INSIDE OUT

Ρεύμα από πυρηνικά με λίζινγκ από Βουλγαρία - Αντίδραση Βούτση για σιδηρούν παραπέτασμα

02-03-2022 | 07:35
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Τα χαμομήλια φύτρωσαν και φέτος στους Δελφούς. «Είναι Άνοιξη πια, δε χωράει η πίκρα μέσα στο φως».

Ρίχνω κλεφτές ματιές στην κοιλάδα νωρίς τα πρωινά. Η Ευρώπη ξυπνά. Ζει μικρούς θριάμβους. Μετά από πολύ καιρό υπάρχει συναίσθημα και επιστροφή σε αξίες. Σαν κουρασμένη από την ευδαιμονία, τα πλεονάσματα, τις μάχες για την ανταγωνιστικότητα και τα δημοσιονομικά χαλινάρια η Ευρώπη γυρίζει στα βασικά.

Ανατριχίλες

«Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μείνουν χωρίς σκληρή απάντηση. Η Ρωσία θα συνεχίσει να διασφαλίζει την υλοποίηση των ζωτικών εθνικών συμφερόντων της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κυρώσεις και τις απειλές τους. Είναι καιρός οι δυτικές χώρες να καταλάβουν ότι η αδιαίρετη κυριαρχία τους στην παγκόσμια οικονομία έχει παρέλθει προ πολλού». Ο άρχοντας του Σκότους- Λαβρόφ έβγαλε το κουστούμι και έσπειρε ανατριχίλες χθες. Αποδέκτες «οι δυτικές χώρες». Όλες.

Σιδηρούν παραπέτασμα

Εάν από την μια πλευρά βρίσκονται οι «δυτικές χώρες» και η «αδιαίρετη κυριαρχία τους», τί βρίσκεται στην άλλη;

«Αυτές τις ημέρες, ας μου επιτραπεί ο όρος, στην ουσία διαμορφώνεται ένα νέο «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Από τη μία πλευρά βρίσκονται εκείνες οι χώρες και οι δυνάμεις οι οποίες δεν ξαναδιαβάζουν και αναθεωρούν, δυστυχώς, απλά την Ιστορία και οι χώρες αυτές επιθυμούν κυρίως, αλλά και επιχειρούν, με την ισχύ των όπλων, να ξανασχεδιάσουν τον διεθνή γεωπολιτικό χάρτη, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και την πτώση του σοβιετικού συνασπισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι χώρες οι οποίες είναι στον 21ο αιώνα, δηλαδή αυτές οι οποίες αντιλαμβάνονται την αξία του Διεθνούς Δικαίου, της διπλωματίας, που πρεσβεύουν τις αρχές της αυτοδιάθεσης των εθνών, της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου, της οικονομίας της αγοράς, ως μέσο για την ευημερία των πολιτών».

Οργή Βούτση

Τον όρο «σιδηρούν παραπέτασμα» χρησιμοποίησε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, εισηγητής της ΝΔ στην συζήτηση για την κύρωση τριών συμβάσεων με Ισραήλ, Κύπρο και Ιταλία. Ο όρος προκάλεσε την ακαριαία αντίδραση του Νίκου Βούτση. Ήταν λίγη ώρα μετά την μεγάλη συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών και ουδείς έδινε σημασία σε μια απλή επιτροπή. Έδωσε όμως ο Βούτσης. «Πού στηρίζεται αυτό; Είναι δυνατόν να συζητάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο και μάλιστα, περί «σιδηρούν παραπετάσματος εξήντα χρόνια μετά;» είπε με ένταση. «Υπάρχουν τεράστιες δυνάμεις σαν την Κίνα, την Ινδία, σε έναν πολυπολικό κόσμο. Αυτή η φρασεολογία πραγματικά, αν την εννοείτε, εισάγει μια εντελώς διαφορετική οπτική σε αυτό που μας συμβαίνει. Δεν ξέρω μήπως ήταν εκ παραδρομής του λόγου σας ή ιδεολογική; Γι’ αυτό σας το λέω, για τα πρακτικά».

Εισαγωγικά

«Βάλτε το σε εισαγωγικά, νομίζω ούτως η άλλως αυτές οι μέρες πράγματι είναι σκοτεινές για την Ευρώπη και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο χτυπάμε το καμπανάκι για να μην τις ξαναζήσουμε» έκλεισε το θέμα ο Κεφαλογιάννης. Βάζω κι εγώ λοιπόν το θέμα σε εισαγωγικά: «Σιδηρούν παραπέτασμα». Ο Λαβρόφ πάντως δεν έβαλε κανένα εισαγωγικό στο «οι δυτικές χώρες πρέπει να καταλάβουν». Τράβηξε απλά μια γραμμή στο χάρτη.

Είναι άραγε αυτή του «σιδηρούν παραπετάσματος»;

Υπήρχε ο λιμός;

Εντυπώσεις δημιούργησε επίσης η αντίδραση Κουτσούμπα στο εάν υπήρξε ο λιμός στην Ουκρανία. Την αναφορά έκανε και μάλιστα χωρίς πολλά-πολλά, ο Κυριάκος λέγοντας και να μην ξεχνάμε τον λιμό στην Ουκρανία. Η φράση ειπώθηκε ως σχόλιο στις περικοκλάδες περί αγαστής σχέσης Ρωσίας-Ουκρανίας, από τον ΓΓ του ΚΚΕ. Δεν υπήρχε κανένας λιμός ήταν απάντηση Κουτσούμπα.

Ετοιμάζεται πρόταση για την Ενέργεια

Μετά την συζήτηση-σούπα στην Βουλή για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην προετοιμασία της ελληνικής πρότασης για την Ενέργεια. Πέρα από την πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό Ταμείο από το οποίο θα αντλούνται πόροι για να αμβλυνθούν οι συνέπειες των αυξήσεων στους πολίτες, στο επίκεντρο είναι η ιδέα της κοινής προμήθειας ενέργειας. Όπως με τα εμβόλια. Αντί κάθε χώρα να διαπραγματεύεται ξεχωριστά, να υπάρχει συνεννόηση για κοινή προμήθεια πχ πετρελαίου. Ουάου!

Νέα αποθήκη υγροποιημένου αερίου

Την είδηση την έδωσε χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Βουλή. «Η χώρα προτίθεται να προχωρήσει με ιδιωτικά κεφάλαια στην κατασκευή και δεύτερου σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη όπου υπάρχει ήδη η υφιστάμενη υποδομή» είπε, ξαφνιάζοντας και τους δικούς του. Ενώ, όπως είπε, τα αποθέματα φυσικού αερίου αυτή την στιγμή είναι στο 33%.

Ρεύμα από Βουλγαρία

Η άλλη ιδέα αφορά φθηνό ρεύμα που η Ελλάδα θα εισάγει από την γειτονική Βουλγαρία. Όχι, δεν θα φτιάξει η Ελλάδα πυρηνικά εργοστάσια. Όμως μπορεί να γίνει μια συμφωνία ώστε να προμηθεύεται ρεύμα που θα παράγεται από μονάδα μόνο για μας. Πυρηνικό leasing ας πούμε, εάν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο.

Τους ένωσε η Μαριέττα

Η πιο συγκινητική στιγμή στο κοινοβούλιο χθες ήταν όταν μετά την αναφορά στον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου σηκώθηκαν όλοι βουλευτές όρθιοι και χειροκρότησαν. Κι όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι, πλην της «Ελληνικής Λύσης» του Βελόπουλου.

Τετ α τετ

Ο ίδιος ο Βελόπουλος για πρώτη φορά καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ίσως έπαιξε ρόλο το τετ α τετ που είχε με τον Διονύση Χατζηδάκη με τον οποίο τα έλεγαν σε διάδρομο της Βουλής. Η αλάνθαστη πηγή μου βεβαιώνει ότι συζητούσαν για το ουκρανικό.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

Γερμανία: «Στρατός τρολ» υπό ρωσική καθοδήγηση υποστήριζε την AfD

23:30

Τα απομνημονεύματα της Μελάνια Τραμπ θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο

23:17

Wall Street: Κέρδη μετά τον πληθωρισμό - Ράλι 654 μονάδων για τον Dow Jones

23:00

Ξέσπασε γερμανοτουρκικός «πόλεμος» για το ντονέρ

22:49

Κρεμλίνο: «Πράκτορας του εξωτερικού» η ρωσόφωνη BILD

22:35

Κικίλιας: Η πυρκαγιά στα Καλύβια Θορικού τέθηκε υπό έλεγχο σε 20 λεπτά

22:24

Πετρέλαιο: Τρίτη σερί εβδομάδα απωλειών για το αμερικανικό αργό

22:20

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Γ. Αντετοκούνμπο: Δεν το πίστευα ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο

22:15

Βέλγιο: Τρεις Τσετσένοι φυλακίστηκαν ως ύποπτοι για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες

21:45

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Τελετή Έναρξης: Η έντονη βροχόπτωση έχει οδηγήσει σε αποχωρήσεις θεατών

21:36

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δύσκολο το «τελευταίο μίλι» στην μάχη κατά του πληθωρισμού

21:29

Χρυσός: Άνοδος την Παρασκευή, αλλά δεύτερη ομάδα απωλειών για τα futures

21:09

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

20:54

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης

20:42

Κομισιόν: Πρώτη δόση 1,5 δισ. στην Ουκρανία από «παγωμένα» ρωσικά assets

20:22

Πόθεν έσχες: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου

20:20

ΗΠΑ: Πολιτικές προεκτάσεις στα ερωτήματα του FBI για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

20:09

Ασθενής σεισμική δόνηση 4.6 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης

19:53

Η Φινλανδία υποψιάζεται ότι ρωσικό πλοίο παραβίασε τον θαλάσσιό της χώρο

19:43

Εβροφάρμα: Καταβάλλει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή

19:33

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 2 Αυγούστου

19:25

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς το παγκόσμιο selloff εξασθενεί

19:10

ΥΠΕΘΟ - ΑΑΔΕ: Έως τις 26/9 οι δηλώσεις φόρου πλοίων β' κατηγορίας

19:00

Ακαθάριστα οικόπεδα: Έκκληση από τους δήμους στο «και πέντε» - «Βροχή» οι καταγγελίες

18:47

Attica Βank - Παγκρήτια: Έγκριση σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης από τα ΔΣ

18:43

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Κρήτη το Σάββατο - Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

18:33

Καναδάς: Ο καιρός φρενάρει τη γιγαντιαία δασική πυρκαγιά

18:23

Ο πρίγκιπας Χάρι θα λάβει ένα ιλιγγιώδες ποσό μόλις κλείσει τα 40

18:18

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 3 Σεπτεμβρίου ξεκινά η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου

18:09

Εθνική Τράπεζα: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ