Θα πληρώνατε ένα σάντουιτς με bitcoin;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θα πληρώνατε ένα σάντουιτς με bitcoin;

Για την εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ Cooperatize.com το να ξεκινήσει να δέχεται πληρωμές σε bitcoin ήταν εύκολο. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνει ο συνιδρυτής της, Ρότζερ Γου ήταν να αποκτήσει ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Μάλιστα ο ίδιος για να διαφημίσει την κίνηση αυτή της εταιρείας του, το 2014 έγραψε ένα άρθρο στο Forbes με το οποίο εξηγούσε την απόφασή του.

Πόσες συναλλαγές έχει πραγματοποιήσει η νεουρκέζικη εταιρεία από τότε; Καμία.

«Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι το εξής: Είναι ο κόσμος πρόθυμος να πληρώσει με bitcoin;», αναρωτιέται πλέον ο Γου. «Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες μας είναι άλλες επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν bitcoin».

Η τιμή του bitcoin καταγράφει ράλι το τελευταίο διάστημα, φθάνοντας την προηγούμενη εβδομάδα κοντά στα 3.000 δολάρια. Ωστόσο οι αργές συναλλαγές και η γενική αδράνεια που παρατηρείται στην αγορά του ψηφιακού νομίσματος, αποτρέπουν την ευρεία χρήση του. Οι ρυθμοί υιοθέτησης του ως μέσο πληρωμής επιβραδύνονται, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

«Δεν εντοπίζουμε πολλούς λόγους για του οποίους οι καταναλωτές θα επιλέξουν το bitcoin έναντι της πιστωτικής ή χρεωστικής τους κάρτας, δεδομένου ότι το να πληρώνει κάποιος διαδικτυακά με bitcoin είναι λιγότερο βολικό», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας σε μια 33σέλιδη έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου. Τα κόστη διαχείρισης του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων θα αυξηθούν, εκτιμά η έκθεση.

Η Time Inc. και η Dell Inc. έχουν σταματήσει να δέχονται πληρωμές μέσω του κρυπτονομίσματος με την εταιρεία κατασκευής υπολογιστών να αιτιολογεί αυτή την απόφαση στην χαμηλή χρήση του bitcoin. Όταν η εταιρεία παραγωγής του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου Wordpress σταμάτησε να δέχεται bitcoin το 2015, ο ιδρυτής της Ματ Μούλενγεγκ δήλωσε ότι η χρήση του κρυπτονομίσματος ήταν «εξαιρετικά χαμηλή».

Είναι πολύ πιθανό ότι μετά από λίγο οι εταιρείες απλά κατανοούν ότι δεν αξίζει τον κόπο όλο αυτό και μόλις περάσει και η περίοδος της δημοσιότητας από την απόφασή τους να δεχθούν bitcoin σταματάνε, εκτιμά ο Ντέιβιντ Γιέρμακ, καθηγητή στη σχολή Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που μελετά το bitcoin.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές ενδείξεις που δείχνουν ότι όσο η τιμή του bitcoin αυξάνεται τόσο αυξάνεται και η χρήση του, αν και από μια μικρή βάση. Η εταιρεία διαχείρισης πληρωμών BitPay αναφέρει ότι διαχειρίζεται καθημερινά συναλλαγές ύψους περίπου 2 εκατ. δολαρίων σχεδόν τριπλάσιο ποσό από αυτό που διαχειριζόταν τον Απρίλιο του 2016.

Η χρήση του bitcoin είναι πιο διαδεδομένη σε αγορές όπως αυτές της Ιαπωνίας, η οποία ξεκίνησε να αναγνωρίζει τα ψηφιακά νομίσματα ως μορφές πληρωμής φέτος και της Βενεζουέλας όπου το τοπικό νόμισμα είναι σχεδόν χωρίς αξία. Είναι επίσης χρήσιμο για επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηριχθούν στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, όπως οι πωλητές κάνναβης.

Αν και η πιο ευρεία χρήση του bitcoin παραμένει αβέβαιη, η υιοθέτησή του επιφέρει μερικά αναπάντεχα οφέλη στους εμπόρους που το χρησιμοποιούν.

Από τότε που η καντίνα Roast of Sherwood που πουλάει σάντουιτς στο Λονδίνο δημιούργησε ένα ψηφιακό πορτοφόλι πριν από έξι εβδομάδες, δέχεται περίπου πέντε πληρωμές με bitcoin ή etherium κάθε εβδομάδα σύμφωνα με τον Λι Γκάλογουεϊ, ο οποίος διαχειρίζεται την επιχείρηση μαζί με τον πατέρα του.

«Για τις λίγες μικροπληρωμές που έχουμε δεχθεί, έχουμε λάβει μεγάλη δημοσιότητα», αναφέρει ο 32χρόνος. «Αν ξεκινήσουμε να δεχόμαστε πολλές πληρωμές με κρυπτονομίσματα, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουμε το ζήτημα, αλλά δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί κάποια στιγμή σύντομα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider