Στο Παρίσι η ηγεσία του ΟΔΔΗΧ για επαφές με επενδυτές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο Παρίσι η ηγεσία του ΟΔΔΗΧ για επαφές με επενδυτές

Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν για τα ελληνικά ομόλογα οι πιέσεις σε αναδυόμενες οικονομίες και να καταδείξει πως η Ελλάδα είναι επενδύσιμη και αξιόπιστη, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας θα βρεθεί την επομένη εβδομάδα στο Παρίσι για συναντήσεις με επενδυτές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσάκωνας θα παρουσιάσει το χαρτοφυλάκιο δημοσίου χρέους, τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα και την ευρωζώνη και τις ευρύτερα προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε αξιωματούχους μεγάλων επενδυτικών οίκων, στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 11 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο προγραμματισμός αυτός είχε γίνει πριν εκκινήσουν οι μεγάλες πιέσεις στα ελληνικά χρεόγραφα που οδήγησαν την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έως και το 4,7% και την απόδοση του πενταετούς ομολόγου έως και το 3,7%.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιθυμεί μια ομαλή ολοκλήρωση της πρώτης μετα προγραμματικής αξιολόγησης από τους θεσμούς ώστε να μπορέσει, εφόσον το επιτρέψουν και οι εξωτερικές συνθήκες, να επιχειρήσει μια έξοδο στις αγορές.

Με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα μεταξύ τέλος Οκτωβρίου – μέσα Δεκεμβρίου το διεθνές περιβάλλον θα είναι περισσότερο ευνοϊκό από ότι σήμερα, ο ΟΔΔΗΧ πιθανότατα να προχωρήσει με φειδώ σε δανεισμό από τις αγορές.

Μια η εισήγηση προτείνει μιας «τεχνικής φύσης» έξοδο στις αγορές με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου που θα δοθεί προς ανταλλαγή (swap) στους κατόχους των λεγομένων ομολόγων PSΙ. Με μια τέτοια έκδοση το Δημόσιο θα μπορούσε να «καθαρίσει» το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, στέλνοντας σε πιο μακρινές λήξεις μέρος του χρέους και εκδίδοντας συνολικά 500 εκατ. ευρώ νέου χρέους.

Ένα άλλο σενάριο είναι η Ελλάδα να δανειστεί έως 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσω πενταετούς ομολόγου. Το επιτόκιο θα μπορούσε υπό καλές συνθήκες να κυμανθεί στο 3,4% -3,5%. Με τα χρήματα αυτά και με μέρος των 3,3 δισ. ευρώ που έχει λάβει από τον ESM για την επαναγορά χρέους, το Δημόσιο θα μπορούσε σε πρώτη φάση να αποπληρώσει όλα τα δάνεια του ΔΝΤ που λήγουν έως το 2019. Έτσι, θα αντικαθιστούσε χρέος που έχει επιτόκιο 4,9% (ΔΝΤ) με χρέος που θα έχει μεσοσταθμικό επιτόκιο 2,5% (1,6% ESM, 3,5% κόστος αγορών).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider