Κανένα κοινός τόπος στα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή μεταξύ των δύο υποψήφιων Χάρις και Τραμπ για τις εκλογές στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο. Έχοντας και οι δύο να επιδείξουν κυβερνητική θητεία, προσπαθούν από την μία να υπερασπιστούν τα πεπραγμένα τους, από την άλλη όμως αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα στην Αμερικάνικη ύπαιθρο αλλάζουν συνεχώς, για την ακρίβεια επιδεινώνονται και πρέπει κι αυτοί να προσαρμοστούν. Έτσι πέρα από τα κλασικά θέματα της αγροτικής αντιπαράθεσης που για τις ΗΠΑ είναι το διεθνές εμπόριο ως μεγάλη εξαγωγική δύναμις, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και οι σχέσεις με την Κίνα, δυναμικά πια εισέρχεται το θέμα του περιβάλλοντος, του κλίματος, των υποδομών και της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο.
Στις Αρχές Σεπτεμβρίου, οι δύο μονομάχοι, για την ακρίβεια τα επιτελεία τους, απάντησαν σε ένα κοινό ερωτηματολόγιο της American Farm Bureau Federation, ένα όργανο που ιδρύθηκε το 1913 και σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο αγροτικό λόμπυ των ΗΠΑ με μέλη του 2 εκ αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός για τις επιθετικές του θέσεις τόσο για το εμπόριο όσο και τις σχέσεις με την Κίνα, προέταξε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο περιλαμβανομένων των δασμών για να προστατεύσει τους Αμερικάνους αγρότες και να επεκτείνει τις εξαγωγές. «Όταν η Κίνα στοχοποίησε τους αγρότες μας, έστειλα αμέσως 28 δισ. δολ. άμεσες πληρωμές για να τους προστατεύσω” ανέφερε, προτείνοντας μάλιστα την επιβολή δασμών της τάξης του 60% με τον ίδιο στόχο.
Από την πλευράς της η Χάρις εμφανίστηκε ποιο διαλλακτική και διπλωμάτης στο θέμα αυτό. Δίνει έμφαση στην ενδυνάμωση των σχέσεων με το εξωτερικό και ενώ δεν υστερεί σε κορώνες σχετικά με την Κίνα, τονίζει όμως την ανάγκη για ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στην επέκταση των αγορών.
Στο άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί την αγροτική Αμερική, αυτό της μετανάστευσης και των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό, οι απόψεις των δύο διαφέρουν σημαντικά. Η Χάρις, έχοντας την ένθερμη υποστήριξη της United Farm Workers, της μεγαλύτερης οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εργάτες γης στις βασικές παραγωγικές πολιτείες Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσινκτον, προτείνει την απόδοση υπηκοότητας σε μετανάστες εργάτες γης και την ενδυνάμωση και επέκταση του προγράμματος βίζα Η-2Α που τη στιγμή αυτή εφαρμόζεται περιορισμένα σε κάποιες Πολιτείες.
Αντίθετα, ο Τραμπ έχοντας μια ποιο αυστηρή αντίληψη για τα μεταναστευτικά πράγματα, προτείνει την ενίσχυση κατά προτεραιότητα του Αμερικάνικου εργατικού δυναμικού. Η μείωση της εξάρτησης της Αμερικάνικης παραγωγής από μετανάστες και το ξαναχτίσιμο της ντόπιας αγροτικής εργατικής δύναμης, αποτελεί άλλωστε και βασικό στοιχείο της πολιτικής του σε όλους τους τομείς της οικονομίας
Στο θέμα της αγροτικής πολιτικής ο Τραμπ δεσμεύτηκε για βελτιώσεις στο σύστημα αγροτικής ασφάλισης της παραγωγής, των τιμών αναφοράς και των περιθωρίων κέρδους κυρίως για τις κτηνοτροφικές μονάδες. Υπεραμύνθηκε των φορολογικών περικοπών επί προεδρίας του, περιλαμβανομένων των φόρων περιουσίας που εκτιμά ότι βοήθησε πολύ τους κατόχους γης. Από την πλευρά της η Χάρις, αναφέρθηκε σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, προσδιορίζοντας ότι τα μέχρι 400.000 δολ. εισοδήματα δεν πρόκειται να δουν αυξήσεις σε φόρους. Επιδεικνύει στον τομέα αυτό τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Biden, με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό της ζωής και της παραγωγής στην αγροτική Αμερική.
Ο Τραμπ, πιο άμεσος, «υιοθέτησε» μάλιστα τα πρώτα μέτρα αγροτικής πολιτικής: απείλησε την γνωστή εταιρεία παραγωγής αγροτικών μηχανημάτων John Deere, ότι θα της επιβάλει δασμό 200% στα εισαγόμενα από το Τέξας αγροτικά μηχανήματα, σε περίπτωση που κλείσει το εργοστάσιο της στην Ιόβα!
Στο καινούργιο σχετικά αντικείμενο της αγροτικής βιωσιμότητας, η Χάρις είναι εμφανώς σε πλεονεκτική θέση, τόνισε ότι επί των ημερών της ενισχύθηκε η κλιματική γεωργία τόσο στην πράσινη ενέργεια όσο και τον εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού. Αντίθετα ο Τραμπ, με τις γνωστές του θέσεις και ενέργειες για το κλίμα, επιμένει στην άρση των σχετικών περιορισμών και την ενδυνάμωση της έρευνας και τεχνολογίας για να βρεθούν λύσεις όπου χρειάζονται.
Δεδομένου ότι η αγροτική Αμερική, έχει προ πολλού σταματήσει να είναι κεντρικό θέμα στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις στον πληθωρισμό και την διατροφική ασφάλεια σε συνδυασμό με την αντίληψη του μέσου Αμερικάνου ότι παίζει σημαντικό ρόλο για το έθνος ολόκληρο, αναλυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν σε πιο βαθμό ο νικητής των εκλογών θα ασχοληθεί σοβαρά με το αγροτικό θέμα. O υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, φαίνεται ότι θα βασιστεί στην έκθεση Project 2025 που συνέταξε η συντηρητική οργάνωση Herittage Foundation, και στην ουσία προτείνει την ελαχιστοποίηση του ρόλου του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας (USDA), περιορίζοντας τα καθήκοντά του στην απορρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας, δίνοντας έμφαση εστιασμένα στην αποτελεσματική παραγωγή τροφίμων για τους Αμερικάνους και τις διεθνείς αγορές.
Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί προτάσσουν ένα ποιο κομβικό ρόλο για το USDA, επεκτείνοντας τις αρμοδιότητές του στην προστασία του περιβάλλοντος και των οικοτόπων και της κλιματικά φιλικής γεωργίας. Μάλιστα, ένα σημείο τριβής μεταξύ της Χάρις και του Κυβερνήτη του Τέξας, αφορούσε τις αντιρρήσεις του τελευταίου στο κυβερνητικό της πρόγραμμα περί επέκτασης των ζωνών προστασίας σε βάρος αγροτικής γης, ενδεικτικό της σημαντικής απόκλισης των δύο προγραμμάτων. Το κλίμα για την ίδια την Χάρις δεν είναι πολύ ενθαρρυντικό, αφού στην προηγούμενη καριέρα της ως Γενικός εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, όχι μόνο δεν είχε ασχοληθεί με τα καθαρά αγροτικά θέματα, αλλά είχε εμπλακεί σε πρωτοβουλίες σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των μεταναστών και εργατών γης. Αυτές οι απόψεις δεν βρίσκουν γόνιμο έδαφος στην σκληροπυρηνική αγροτική Αμερική.