Quo Vadis Europa? Οι προκλήσεις του σήμερα και η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Quo Vadis Europa? Οι προκλήσεις του σήμερα και η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί
Η φετινή επέτειος είναι στιγματισμένη από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έναν πόλεμο στα σύνορα της Ευρώπης, με ανυπολόγιστες συνέπειες και προεκτάσεις, που απειλεί ευθέως την ακεραιότητα και τη συνεκτικότητα της Ένωσης.

Ο Μάιος είναι ένας μήνας γιορτής για την Ευρώπη με διττή λειτουργία· αφενός συμβολίζει την ειρήνη και την ενότητα στη Γηραιά ήπειρο, αφετέρου μας υπενθυμίζει τα ιδανικά και τα κεκτημένα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. 72 χρόνια από την ιστορική «διακήρυξη Σουμάν», οι θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού εγχειρήματος παραμένουν επίκαιρες όσο ποτέ. Οι αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, συνθέτουν και συνοψίζουν ένα κοινό στρατηγικό όραμα για μια Ευρώπη ολοκληρωμένη και ειρηνική. Παράλληλα, όμως, τίθεται και ένα εύλογο ερώτημα: σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, πως μπορεί να διασφαλιστεί ότι αυτές οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης διατηρούν τη σημασία τους για το μέλλον;

Η φετινή επέτειος είναι στιγματισμένη από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έναν πόλεμο στα σύνορα της Ευρώπης, με ανυπολόγιστες συνέπειες και προεκτάσεις, που απειλεί ευθέως την ακεραιότητα και τη συνεκτικότητα της Ένωσης. Σε συνδυασμό με την πανδημία αλλά και τις πολλαπλές κρίσεις που ο πόλεμος επιφέρει, συντίθεται ένα εκρηκτικό μείγμα αβεβαιότητας και αστάθειας, που ενισχύεται από την απειλή μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης και τη ραγδαία άνοδο του λαϊκισμού ανά την Ευρώπη.

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία. Οι πρωτεργάτες του, μέσω της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, οραματίστηκαν μια νέα, ρηξικέλευθη μορφή πολιτικής συνεργασίας, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να ενώσουν τη διαλυμένη από τον πόλεμο Ευρώπη, φέρνοντας κοντά χώρες, κουλτούρες και λαούς πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους.

Κι αν τον Μάιο του 1950 το στοίχημα ήταν η ανοικοδόμηση της Γηραιάς Ηπείρου, η σημερινή πρόκληση για την ΕΕ, ισοδυναμεί με μια πραγματική επανεκκίνηση, με στόχο τη δημιουργία μιας Ένωσης ανθεκτικής απέναντι στους κλυδωνισμούς που η νέα πραγματικότητα διαμορφώνει. Οι ράγες της επανεκκίνησης δεν θα είναι φυσικά ο άνθρακας και ο χάλυβας, όπως το ’50, αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνάρτηση με ένα ολιστικό, μακροχρόνιο σχέδιο πράσινης συμφωνίας. Από την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και τη δημιουργία πράσινων, βιώσιμων οικονομιών, έως την προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού των σύγχρονων κοινωνιών, χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν οι προτεραιότητες, δρώντας και νομοθετώντας με γνώμονα το αύριο και αναπτύσσοντας νέες μεθόδους και λύσεις.

Παράλληλα, όμως, η τωρινή συγκυρία του πολέμου και των αδυσώπητων κρίσεων, αναδεικνύει μια μοναδική ευκαιρία: την πραγματοποίηση της σοβαρότερης και πιο ουσιαστικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκτώντας κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, με εμπεδωμένα ευρωπαϊκά σύνορα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένας εξωτερικός ομόκεντρος κύκλος που θα πλαισιώσει τα ευρωπαϊκά κράτη, θωρακίζοντας τα από ενδεχόμενες απειλές και επικείμενες -οικονομικές και μη- κρίσεις. Μια τέτοια εξέλιξη, σηματοδοτεί την στρατηγική και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ευρώπης στην παγκόσμια σκακιέρα.

Ένας παλιός Αμερικανός πολιτικός, είχε πει πως η πολιτική είναι πάντοτε θέμα τοπικό. Εν έτη 2022, σε ένα κόσμο ολοένα και πιο σκοτεινό και πλέοντας διαρκώς σε «αχαρτογράφητα ύδατα», χρειάζεται όσο ποτέ να εμπεδωθούν αλλά και να εξαχθούν οι ευρωπαϊκές μας αξίες, συνειδητοποιώντας, τελικά, πως αυτό που κάποτε ορίζαμε ως τοπικό, είναι σήμερα ευρωπαϊκό. Από κοινού, λοιπόν, πρέπει να εργαστούμε για μια Ευρώπη που θα έχει ρόλο πρωταγωνιστή και όχι παρατηρητή, θα δημιουργεί και δεν θα ακολουθεί τις εξελίξεις και θα οραματίζεται ένα συμπεριληπτικό και ασφαλές μέλλον για όλους. Με όλες τις ατέλειες, τις παραλήψεις, τα λάθη και τις αποτυχίες της, η ΕΕ είναι και θα παραμείνει το σπίτι μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:48

Έρευνα της Κομισιόν κατά της πλατφόρμας online πώλησης ρούχων Shein

14:40

Uber: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα το δ' τρίμηνο

14:39

Disney: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη, πτώση στους συνδρομητές του Disney+

14:38

Χρυσός: Νέο ρεκόρ στην παγκόσμια ζήτηση το 2024 – Ακόρεστη η όρεξη από τις κεντρικές τράπεζες

14:30

Κακλαμάνης για Τέμπη: Δεν αποκρύφθηκε απολύτως τίποτα

14:14

Ο επενδυτικός οδηγός της AXIA για το Χρηματιστήριο - Τι προτιμά για το 2025

14:11

Ρωσία: Κατέλαβε δύο χωριά στην ανατολική και βορειοανατολική Ουκρανία

14:10

Athens Energy Summit: Ανάγκη για εθνικό στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης για την έλλειψη νερού

14:08

Λ. Μπαρμπετάκη (PIF): «Ο ασθενής δεν μπορεί να περιμένει - Πρόσβαση στη σωστή θεραπεία, τη σωστή στιγμή»

14:05

Στους δρόμους οι αγρότες - Πορεία με τρακτέρ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Ιωάννινα

14:04

Τέμπη: Τι αναφέρει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τη σύγκρουση και την πυρκαγιά

14:00

ΟΟΣΑ: Σταθερός στο 4,7% τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός

13:51

Τα METRO Cash & Carry συμμετέχουν στην έκθεση HORECA για 5η χρονιά

13:47

Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

13:41

Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα και Ψωριασική Αρθρίτιδα: Έως και πάνω από 2 χρόνια η διάγνωση - Τα πρώτα συμπτώματα

13:40

Έγκριση υλοποίησης μονάδων ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων στους Δήμους Κω και Καλύμνου

13:40

ΕΕ: Αύξηση 5% στην προσφορά των μεταχειρισμένων οχημάτων το 2024

13:35

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

13:30

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποχώρηση του συνόλου των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία

13:29

Μητσοτάκης για σεισμούς στην Σαντορίνη: Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα

13:24

«Όχι» Ισπανίας και Γαλλίας στην πρόταση Τραμπ για έλεγχο της Γάζας και μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων

13:20

Ρωσία: Υποστηρίζει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ

13:17

tbi bank: Εστιάζει σε νέες αγορές ομολόγων σε Ρουμανία και Ελλάδα, παράλληλα με τη Βουλγαρία

13:08

Έρευνα ΕΥ: Η κλιματική αλλαγή τρίτη προτεραιότητα επενδύσεων ESG για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

13:06

Ράπτη: Η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεμέλιο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

12:52

Ασταμάτητοι οι σεισμοί στο Αιγαίο - 8 δονήσεις μέσα σε 40 λεπτά σε Σαντορίνη και Αμοργό

12:51

Μελέτη ΕΤΕ για δασμούς Τραμπ: Περιορισμένες οι άμεσες επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές

12:46

Διπλωματικές πηγές: Δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη ημερομηνία για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

12:39

ΔΥΠΑ: Στις 15/2 στην Ελευσίνα η 39η «Ημέρα Καριέρας»

12:33

Austriacard Holdings: Ολοκληρώθηκε η νέα Agentic AI Πλατφόρμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider