Τσίπρας: Όλα εδώ πληρώνονται

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Όλα εδώ πληρώνονται
«Φαίνεται πώς η ρήση αυτή ισχύει και για την πολιτική μας ζωή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζοντας τη λαϊκή ρήση «όλα εδώ πληρώνονται» ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για το άσυλο.

«Φαίνεται πώς η ρήση αυτή ισχύει και για την πολιτική μας ζωή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω την αίσθηση ότι ο σημερινός λογογράφος του Μητστοτάκη ήταν από αυτούς της κεντροαριστεράς» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και εξήγησε: «Όλοι οι βουλευτές σας είχαν τελείως διαφορετική γραμμή από τη δική σας, ιδιαίτερα για τον Αντετοκούνμπο και την Αφρικανή μαθήτρια» είπε αναφερθείς στο παράδειγμα που χρησιμοποίησε λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχω λοιπόν την αίσθηση ότι σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, όπως το Προσφυγικό, βρίσκεστε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στη ρητορική τη δική σας και των βουλευτών σας και στη σοβαρότητα ενός προβλήματος που ζητά λύσεις.

Ως αντιπολίτευση υιοθετήσατε μια σκληρή στάση και βασικός σας στόχος ήταν να καβαλήσετε το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού. Μπροστά στον σκοπό σας είπατε συνειδητά ψέματα ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ» κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Τσίπρας. «Την ίδια στιγμή που έσκαγε στις πλάτες μας η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο, μας κατηγορούσατε ότι δε φυλάσσαμε τα σύνορα κι όταν σας μιλούσαμε για διεθνές δίκαιο μας χλευάζατε ότι είμαστε απάτριδες και δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων» τόνισε.

«Υποσχεθήκατε την επομένη των εκλογών ότι οι πρόσφυγες θα σταματήσουν να έρχονται και τρεις μήνες μετά οι ροές συνεχίζουν να αυξάνονται. Δεν ευθύνεστε βέβαια εσείς γι αυτό αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι πια στην αντιπολίτευση. Έτσι είπατε ότι το προσφυγικό είναι γεωπολιτικό πρόβλημα. Καλωσορίσατε στην πραγματικότητα» υπογράμμισε.

«Κανείς δεν απολογήθηκε για τις υπερβολές του προηγούμενου διαστήματος.Το ερώτημα είναι τι κάνατε αυτούς τους τρεις μήνες. Δείξατε πόσο ανέτοιμοι ήσασταν να αντιμετωπίσετε μία υπαρκτή κρίση. Στο μόνο που χρειάστηκε να αποδείξετε ετοιμότητα, δεν το κάνατε. Ήσασταν βέβαια πολύ έτοιμοι να γεμίσετε το κράτος με γαλάζιους μετακλητούς. Και να μοιράζετε το δημοσιονομικό περιθώριο που εμείς δημιουργήσαμε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δείξατε επιτελική ανικανότητα. Από τον Ιούλιο και μετά αποφασίσατε να καταργήσετε το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και το αναθέσατε τη διαχείριση του Προσφυγικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνοντάς το ζήτημα καταστολής. Καθυστερήσατε απαράδεκτα τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Κι έτσι η Μόρια από 5.000 ανθρώπους που είχε όταν αναλάβατε, σήμερα έχει 15.000 πρόσφυγες» συνέχισε.

«Τώρα δημιουργείτε πρόχειρα δομές φιλοξενίας χωρίς να εξασφαλίζετε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και δεν προετοιμάζετε τους ντόπιους στην ενδοχώρα αλλά υιοθετείτε ακραία γραμμή συγκρίνοντας την έλευση προσφύγων με την εισβολή των Περσών» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ονομάσετε το πρόβλημα "Προσφυγικό - Μεταναστευτικό". Η προσθήκη της λέξης μεταναστευτικό είναι λαθεμένη επιλογή γιατί και σήμερα που μιλάμε σχεδόν το 80% των ανθρώπων που φτάνει στην Ελλάδα φεύγει από εμπόλεμη ζώνη. Αν είναι μεταναστευτικό κ. Μητσοτάκη οι εταίροι θα σας ρωτήσουν γιατί ζητάμε μετεγκατάσταση και μετατροπή του Κανονισμού του Δουβλίνου».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως με την στάση της «προκαλείτε ξενοφοβικές αντιδράσεις. Σας ακούν τόσα χρόνια και σας πίστεψαν. Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζετε να ακροβατείτε μεταξύ της βαριάς και δύσκολης πραγματικότητας, που απαιτεί και συγκρούσεις και της ανάγκης σας να συνεχίσετε να χαϊδεύετε τα αυτιά της κοινής γνώμης, που θέλει να ακούει το παραμύθι ότι θα είστε αμείλικτοι και σκληροί στα σύνορα».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε νομικά και τεχνικά αδύνατες τις μαζικές επιστροφές που υπόσχεται η κυβέρνηση. «Μας κατηγορείτε ότι κάναμε 1800 επιστροφές. Αλήθεια είναι αυτό. Πέραν όμως αυτών, υπήρξαν 17000 οικειοθελείς επιστροφές στις χώρες καταγωγής. Πάνω από 10.000 επανενώσεις οικογενειών στην Ευρώπη και 22.000 μετεγκαταστάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε το θέμα ως ασύμμετρη εισβολή. Πρέπει να ξέρετε ότι οι «εισβολείς» είναι ευάλωτοι άνθρωποι. Αυτές οι ανοησίες ας μείνουν στα λόγια και ας μην γίνουν πράξη. Νομοθετείτε για να ικανοποιήσετε την εκλογική σας πελατεία και όχι γιατί νομίζετε πως θα καταφέρετε κάτι. Και για να ικανοποιήσετε τους ίδιους μετατρέπετε το προσφυγικό από διεθνές σε εθνικό ή ακόμα χειρότερα σε ελληνοτουρκικό».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider