INSIDE OUT

Η φάπα στον ΓΑΠ από το Καστελόριζο - Ο άνθρωπος κλειδί του Ανδρουλάκη

13-12-2021 | 07:50
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Το χειρότερο ήταν το Καστελόριζο. 78-18 υπέρ Ανδρουλάκη. Υπήρξε κι ένας Καστελοριζιός που έριξε άκυρο, αλλά ίσως έκανε λάθος, ποιος ξέρει. Το νησάκι που έγινε παγκοσμίως γνωστό με το γνωστό διάγγελμα, γύρισε την πλάτη στον Γιώργο Παπανδρέου.

Το δεύτερο χειρότερο ήταν η Σύμη. Το άλλο νησάκι που έγινε επίσης παγκοσμίως γνωστό με το περίφημο Συμπόσιο της Σύμης- επίσης εμπνεύσεως Γιώργου Παπανδρέου. Τι Πρωθυπουργούς, τι Αρχηγούς Κρατών, τι πανεπιστημιακούς και εκλεκτούς διανοούμενους έφερνε κάθε φορά κάτω από την σκέπη του Συμποσίου της Σύμης ο Γιώργος…Στράφι όλα. 29 Ανδρουλάκης, 12 Παπανδρέου. Καστελόριζο και Σύμη προτίμησαν το άγραφο χαρτί, το νέο, το άκαπνο. Μαζεύοντας τα κομμάτια του, συνεχάρη το νικητή, που απάντησε, «όλα θα γίνουν όπως πρέπει κύριε Πρόεδρε». Άλλωστε, όπως είπε κάποτε κι ο Ντέσμοντ Τούτου, το να νικάς είναι πολύ ωραίο, ωστόσο η αληθινή απόλαυση είναι, να παρηγορείς τον ηττημένο. Σε ότι τον αφορά πάντως θα συνεχίσει τον αγώνα «για τις προοδευτικές μας ιδέες, για να γίνει η Παράταξή μας κίνημα εξουσίας, με μια προοδευτική κυβερνητική πρόταση, που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, την Ελλάδα».

Οι άνθρωποι του Νίκου

Το επόμενο διάστημα θα βρει το νικητή των εσωκομματικών του Κινάλ στην πιο απολαυστική περίοδο. Η σαρωτική νίκη και η λευκή επιταγή από το αποτέλεσμα της κάλπης, του δίνει την μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσει τα πάντα όπως ακριβώς επιθυμεί. Να οργανώσει το κόμμα, να διαμορφώσει πολιτική πρόταση, να βάλει τις δικές του γραμμές στα μείζονα, να επιλέξει επιτελείο και συνεργάτες. Στο γραφείο, στο κόμμα, στην Βουλή. Οι άνθρωποι του Νίκου ωστόσο, σε αντίθεση με τους χιλιάδες ψηφοφόρους δεν είναι πολλοί. Ο εξής ένας, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός από την Παραμυθιά.

Γεννημένος πέντε χρόνια μετά το ’81. Χαμηλών τόνων, πραγματιστής, με αίσθηση του χιούμορ. Στην Βουλή, οι δικοί του άνθρωποι είναι ο πολυμήχανος (αν και Αρκάς), Οδυσσέας Κωνσταντινίδης, και ο Μιχάλης Κατρίνης, (που όλοι ξέρετε ότι είναι πιθανόν ο άνθρωπος που θα προταθεί για αντ’ αυτού στην Βουλή). Η προταση Ανδρουλάκη για Βουλή θα ανακοινωθεί σήμερα, θα γίνει ψηφοφορία στην ΚΟ του Κιναλ, και θα κάνει ντεμπούτο στο τέλος της εβδομάδας, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου που ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός στη Βουλή.

Το πρόγραμμα

Παρ’ ότι το βάρος έπεσε στην προεκλογική εκστρατεία θέλω να σας αποκαλύψω ότι ο Νίκος ήδη ‘δουλεύει’ πρόγραμμα. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά μεθοδικά, παράλληλα με τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας, διαμορφώνονται θέσεις, και ιδέες. Ολ’ αυτά θα παρουσιαστούν στον καιρό τους και θα έχουν πολλές εκπλήξεις.

Συγχαρητήρια

Η χθεσινή μέρα ήταν μέρα χαράς. Μεταξύ των τηλεφωνημάτων που δέχτηκε, κι αυτό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα αρκετά νωρίς. Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το τηλέφωνο δεν χτύπησε από πλευράς Αλέξη Τσίπρα. Η Κουμουνδούρου παρ’ ότι το’ βλεπε, δεν το ‘ παιξε. Ηχηρή αμηχανία.

Ονειρεύεται συγκυβέρνηση

Στον Συριζα θα πιέσουν Κινάλ και Ανδρουλάκη, με το βλέμμα στην επόμενη αναμέτρηση. Όπως λέει ο Πάνος Σκουρλέτης, «επιτέλους αυτό το κόμμα να προσδιοριστεί στρατηγικά, στη βάση και της ιστορικότητάς του, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο, με τον οποίο θα μπορούμε να συγκυβερνήσουμε στην προοπτική της απλής αναλογικής». Και ο Κώστας Ζαχαριάδης, «εμείς από Δευτέρα θα επιδιώξουμε να ξεκινήσει ένας γόνιμος πολιτικός διάλογος για την επόμενη μέρα στη χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή, ότι η σημερινή διακυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ανατροφοδοτούμενες κρίσεις και αδιέξοδα. Εμάς ο πολιτικός μας αντίπαλος δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά στην κυβέρνηση». Μέχρι να φανεί που το πάει ο Νίκος. Η, για άλλους, μέχρι να δουν αν οι δημοσκοπήσεις αρχίσουν να γράφουν διψήφιο ποσοστό στο Κιναλ. Γιατί τότε, μπορεί ν’ αλλάξει η στρατηγική.

Με Σολτς

Αυτός που θα δει πάντως πρώτος τον Ολαφ Σολτς, το νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, θα είναι ο Κυριάκος στις Βρυξέλλες. Την Πέμπτη έχει Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, (ατζέντα: πανδημία, τιμές ενέργειας, μεταναστευτικό, Ουκρανία), ενώ θα προηγηθεί μεθαύριο Τετάρτη η Σύνοδος Κορυφής Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Ο Σολτς και το SPD, θα είναι και το πεδίο της πρώτης «αναμέτρησης» Τσίπρα-Ανδρουλάκη καθώς οι ευρωσοσιαλιστές αποκτούν άλλο ενδιαφέρον με Γερμανό Καγκελάριο. Θα πατήσει πόδι ο Νίκος, ή θα αφήσει τον Αλέξη να παραμένει στο κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας, έστω και στην γωνία ως παρατηρητής;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

Γερμανία: «Στρατός τρολ» υπό ρωσική καθοδήγηση υποστήριζε την AfD

23:30

Τα απομνημονεύματα της Μελάνια Τραμπ θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο

23:17

Wall Street: Κέρδη μετά τον πληθωρισμό - Ράλι 654 μονάδων για τον Dow Jones

23:00

Ξέσπασε γερμανοτουρκικός «πόλεμος» για το ντονέρ

22:49

Κρεμλίνο: «Πράκτορας του εξωτερικού» η ρωσόφωνη BILD

22:35

Κικίλιας: Η πυρκαγιά στα Καλύβια Θορικού τέθηκε υπό έλεγχο σε 20 λεπτά

22:24

Πετρέλαιο: Τρίτη σερί εβδομάδα απωλειών για το αμερικανικό αργό

22:20

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Γ. Αντετοκούνμπο: Δεν το πίστευα ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο

22:15

Βέλγιο: Τρεις Τσετσένοι φυλακίστηκαν ως ύποπτοι για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες

21:45

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Τελετή Έναρξης: Η έντονη βροχόπτωση έχει οδηγήσει σε αποχωρήσεις θεατών

21:36

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δύσκολο το «τελευταίο μίλι» στην μάχη κατά του πληθωρισμού

21:29

Χρυσός: Άνοδος την Παρασκευή, αλλά δεύτερη ομάδα απωλειών για τα futures

21:09

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

20:54

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης

20:42

Κομισιόν: Πρώτη δόση 1,5 δισ. στην Ουκρανία από «παγωμένα» ρωσικά assets

20:22

Πόθεν έσχες: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου

20:20

ΗΠΑ: Πολιτικές προεκτάσεις στα ερωτήματα του FBI για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

20:09

Ασθενής σεισμική δόνηση 4.6 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης

19:53

Η Φινλανδία υποψιάζεται ότι ρωσικό πλοίο παραβίασε τον θαλάσσιό της χώρο

19:43

Εβροφάρμα: Καταβάλλει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή

19:33

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 2 Αυγούστου

19:25

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς το παγκόσμιο selloff εξασθενεί

19:10

ΥΠΕΘΟ - ΑΑΔΕ: Έως τις 26/9 οι δηλώσεις φόρου πλοίων β' κατηγορίας

19:00

Ακαθάριστα οικόπεδα: Έκκληση από τους δήμους στο «και πέντε» - «Βροχή» οι καταγγελίες

18:47

Attica Βank - Παγκρήτια: Έγκριση σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης από τα ΔΣ

18:43

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Κρήτη το Σάββατο - Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

18:33

Καναδάς: Ο καιρός φρενάρει τη γιγαντιαία δασική πυρκαγιά

18:23

Ο πρίγκιπας Χάρι θα λάβει ένα ιλιγγιώδες ποσό μόλις κλείσει τα 40

18:18

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 3 Σεπτεμβρίου ξεκινά η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου

18:09

Εθνική Τράπεζα: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ