Ανοίγει η αυλαία της μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανοίγει η αυλαία της μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Στην Αθήνα έχουν αρχίσει ήδη να καταφθάνουν τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Την Τρίτη θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM, οι οποίοι την Τέταρτη και Πέμπτη θα έχουν ολοήμερες συνετίσεις με υπουργούς, πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς φορείς.

Οι συναντήσεις πλέον θα γίνονται στις έδρες των εκάστοτε φορέων κάτι που ίσχυε έως και τον Ιανουάριο του 2015, πριν δηλαδή οι συναντήσεις καταλήξουν στο Hilton.

Η πρώτη αξιολόγηση υπό το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα εστιάσει στα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, στον τραπεζικό τομέα (και ειδικά στα κόκκινα δάνεια), στις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, καθώς και στην εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων. Η στρατηγική για την ανάπτυξη και το μέγεθος του δημοσιονομικού περιθωρίου του προϋπολογισμού για το 2019 θα είναι στο επίκεντρο.

Το θέμα των συντάξεων θα εξεταστεί υπό την οπτική των παραπάνω. Δηλαδή θα εξεταστεί το κατά πόσο ο προϋπολογισμός 2019 δίνει το δημοσιονομικό περιθώριο για τη μη περικοπή των συντάξεων και θα αξιολογηθεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα που είχαν συμφωνηθεί επί μνημονίων.

Ήδη οι θεσμοί εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό περιθώριο του 2019 είναι 600 εκατ. ευρώ, αλλά θα αναθεωρήσουν τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις τους με στόχο να οριστικοποιηθούν τον Νοέμβριο.

Οι θεσμοί θα επιχειρήσουν επί της ουσίας να προσδιορίσουν ποιο θα είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά. Θα δουν που οι ελληνικές προτάσεις χωλαίνουν και θα ζητήσουν προσαρμογές στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, προκειμένου να συμπέσει με τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης της Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Μια θετική αξιολόγηση θα ανοίξει τον δρόμο για να προχωρήσει το Eurogroup σε εκταμίευση των χρημάτων των ANFAs και των SMPs ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Μία αρνητική έκθεση των θεσμών μπορεί να προκαλέσει αρνητική αντίδραση και να εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider