Καταπατημένα ακίνητα: Ποιοι και πώς θα αποκτήσουν νόμιμους τίτλους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταπατημένα ακίνητα: Ποιοι και πώς θα αποκτήσουν νόμιμους τίτλους
Στο τραπέζι του σημερινού υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιο που θα δίνει το δικαίωμα εξαγοράς μικρών εκτάσεων που κατέχονται για περισσότερα από 40 χρόνια.

Λύση στο χρόνιο πρόβλημα με τα ανταλλάξιμα και καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, με νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάζεται στο σημερινό υπουργικό από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αρμόδιο υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο. Το νομοσχέδιο εντός του Μάϊου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στις αρχές του καλοκαιριού θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα δίνει, υπό όρους και αυστηρές προϋποθέσεις, τη δυνατότητα σε όσους κατέχουν δημόσια ακίνητα πάνω από 40 χρόνια να τα εξαγοράσουν για να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας. Επίσης, τίτλους ιδιοκτησίας μετά από 100 χρόνια θα αποδώσει το ελληνικό δημόσιο στους πρόσφυγες.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπής, στην οποία ο κάθε δικαιούχος θα καταθέτει τα δικαιολογητικά διαθέτει, έτσι ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα των ακινήτων. Κατά την εξέταση από την επιτροπή θα συνεκτιμηθεί και η δικαστική προσφυγή όποιων έχουν καταθέσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν, έναντι τιμήματος το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου. Το «κλειδί» της ρύθμισης θα είναι η χρονική διάρκεια της κατοχής του καταπατημένου ακινήτου. Για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει στην κατοχή του το δημόσιο ακίνητο πάνω από 40 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαίωμα εξαγοράς δεν θα αφορά όλους τους καταπατητές καθώς θα πρέπει να πληρούν τους όρους των διατάξεων του νομοσχεδίου σωρευτικά. Κάποιοι από αυτούς ορίζουν το χρόνο καταπάτησης του ακινήτου, την επιφάνεια και την τοποθεσία.

Όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θιχτούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, αλλά αντιθέτως σχεδιάστηκε για λόγους δικαιοσύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Το τίμημα εξαγοράς των ακινήτων, θα διαφοροποιείται και θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, θα είναι χαμηλό για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider