Δούρου: Βιώσιμος ο προϋπολογισμός – Κανονικότητα στην Περιφέρεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δούρου: Βιώσιμος ο προϋπολογισμός – Κανονικότητα στην Περιφέρεια
«Αποτελεσματικό και αναπτυξιακό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2019 για την Περιφέρεια η διοίκησή της, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιο της Αττικής.

«Αποτελεσματικό και αναπτυξιακό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2019 για την Περιφέρεια η διοίκησή της, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιο της Αττικής. Η διοίκηση υποστηρίζει ακόμα ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί «ένα είδος οδικού χάρτη για σταθερό περιβάλλον επενδύσεων σε υποδομές στα επόμενα χρόνια».

Ο φετινός προϋπολογισμός «είναι απόλυτα βιώσιμος και βάζει τη σφραγίδα της διαφοράς, προς όφελος της αποτελεσματικότητας, της εξορθολογισμένης λειτουργίας, της χρηστής διαχείρισης», υπογράμμισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά τη συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι προεκλογικός «σε αντίθεση με ό,τι θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί».

Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων, ο προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης 2019. Θέματα τα οποία εισηγήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού Καλλιόπη Σταυροπούλου.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση καταψήφισε τον προϋπολογισμό, ασκώντας έντονη κριτική για τον τρόπο διαχείρισης, για τις καθυστερήσεις των έργων και την έλλειψη περισσότερων κοινωνικών παρεμβάσεων. Επίσης, τον χαρακτήρισαν υπερμεγέθη και φιλόδοξο εκφράζοντας έντονες αμφιβολίες αναφορικά με τη δυνατότητα υλοποίησης του.

Στην εισήγησή της, η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου έκανε λόγο για βαθιά αλλαγή «ουσίας και αντίληψης, από το 2015 ως σήμερα. «Τότε, επιχειρούσαμε, μέσα σε δύσκολες μνημονιακές συνθήκες, με ελάχιστες παρεμβάσεις, που αποτυπώνονταν σε 37 έργα. Έργα που έβαζαν τις βάσεις του «διμέτωπου αγώνα που ξεκινήσαμε για την ικανοποίηση των αναγκών των συμπολιτών μας και για την αλλαγή του υποδείγματος άσκησης εξουσίας».

«Σήμερα στην Αττική» πρόσθεσε «λειτουργούν 327 εργοτάξια που δίνουν δουλειά στους συμπολίτες μας και τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Για 156 έργα ακόμη που είναι υπό ωρίμανση και για 80 που είναι υπό ολοκλήρωση. Πλέον μπορούμε να μιλάμε για "μια κανονικότητα" στην Περιφέρεια, που δεν υπήρχε τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν ανακαλύπταμε, ότι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας δεν διέθετε Ε9 και δεν τηρούσε διπλογραφικό σύστημα!
Παρατήρησε ότι έχει αλλάξει η κατάσταση παρά την ύπαρξη μεγάλων ακόμη προβλημάτων (γραφειοκρατία καθυστερήσεις στα έργα κ.α.) και ότι «μακριά από παραταξιακές, κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες κτίζουμε πρόγραμμα με στόχο τη διασφάλιση της καλής ροής στις υποδομές» που δυστυχώς λείπουν από την Αττική.

«Τροχοδρομούμε πράγματα που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες: Έργα υποδομής, σοβαρά αντιπλημμυρικά στη βάση ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Κοινωνικές υποδομές. Δίχτυ αλληλεγγύης, και προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Κοινωνικά προγράμματα, όπως αυτό των δημόσιων νοσοκομείων με την αγορά σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής, αξίας πάνω των 60 εκατ. Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος 35.000 νοικοκυριών. Διατέθηκαν 30 εκατομμύρια για την αγορά οικολογικών λεωφορείων και 4.5 εκατ. για την αγορά 60 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων» τόνισε.

Η κ Δούρου αναφέρθηκε σε 100 έργα κοινωνικών υποδομών και δράσεις κοινωνικής πολιτικής που ήδη υλοποιούνται με τα παράλληλα προγράμματα για τον πολιτισμό, την τουριστική προβολή της Αττικής, τις αθλητικές υποδομές «από το Περάμα, ως τον διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας».

Σημείωσε ότι «στόχος όλων των ενεργειών μας η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το Πεδίον του Άρεως που σήμερα, «γυρίζει σελίδα με την επαναλειτουργία ενός εμβληματικού κτιρίου, του θεάτρου Άλσους, του πλήρως ανακαινισμένου κτιρίου Οικονομίδη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider