Τι βλέπει ο διεθνής Τύπος για τις εκλογές και το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι βλέπει ο διεθνής Τύπος για τις εκλογές και το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα
Ο διεθνής Τύπος επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους της διαφαινόμενης -όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «τίτλους τέλους στην πρωθυπουργική θητεία του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της Κυριακής» μιλούν οι Financial Times, επικαλούμενοι το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις.

«Είναι σχεδόν ανήκουστο στην Ελλάδα να γίνονται εκλογές τον Ιούλιο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανησυχεί ότι οι ψηφοφόροι ίσως αποφασίσουν να πάνε στις παραλίες αντί για τις κάλπες. Σε κάθε προεκλογική του εμφάνιση, από συζητήσεις σε συνοικιακές καφετέριες μέχρι τηλεοπτικές συνεντεύξεις ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει στους συντηρητικούς ότι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της Κυριακής. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Σχεδόν κάθε σφυγμομέτρηση που δημοσιεύτηκε στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας δίνει προβάδισμα μεταξύ 7,5% και 10% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ», γράφει βρετανική οικονομική εφημερίδα, σε άλλο ένα άρθρο όπου προβλέπει την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία, σημειώνοντας ότι αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία με 153 έως 164 έδρες στη Βουλή.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, εκτενέστατο ρεπορτάζ ενόψει των εκλογών της Κυριακής στην Ελλάδα φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung σημειώνοντας ότι «εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα κανείς στην Ελλάδα δεν φαίνεται να πιστεύει σε νίκη της Αριστεράς». Το ολοσέλιδο δημοσίευμα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, δηλώσεις της απερχόμενης περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία σε ερώτηση γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι δεν έχει αναλύσει ακόμη ούτε τη δική της εκλογική ήττα. Αναφορικά με το ρόλο που έπαιξε η φωτογραφία του πρωθυπουργού σε πολυτελές σκάφος, η κ. Δούρου διερωτάται: «'Είναι κάποιος διεφθαρμένος μόνον επειδή ανεβαίνει σε έναν τέτοιο σκάφος'; Όπως λέει, αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για όλους τους δεξιούς πολιτικούς που αποδέχονται προσκλήσεις σε σκάφη. ‘Μπήκα στην πολιτική για να δοθεί ένα τέλος σε αυτού του είδους την ταξική πάλη».

Η «απεγνωσμένη μάχη» του Τσίπρα

«Η Ελλάδα εν όψει κυβερνητικής αλλαγής», είναι ο τίτλος στην Berliner Zeitung που κάνει λόγο για μια «απεγνωσμένη μάχη του πρωθυπουργού» να πετύχει την ανατροπή στο παρά πέντε. «[…] Ο Τσίπρας καλεί τους ψηφοφόρους του να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην αριστερή κυβέρνησή του, η οποία μπορεί να ενεργεί πλέον πιο αυτόνομα έναντι της ΕΕ. Υπόσχεται δε νέες θέσεις εργασίας και χαμηλότερη φορολογία. Παρόμοιες ευεργεσίες συν περισσότερη αστυνομία υπόσχεται και ο φερόμενος ως τεχνοκράτης αρχηγός της ΝΔ Μητσοτάκης, ο οποίος εκμεταλλεύεται τη δυσαρέσκεια με τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος κυρίως στη μεσαία τάξη. […] Την ώρα που η ΝΔ βιώνει μια αναγέννηση που τη φέρνει στα παλιά της ποσοστά, στο αριστερό στρατόπεδο και λόγω της οικονομικής κρίσης η τράπουλα ξαναμοιράστηκε. Υπό τη νέα του ονομασία το άλλοτε ισχυρό κεντροαριστρό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ωφεληθεί από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ […]. Στον δε ακροδεξιό χώρο υπάρχει αποσύνθεση. Στις Ευρωεκλογές τα ποσοστά της διαβόητης Χρυσής Αυγής μειώθηκαν στο μισό. […] Οι έλληνες ψηφοφόροι φαίνεται να μετακινούνται και πάλι προς τον κεντρώο χώρο. Ακόμη κι αν η μοίρα δεν του επιφυλάσσει δεύτερη θητεία, ο Τσίπρας έχει καταφέρει τουλάχιστον να επαναφέρει σχετικά σταθερές πολιτικές ισορροπίες. Αυτό θα ωφελήσει κάθε νέα κυβέρνηση».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider