Τι επιδιώκει ο Σταθάκης για τα «κόκκινα» δάνεια

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι επιδιώκει ο Σταθάκης για τα «κόκκινα» δάνεια

Στις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης έχει οριστεί το δεύτερο ραντεβού των δανειστών και του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με θέμα της συζήτησης τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει το θέμα της διαχείρισης-πωλησης των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτός της ατζέντας των προαπαιτούμενων που πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς έως την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Αν και οι θεσμοί φαίνονται θετικοί στο να μετατεθεί το θέμα αυτής της ομάδας δανείων για τον Ιανουάριο, στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας κάνουν λόγο για αμετακίνητη θέση της κυβέρνησης σχετικά με την διαχείριση- πώληση των δανείων των στεγαστικών και των μικρομεσαίων επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί υποχώρηση σε αυτό το θέμα ούτε και μετάθεση της συζήτησης για το μέλλον.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο έχει στη διάθεση του μόλις δυο ημέρες για να κλείσει τη συμφωνία, η οποία ακόμα και εάν εξαιρεί τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων ύψους έως 1 εκατομμύριου ευρώ, δεν είναι καθόλου εύκολη όσον αφόρα τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων που εκτιμώνται κοντά στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι να επιτύχει μια διαφορετική συμφωνία με τους δανειστές από αυτή που ψηφίστηκε στην Κύπρο για τα επιχειρηματικά δάνεια. Συγκεκριμένα θέλει να μπουν δικλείδες ασφαλείας και ώστε να αποφευχθεί στην Ελλάδα η ελεύθερη πώληση των κόκκινων δανείων σε distress funds.

Παράλληλα προτίθεται να υιοθετήσει αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης της μετοχικής σύνθεσης των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στην αγορά κόκκινων δανείων προκειμένου να αποκλειστεί η δυνατότητα σύστασης εταιρειών από μεγαλομετόχους υπερχρεωμένων σήμερα εταιρειών.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται στο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης να προβλέπεται η υποχρεωτική δημοσιοποίηση της ταυτότητας των άμεσων και έμμεσων μετόχων τους με συμμετοχή άνω του 5% στα μετοχικά κεφάλαια των εταιρειών αλλά παράλληλα και να υπάρχει πλήρης εποπτεία τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπό αυτές τις συνθήκες θεσμοί και υπουργείο Οικονομίας βάζουν ως φαίνεται τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο με το οποίο θα ανάψει το πράσινο φως στις τράπεζες να συστήνουν κοινές εταιρείες με εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης και είσπραξης δανείων, στο πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους ή να τα πωλούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider