ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ: Νέες γραμμές χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ – Στα 491 εκατ. το συνολικό ύψος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ: Νέες γραμμές χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ – Στα 491 εκατ. το συνολικό ύψος
Δάνειο πλαίσιο ύψους 195 εκατ. στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 580 MW καθώς και μπαταριών χωρητικότητας 500 MWh περίπου, που θα εγκατασταθούν στις πρώην λιγνιτικές περιοχές. Χρηματοδότηση με 296,15 εκατ. του Διαχειριστή για τους «έξυπνους» μετρητές και τα υπόλοιπα πρότζεκτ αναβάθμισης του δικτύου διανομής τα οποία είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Νέες γραμμές χρηματοδότησης συνολικού ύψους 491 εκατ. ευρώ πρόκειται να παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, στηρίζοντας χρηματοδοτικά μία σειρά από πρότζεκτ για την «πράσινη στροφή» του μεγαλύτερου εγχώριου ενεργειακού Ομίλου και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτήσει η ΕΤΕπ στον ιστότοπό της, οι συμβάσεις υπογράφηκαν τον Δεκέμβριο. Ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύναψε με τη ΔΕΗ (μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες) δάνειο – πλαίσιο ύψους 195 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ, η γραμμή χρηματοδότησης αφορά ένα ποσό ύψους 296,15 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, αξίζει να σημειωθεί πως η σύμβαση με την ΕΤΕπ δεν αποτελεί έξτρα δανειοδότηση, δηλαδή εντάσσεται στα κεφάλαια που εξαρχής σχεδίαζε ο Όμιλος να αντλήσει μέσω δανεισμού, για να υποστηρίξει το επενδυτικό του πλάνο. Υπενθυμίζεται ότι στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο για την τριετία 2025-2027, που παρουσίασε η ΔΕΗ τον Νοέμβριο, προβλέπονται επενδύσεις 10,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, παρά την αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών, ο δείκτης Καθαρό Χρέος/EBITDA του Ομίλου θα παραμείνει κάτω από το όριο του 3,5x που έχει τεθεί, καθώς ο Όμιλος θα χρηματοδοτήσει περίπου τo 70% των επενδύσεων από τις αυξημένες ταμειακές ροές (FFO). Επομένως, η σύμβαση με την ΕΤΕπ δεν σηματοδοτεί παρέκκλιση από το πλαφόν που έχει καθοριστεί για τη μόχλευση.

Φωτοβολταϊκά και μπαταρίες

Το δάνειο – πλαίσιο των 195 εκατ. στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες καλύπτει την περίοδο 2024-2027 και πρόκειται να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου σε ΑΠΕ (και πιο συγκεκριμένα σε φωτοβολταϊκά), αλλά και την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, από το χαρτοφυλάκιο ώριμων έργων της ΔΕΗ, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος περί τα 580 MW.

Όσον αφορά την ανάπτυξη μπαταριών, με τη γραμμή χρηματοδότησης της ΕΤΕπ αναμένεται να αναπτυχθούν συστήματα συνολικής χωρητικότητας 500 MWh περίπου. Υπενθυμίζεται ότι για την επόμενη 3ετία η ΔΕΗ σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις σε έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας (μεταξύ των οποίων και οι μπαταρίες), με στόχο να προσθέσει μέχρι το 2027 εγκατεστημένη ισχύ 1,8 GW σε μονάδες της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Τόσο τα φωτοβολταϊκά όσο και οι μπαταρίες προορίζονται για εγκατάσταση σε πρώην λιγνιτικές περιοχές. Έτσι, τα έργα θα αναπτυχθούν στη Μεγαλόπολη, την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Μελίτη.

Χρηματοδότηση και των «έξυπνων» μετρητών

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του ΔΕΔΔΗΕ (και την εξαγορά του 49%) από τη Macquarie, ο ΔΕΔΔΗΕ δανειοδοτείται απευθείας για τα πρότζεκτ αναβάθμισης του δικτύου. Παλαιότερα, και όσο ήταν 100% θυγατρική της ΔΕΗ, οι δανειοδοτήσεις πραγματοποιούνταν από τον Όμιλο της ΔΕΗ.

Στην περίπτωση του Διαχειριστή, η γραμμή χρηματοδότησης των 296,15 εκατ. θα καλύψει την περίοδο 2024-2026 και θα αποτελέσει επί της ουσίας «δάνειο – ομπρέλα», το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για το σύνολο των πρότζεκτ του Διαχειριστή, τα οποία είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, μεταξύ άλλων, μέρος των κεφαλαίων προορίζονται να διατεθούν για τη χρηματοδότηση της προμήθειας και εγκατάστασης μέχρι το 2030 «έξυπνων» μετρητών και στις 7,3 εκατομμύρια παροχές στη χαμηλή τάση.

Το roll-out έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,16 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕπ έχει ήδη προχωρήσει σε δανειοδότηση του ΔΕΔΔΗΕ για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, ώστε να υποστηρίξει την πρώτη φάση της εγκατάστασης. Το πρώτο αυτό δάνειο είχε ανέλθει σε 150 εκατομμύρια ευρώ και υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2023.

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ήδη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης ο κύριος διαγωνισμός για το έργο, ο οποίος θα οδηγήσει στην προμήθεια μίας πρώτης παρτίδας 3 εκατ. ψηφιακών «ρολογιών», που θα χρησιμοποιηθούν για το roll-out τα επόμενα χρόνια. Την παραγγελία θα μοιραστούν η ισπανική θυγατρική της Itron από τις ΗΠΑ, η Iskraemeco από τη Σλοβενία και η ελληνική Protasis (που εκπροσωπεί τη γαλλική εταιρεία Sagemcom).

Στα Ταμείο Ανάκαμψης έχει επίσης υπαχθεί η αναβάθμιση υποσταθμών για την ενίσχυση τους δυνατότητας του δικτύου διανομής για εγκατάσταση ΑΠΕ. Επίσης, στο «Ελλάδα 2.0» δίνει το παρών το πρόζεκτ ύψους 150 εκατ. για την αύξηση της ανθεκτικότητας του δικτύου έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων σε δασικές περιοχές. Τα έργα αφορούν υπογειοποιήσεις ή και μετατοπίσεις δικτύων ανά την επικράτεια.

Παράλληλα, χρηματοδότηση από το RRF έχει εξασφαλίσει ο ΔΕΔΔΗΕ και για το πρότζεκτ ύψους 200 εκατ. για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων σε αστικές περιοχές. Πρόκειται για έργα υπογειοποίησης, ώστε να αντικατασταθούν 1.177 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου μέσης τάσης και 668,5 χιλιόμετρα χαμηλής τάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια ρεύματος: Οριακή αύξηση τον Δεκέμβριο – Η εικόνα για όλο το 2024

ΑΠΕ: «Στο κόκκινο» οι περικοπές το 2024 – Στα αζήτητα ακόμη περισσότερη παραγωγή φέτος

Ενέργεια: Ξεκλειδώνουν επενδύσεις 800 εκατ. στις μπαταρίες – «Στη μάχη» οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider