρου διαπραγμάτευσης, ο οποίος θα είναι ολιγοήμερος, αφού οι επικεφαλής των Θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι και την Παρασκευή.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν στο δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, ώστε να ψηφιστούν στις 18 Δεκεμβρίου και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Αυτό άλλωστε ήταν και το βασικό μήνυμα του Eurogroup της Δευτέρας προς την Αθήνα: Κλείστε τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider