INSIDE OUT

Ο sir Ευκλείδης του Saint Paul και της Οξφόρδης και ο Αλέξης του Πολυκλαδικού

21-02-2022 | 07:43
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Ο συννεφιασμένος ουρανός τα πρωινά, μου επιτρέπει να απολαμβάνω τις αμυγδαλιές της κοιλάδας, που ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο τους Δελφούς.

Παρατηρώ τα μπουμπούκια, έτοιμα να σκάσουν, γεμάτα ανοιξιάτικη ορμή και σκέφτομαι τον Ευκλείδη. Όχι της σειράς μου. Τον Ευκλείδη το νεότερο, της Οξφόρδης και του Saint Paul. Η συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ήταν η πιο σνομπ απάντηση στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στους Αταίριαστους (με κάθε σεβασμό), του Σκάι. «Γέφυρες» του Προέδρου Αλέξη στο συγκρότημα Αλαφούζου; Το σήκωσε το γάντι (και με τι στυλ!), ο Τσακαλώτος, επιλέγοντας το στάτους της εφημερίδας από το εφήμερο της τηλεόρασης.

Τα σχολεία μου και τα σχολεία σας

Ο εσωκομματικός πόλεμος μεταφέρθηκε ξαφνικά στο, (μισητό κάποτε), συγκρότημα της οικογένειας Αλαφούζου. Ο Τσακαλώτος λοιπόν κατέβηκε με άνεση στο γήπεδο και πέρασε στην επίθεση. Ναι, έχει λαϊκότητα ο Τσίπρας και είναι καλός τακτικιστής. Όμως όχι, δεν επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες και έχει ανασφάλεια. Όχι σαν τον ίδιο. «Αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολλέγιο που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλειες. Έχεις αστική αυτοπεποίθηση». Όπου σχολείο, το Saint Paul και όπου Κολλέγιο, η Οξφόρδη.

Τα σχολεία τους

Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην τσάρος της αριστερής οικονομίας, αυτός, ένα «προδότης της τάξης του» όπως του είπε παλαιότερα ο Άδωνις, προβάλλει το ζήτημα της εκπαίδευσής του δημόσια, και μάλιστα σε αντιπαράθεση με την, (ανασφάλεια), του Προέδρου. Δηλαδή για να μην έχει ανασφάλεια ο Πρόεδρος θα έπρεπε να κάνει boarding στο Eton; Φταίει το Πολυκλαδικό Αμπελοκήπων; Η τοποθέτηση έθιξε πρόσωπα και πεποιθήσεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα ευαίσθητες χορδές. «Ζητάω συγγνώμη που έβγαλα νυχτερινό Γυμνάσιο και πήρα το πτυχίο μου δουλεύοντας αδιαλείπτως» ήταν μια πρώτη αντίδραση για το θέμα στα σόσιαλ, από τον Στέλιο Παππά.

Γαλλική παιδεία

Κακά τα ψέματα πάντως. Το σχολείο, η κουλτούρα και οι κοινές εμπειρίες, ενώνουν. Το βλέπεις συνέχεια παντού. Για παράδειγμα η διαδικτυακή εκδήλωση για την Πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Μελών Γαλλίας του ΣΥΡΙΖΑ, χθες το βράδυ, με Ράνια Σβίγκου υπεύθυνη για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Γιώργο Κατρούγκαλο Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην ΥΠΕΞ. Ο συντονιστής Νίκος Γραικός της ΟΜ Γαλλίας, αναφέρθηκε προλογίζοντας τους καλεσμένους στην γαλλική τους παιδεία, τις γαλλικές σπουδές και τους κοινούς αγώνες.

Βράχνιασε στην Κούβα

Στην εκδήλωση ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε και για το πρόσφατο ταξίδι στην Κούβα (με Θεοδωροπούλου, Κώστα Αρβανίτη και άλλους) κάπως βραχνιασμένος λόγω αεροπλάνου. Σημειώνω τον θαυμασμό του για το εμβόλιο που κατάφερε να φτιάξει μετά από εξήντα χρόνια εμπάργκο η Κούβα, όπως είπε. Πρωτεϊνικό, όχι γενετικό, με το οποίο εμβολίασε σχεδόν όλους, από 2 χρονών παρακαλώ και πάνω και αποτέλεσμα να μην έχει θανάτους και κρούσματα.

Ενθουσιασμός για Κύρτσο

Το χτύπημα του Ευκλείδη στον Αλέξη είναι δυνατό. Τις επόμενες μέρες θα ξετυλιχτεί η απάντηση στα περί αυτοπεποίθησης, που είναι κτήμα της ελίτ των «καλών» σχολείων. Προς ώρας κυριαρχεί ενθουσιασμός από την αντιπολίτευση μυδριαλιοβόλου που ασκεί ο ‘δεξιός’ , πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος στην κυβέρνηση. Ο ενθουσιασμός φαίνεται κυρίως από το σπινάρισμα στα tweet. Όχι , δε νομίζω ο Κύρτσος να ιδρύσει ΟΜ, αλλά το φωτοστέφανο Τσε Γκεβάρα στο τσακ είναι να του το φορέσουν οι της Κουμουνδούρου.

Ματ Κουτσούμπα

Είναι δε τόσο απορροφημένοι με τον Κύρτσο που δεν κατάλαβαν καν το υψηλού επιπέδου σκάκι του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με φόντο τα αγροτικά. Την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλούσε με αντιπροσωπείες αγροτών στην Λάρισα, ο Κουτσούμπας σήκωσε το τηλέφωνο και συνομίλησε με τον Κυριάκο, (που βρισκόταν Βρυξέλλες). Μετέφερε αίτημα των αγροτών της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο υπουργών, προκειμένου να συζητήσουν πάνω στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, ώστε να προχωρήσει η επίλυσή τους. Κίνηση υψηλού πολιτικού επιπέδου από την πλευρά του Περισσού που μου θύμισε την βαθιά εκτίμηση της οικογένειας του αείμνηστου Κωσταντίνου Μητσοτάκη με τον Χαρίλαο και το πως αποφεύχθηκε ο εμφύλιος στην Κρήτη.

Κάτω στον Πειραιά

Το Σάββατο του Προέδρου Νίκου είχε Πειραιά. Κατέβηκε στο λιμάνι και συναντήθηκε με φορείς και παράγοντες της πόλης. Είδα να δίνουν το παρόν όλοι και ας είναι γαλάζιων αποχρώσεων.

Ο Ανδρουλάκης άκουσε πολλά παράπονα για ακρίβεια και προβλήματα ρευστότητας στην πειραιώτικη αγορά. Ο δικός του πονοκέφαλος είναι εξίσου μεγάλος, καθώς το ΚΙΝΑΛ έχει συρρικνωθεί στην περιοχή του 4,5-5% στο λεκανοπέδιο- άρα και στον Πειραιά είναι σχεδόν εξαφανισμένο. Στόχος του να βγάλει έδρα και στην Α’ και στην Β’ Πειραιά. Όμως στις εσωκομματικές, στην Α’ , παρ’ ότι κάστρο ΓΑΠ, ο Ανδρουλάκης βρήκε πρώτος ενώ στην Β’ βγήκε τρίτος. Για να «γυρίσει» το λεκανοπέδιο πάντως, θέλει πολύ δουλειά ακόμα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:29

Ολυμπιακοί αγώνες: Συγνώμη των διοργανωτών για τυχών προσβολή Καθολικών και άλλων Χριστιανών

15:13

Ρωμανός: Είναι θλιβερό η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας να παραμένει όμηρος του κ. Πολάκη και συνώνυμο του πολακισμού

15:10

Τζιτζικώστας: Εγκρίθηκε αντιπλημμυρικό έργο 6,91 εκατομμυρίων ευρώ για την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

15:05

Θανάσιμος τραυματισμός οδηγού απορριμματιφόρου στον ΧΥΤΑ Φυλής

14:58

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω συντήρησης του οδοστρώματος

14:50

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα σε τρεις περιφέρειες

14:36

Ολυμπιακοί αγώνες: Πρόκριση με επίδειξη δύναμης για την Σάκκαρη

14:32

Λίβανος: Καλεί τις ΗΠΑ να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ

14:23

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει τη χώρα σε παιδική χαρά του παρακράτους και του εγκλήματος

14:19

Γεραπετρίτης: Η δημοκρατία σε ακινησία δεν λειτουργεί διότι δεν παράγει ενέργεια

14:14

Μπέρμποκ: Καταδικάζει την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς και απευθύνει έκκληση για «ψυχραιμία»

14:11

Κίνα: Δώδεκα νεκροί από κατολίσθηση στο νότιο τμήμα της χώρας μετά τις συνεχιζόμενες ισχυρές βροχοπτώσεις

14:07

Ολυμπιακοί αγώνες: Στον ημιτελικό της δικώπου προκρίθηκαν οι Μπούρμπου - Αναστασιάδου

14:01

Κόρινθος: Λαμβάνονται μέτρα μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα

13:56

Απειλές Πούτιν: Η Ρωσία θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς

13:47

Αντετοκούνμπο: Ένα από τα καλύτερα συναισθήματα στον κόσμο να παίζεις για τη χώρα σου

13:42

Ολυμπιακοί αγώνες: Ο Κινέζος Σιέ Γιου το χρυσό στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι

13:33

Τραμπ: Μετατράπηκε σε... ιεροκήρυκα του bitcoin

13:24

Καλανταρίδου (ΕΚΠΑ): Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

13:14

Κεφαλογιάννη: Aνάγκη τήρησης του μέτρου και της ισορροπίας στην τουριστική ανάπτυξη

13:03

Ολυμπιακοί αγώνες: Αναβλήθηκαν οι προπονήσεις τριάθλου στον Σηκουάνα - Μολυσμένα τα νερά

13:00

Τουρισμός: Οι υψηλές πληρότητες της Αθήνας, η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου και το προβάδισμα των Airbnb

12:50

Ράπτης: Οι προκλήσεις της δημόσιας διοίκησης απαιτούν καινοτόμες λύσεις και στελέχη με ικανότητες και αξίες

12:44

Χαλκιδική: «Ανάσα» πήρε ο βυθός του Πόρτο Κουφό από τους υποβρύχιους καθαρισμούς

12:37

Απειλεί το Ιράν: Απρόβλεπτες οι συνέπειες μιας ισραηλινής επίθεσης στο Λίβανο

12:28

Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές σε ατμόσφαιρα υψηλής έντασης - Με «λουτρό αίματος» προειδοποιεί ο Μαδούρο

12:21

Ρωσία: Φωτιά σε αποθήκη πετρελαίου στην περιφέρεια Κουρσκ έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone

12:08

Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές

11:57

ΓΑΙΑ: Αγροτικά τιμολόγια ρεύματος από 9 σεντς ανά κιλοβατώρα

11:45

Φοιτητική στέγη: Οι τάσεις στα ενοίκια και τις αγορές ακινήτου