Αξιωματούχος της ΕΕ στο insider.gr: Ορατή η έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αξιωματούχος της ΕΕ στο insider.gr: Ορατή η έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα

Στην επισήμανση πως η έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα στήριξης είναι πλέον «ορατή», προχώρησε αξιωματούχος της Ευρωζώνης προς το insider.gr ερωτηθείς για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς στην Αθήνα.

«Το τέλος του προγράμματος είναι το τέλος του προγράμματος, αλλά η έξοδος από τα προγράμματα δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις», είπε και τόνισε πως η καθιέρωση μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής και ανθεκτικής οικονομίας θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, πολύ πέρα από το τέλος του προγράμματος του ESM.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα υπάρξει επιτήρηση από τον ESM και τους άλλους θεσμούς, στο πλαίσιο της λεγόμενης μεταπρογραμματικής επιτήρησης. «Αυτό, συμβαίνει με κάθε χώρα που έχει εξέλθει από ένα πρόγραμμα», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ESM έχει μια μακροπρόθεσμη σχέση με την Ελλάδα καθώς τα δάνεια που έχει δώσει στη χώρα ωριμάζουν σε βάθος 41 ετών. Ξεκαθάρισε δε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα λάβει πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα ενδέχεται να ενισχυθεί.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είπε πως οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και πως βασική μέριμνα όλων είναι το πώς το χρέος θα γίνει βιώσιμο. Όπως τόνισε η άσκηση για το πως θα διαμορφωθούν σε βάθος 40 ετών οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος είναι σύνθετη, ωστόσο το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι η διαβεβαίωση του Eurogroup ότι η χώρα δεν θα είναι μόνη, αν συμβεί κάτι απρόβλεπτο.

Το ίδιο στέλεχος είπε πως για να ενεργοποιηθεί προληπτική πιστωτική γραμμή θα πρέπει να το ζητήσει η Ελλάδα, προσέθεσε δε πως η συζήτηση για την προληπτική πιστωτική γραμμή δεν είναι αφύσικη, καθώς έγινε και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία πριν βγουν από τα προγράμματα τους.

«Μέχρι σήμερα προληπτική γραμμή του ESM δεν έχει χρησιμοποιηθεί από κανένα. Πάντως είναι καλό να ξέρουν όλοι πως η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι διαθέσιμη δεδομένου ότι ο δανεισμός του ESM είναι φθηνός», ανέφερε και προσέθεσε πως από πολιτικής άποψης οι χώρες δεν επιθυμούν να βρίσκονται σε πρόγραμμα οπότε είναι κατανοητή η απροθυμία για λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider