UBS: Στάσιμος ο πλούτος των Ελλήνων το 2023 - Σε τροχιά συρρίκνωσης την τελευταία 15ετία

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Στάσιμος ο πλούτος των Ελλήνων το 2023 - Σε τροχιά συρρίκνωσης την τελευταία 15ετία
Όλοι πλουτίζουν εκτός από τους Έλληνες. Μόνο στην χώρα μας μειώθηκε ο πλούτος την τελευταία 15ετία - Έκθεση της UBS.

Την ανάκαμψη του παγκόσμιου πλούτου το 2023, που πέτυχε rebound μετά την προ-περσινή συρρίκνωση (3%), αναδεικνύει μέσα από το Global Report Wealth 2024 της, η UBS. Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει πως η συρρίκνωση το 2022 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις αρρυθμίες που πυροδότησε διεθνώς το ισχυρό αμερικανικό δολάριο.

Ωστόσο, η ανάκαμψη 4,2% αντιστάθμισε την «βουτιά» του 2022, διαγράφοντας τις απώλειες που επέφερε η νομισματική ισορροπία, με ισχυρό μοχλό ώθησης την ανάπτυξη στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που διαμορφώθηκε στο 4,8%, καθώς και στην Ασία -Ειρηνικός που κυμάνθηκε στο 4,4%. Επιπλέον, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, ο παγκόσμιος πλούτος προσαρμοσμένος στις πιέσεις των τιμών εκτινάχθηκε σχεδόν 8,4%.

Αν και ο παγκόσμιος πλούτος βρίσκεται σε μια σταθερή ανοδική τροχιά από το 2008, ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιδείξει σημάδια κόπωσης σε όλες σχεδόν τις αγορές. Σύμφωνα με την 15η έκθεση της UBS της, oι άνθρωποι διεθνώς μεγάλωσαν τις περιουσίες τους το 2023, ωστόσο ο μέσος πλούτος τους αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από το 2008.

Ο συνολικός πλούτος αυξήθηκε ταχύτερα στην Ασία - Ειρηνικό – σχεδόν κατά 177% από το 2008 – ενώ συνοδεύτηκε από σημαντική άνοδο του χρέους, το οποίο εκτοξεύθηκε πάνω από 192% στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Συρρίκνωση πλούτου την 15ετία (σσ: 2008 - 2023) καταγράφηκε μόνο στην Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Σε ατομικό επίπεδο, η Ελβετία συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τον μέσο πλούτο ανά ενήλικα, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ SAR και τις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη αύξηση του πλούτου το 2023 σημειώθηκε στην Τουρκία, το Κατάρ και τη Ρωσία, με την γειτονική μας χώρα να σημειώνει εκπληκτική ανάπτυξη 157%.

Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενες από την ηπειρωτική Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τον υψηλότερο αριθμό εκατομμυριούχων, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν το 38% των παγκόσμιων εκατομμυριούχων. Μέχρι το 2028, σύμφωνα με την πρόβλεψη της έκθεσης, ο αριθμός των ενηλίκων με πλούτο άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα έχει αυξηθεί σε 52 από τις 56 αγορές με οδηγό την Ταϊβάν (+50%).

Ενώ ο μέσος πλούτος είναι σημαντικά υψηλότερος από τον διάμεσο πλούτο σχεδόν σε όλες τις αγορές που περιλαμβάνονται στο δείγμα της έκθεσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γερμανία, η Ελβετία, το Ισραήλ και το Μεξικό, μεταξύ άλλων, έχουν παρουσιάσει ισχυρότερη αύξηση του μέσου πλούτου σε σύγκριση με τον μέσο πλούτο από το 2008, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ενήλικες σε χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις έχουν δει τα εισοδήματά τους να αυξάνονται ταχύτερα.

Στάσιμος το 2023 ο πλούτος των Ελλήνων - Η πορεία του την τελευταία 15ετία

Οι Έλληνες είδαν τον πλούτο τους να συρρικνώνεται περίπου 11% τα τελευταία 15 χρόνια, δηλαδή το διάστημα από το 2008 με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους που επηρέασε αρνητικά τη χώρα μας, μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού και τον ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

UBS: Όλος ο κόσμος πλουτίζει εκτός από τους Έλληνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία 15 χρόνων-1

Οι Έλληνες την περίοδο 2010 – 2023 είδαν τον πλούτο τους να διολισθαίνει κατά 20% σε σχέση με το 2000 – 2010 (μετά από διπλασιασμό -αύξηση 103%- την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας). Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως ύστερα από εκείνη της Ιαπωνίας (όπου την περίοδο 2010-2023 καταγράφεται μείωση του πλούτου κατά 23%).

Για την ίδια χρονική περίοδο (2008-2023), στην Ελλάδα ο διάμεσος πλούτος αποδυναμώθηκε κατά 31%. Ειδικότερα, η διάμεση αύξηση του πλούτου από το 2008 ήταν σταθερά πιο αδύναμη και για τα τρία, σταματώντας σχεδόν στο 71% στην Πορτογαλία, μειώθηκε σχεδόν κατά 7% στην Ισπανία και πάνω από 30% στην Ελλάδα, υποδηλώνοντας ότι άτομα με χαμηλότερη περιουσία έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της μείωσης του πλούτου.

UBS, μεταβολή πλούτου 2022-2023

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων

Ο μέσος πλούτος των Ελλήνων έμεινε αμετάβλητος το 2023 σε σχέση με το 2022. Όσον αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, στην Ελλάδα ανέρχονταν πέρυσι σε 80.655 και η UBS εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί ελαφρά το 2028 σε 80. 295. Αντίθετα, ο αριθμός των Τούρκων εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί κατά 43% και να φθάσει τους 87.077.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται σύντομα το WiFi στο Μετρό - Τα σχέδια για Internet στους συρμούς

Διπλή Ανάπλαση: Ποια εταιρεία θα κάνει (τελικά) τα έργα πρασίνου σε Βοτανικό – Ελαιώνα

Πώς θα μοιραστεί σε συνταξιούχους και ευάλωτους το έκτακτο επίδομα - Αυξημένα τα φετινά ποσά

gazzetta
gazzetta reader insider insider