Τα βλέμματα όλα στη Βουλή σήμερα. Ο Πρόεδρος Ζε, όπως τον αποκαλούν οι Ουκρανοί, θα μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Κοιτάζω τα μάτια του. Είναι τα μάτια του Λεωνίδα, όταν ήταν 30 χρονών. Τον θυμάμαι με σεβασμό τεράστιο. Επέλεξε να πάει στη μάχη υπακούοντας και σε ένα χρησμό που είχα δώσει παλαιότερα στον πατέρα του: «Ή πόλη της Σπάρτης θα σβηστεί από το χάρτη ή θα θρηνήσει τον βασιλιά της». Έβαλε την πόλη πάνω από τον εαυτό του. Η αντίστασή του απέναντι στους Πέρσες έμεινε στην ιστορία. Το ίδιο και η απάντησή του όταν ο Ξέρξης του ζήτησε να παραδοθεί: «Μολών λαβέ». Παρά την ανδρεία, στο τέλος έπεσε εξαιτίας του προδότη Εφιάλτη που οδήγησε τον εχθρό στα νώτα των Ελλήνων.
Πλην ΚΚΕ και Βελόπουλου
Ο Ζελένσκι σήμερα θα έρθει αντιμέτωπος με το πολιτικό σύστημα. Δυο κόμματα δεν θα βρίσκονται στα έδρανα για ν’ ακούσουν τον Πρόεδρο μιας χώρας που διαμελίζεται καθημερινά από έναν ισχυρό γείτονα, τη Ρωσία, χωρίς να έχει υπάρξει καμία εχθροπραξία εκ μέρους της. Έναν πόλεμο που έγινε προληπτικά, γιατί η Ρωσία αισθάνθηκε, «απειλή». Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δεν θα βρίσκονται σήμερα στη Βουλή. Οι πρώτοι, για ιστορικούς λόγους, θυμίζω ότι ήταν παρόντες όταν επί Χαρίλαου μιλούσε ο Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος. Οι δεύτεροι, του Βελόπουλου, ψέλλισαν κάτι σαν να μιλήσουν και για την Αρμενία. Το Μέρα25 θα παρίσταται με έναν βουλευτή. Ο Γιάνης ήθελε να υποβάλει ερωτήσεις! Όμως δεν είμαι καθόλου σίγουρη πως θα εμφανιστούν όλοι από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
Τασούλας και ΠτΔ
Τον Πρόεδρο της Ουκρανίας θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Βουλής, εκ Δωδώνης Τασούλας, ενώ θα παρίσταται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στα έδρανα θα βρίσκονται επίσης τιμητικά οι πρεσβευτές της Γαλλίας (λόγω γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ), και της Κύπρου. Ο Κυριάκος Κενεβέζος είναι ο λεγόμενος πρύτανης των διπλωματικών αποστολών αυτή την στιγμή στην Αθήνα , ως αρχαιότερος.
Πόσο απέχει η Ουκρανία απ’ την Θράκη είπαμε;
Μια μέρα πριν, χθες δηλαδή, στη Βουλή συζητήθηκε το Πόρισμα για την Θράκη. Απλή και ουσιαστική η Ντόρα γι’ άλλη μια φορά τα είπε όλα. Θυμίζω ότι μετά την ασύμμετρη επίθεση στα σύνορα του Έβρου από την Τουρκία, κι ενώ είχε ξεσπάσει η πανδημία, ο Κυριάκος ζήτησε να γίνει μια διακομματική επιτροπή για να εξεταστεί τι μπορεί να γίνει για την ενίσχυση της περιοχής. «Υπήρξαν μερικοί που θεώρησαν τότε την δημιουργία της Επιτροπής περιττή, υπερβολική. Άλλοι θεώρησαν ότι ταράσει τις ισορροπίες, κάποιοι ίσως θα προτιμούσαν να μην είχε ολοκληρώσει το έργο της» είπε η Ντόρα. «Φτάνοντας όμως στο σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φτάνοντας στην Ευρώπη του 2022 όπου ο επεκτατικός αναθεωρητισμός έχει πλέον πάρει τα όπλα και έχει εισβάλει σε μία κυρίαρχη χώρα της Ευρώπης, όπου η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε την κατάλληλη στιγμή».
Ο καθένας το χαβά του
Τα υπόλοιπα κόμματα στάθηκαν στο ύψος των προσδοκιών: το καθένα έκανε το δικό του Πόρισμα. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η αιτία ήταν πως το Πόρισμα της πλειοψηφίας δεν ήταν ολιστικό, και αφορούσε μόνο την Θράκη και όχι και την Ανατολική Μακεδονία. Οι βουλευτές Φίλης και Αναγνωστοπούλου διαμαρτυρήθηκαν επίσης γιατί η συνεδρίαση της Επιτροπής για την Θράκη έγινε την ώρα του συλλαλητηρίου και δεν μπορούσαν να βγουν στο δρόμο.
Στο δρόμο
Η Ντόρα κυρία εξήρε τον ρόλο Ρουσόπουλου, Καιρίδη, Κατρούγκαλου, Λοβέρδου και Γιώργου Παπανδρέου, «που αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο στο εγχείρημα αυτό». Ιδιαίτερη στιγμή, όταν προσπάθησε να βγει ο πρώην υπουργός Κατρούγκαλος, ενώ βρισκόταν σε αυτοκίνητο εν κινήσει στην Ουκρανία. Πρόλαβαν να τον δουν καθήμενο στη θέση του συνοδηγού και μετά η γραμμή έπεσε.
Ποιος είναι το φυλάκιο της Δύσης;
Διπλωματικός πυρετός παντού, και στην Αθήνα φυσικά. Ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βαγγέλης Καλπαδάκης, συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, της είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την Ελλάδα πυλώνα ειρήνης και όχι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Ξανακοιταω τον χάρτη. Αν δεν είναι η Ελλάδα το φυλάκιο, τότε ποιος είναι; Η Τουρκία;
Γεύματα
Η Νούλαντ έφυγε για Κύπρο, (ο Καλπαδάκης της τόνισε ακόμα την σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον ελληνοτουρκικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές και με προοπτική την προσφυγή στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, καθώς και το γεγονός ότι η παγκόσμια αποσταθεροποίηση καθιστά αυτόν τον διάλογο ακόμα πιο σημαντικό), αλλά έμεινε Αθήνα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ. Ο Εσκομπάρ που είναι αρμόδιος για Δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Βοσνία), συνέφαγε με τον πανταχού παρόν Τάσο Χατζηβασιλείου Γρ. Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ. Επίσης, επειδή πριν υπηρετούσε Βελιγράδι, γνωρίζει πολύ καλά τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς. Ο Τάσος του είπε ότι η Ελλάδα δεν αφήνει καθόλου στην άκρη και στην τύχη τους τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η φαρμακερή απάντηση Νίκου
Κλείνω με κάτι βαρύ. Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης αντιμετώπισε με ψυχραιμία τον (αισχρό νομίζω) υπαινιγμό Τσίπρα από την Κρήτη, ότι κάποιοι «θα συνειδητοποιήσουν ότι όταν στο λιόγερμα βλέπουν τον ίσκιο τους, αυτό δεν είναι το μπόι τους».
Και απάντησε στα ίσα. «Προφανώς είμαστε έτοιμοι για εκλογές. Θέλουμε εκλογές για να αλλάξει η Κυβέρνηση. Το να μπαίνουμε, όμως, σε μία ρητορεία άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, το θεωρώ παλαιοκομματισμό και είναι λογικό αυτό για τον κ. Τσίπρα, γιατί είναι ο αρχαιότερος πολιτικός αρχηγός του σημερινού πολιτικού συστήματος. Συνεπώς σε ένα βαθμό μπορώ να δικαιολογήσω αυτές τις ρητορικές του εξάρσεις».
Τον είπε κοντό. Τον είπε γέρο. Ή μου φάνηκε;
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.