INSIDE OUT

Τι «είπαν» Αλέξης-Sanna για Ουκρανία, Στο μνημόσυνο του Εθνάρχη, Τι χωρίζει Νίκο-Αλέξη

29-04-2022 | 07:35
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «είπαν» Αλέξης-Sanna για Ουκρανία, Στο μνημόσυνο του Εθνάρχη, Τι χωρίζει Νίκο-Αλέξη

Ήταν όλοι εκεί. Στα άδυτα των αδύτων, στο ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη, εκεί στα ορεινά της Φιλοθέης εκλήθησαν λίγοι κι εκλεκτοί. Εκεί, στο κέντρο του Καραμανλισμού έκανε γκράντε εμφάνιση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τον οποίο παρακολουθώ. Δίπλα στον αειθαλή Μολυβιάτη, και στον υπουργό Οικονομικών -λογικά και εμπνευστή-, της απογραφής, Γιώργο Αλογοσκούφη. Εκεί, και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και ο Νικήτας, μπες-βγες από το καραμανλικό στο σαμαρικό, και φυσικά οι κ.κ. Κ. Καραμανλής πρώην Πρωθυπουργός και νυν υπουργός. Από το μνημόσυνο έλειπε ο σημερινός Πρωθυπουργός, αλλά η συνάντηση με την έξοχη Πρωθυπουργό της Φινλανδίας δεν μπορούσε να περιμένει.

Βλέποντας τους Καραμανλή, Αβραμόπουλο, Προκόπη μαζί, θα έλεγα ότι έλειπε κι ο Αλέξης. Πάω να μασουλίσω κανένα γλυκό φύλλο, μην μου λένε πάλι ότι οι λέξεις μου είναι πικρές.

Χθες θα ‘θελα να ήμουν ο Πίνατ. Πόσο σνομπ πια! Ούτε το κεφάλι δεν καταδέχτηκε να γυρίσει στη Μαρίν, η οποία μπήκε στον μακρύ κατάλογο θυμάτων της γοητείας του πρώην αδέσποτου τετράποδου που υιοθέτησε ο Κυριάκος. Η Φινλανδή, μπορεί να φαίνεται εύθραυστη, αλλά τα φαινόμενα απατούν. Αυτό έγινε κατανοητό από όσα είπε στο Μαξίμου.

Είδε και Αλέξη

Ενώ όμως όλοι ακούσαμε τις θέσεις της μετά την συνάντηση με τον Κυριάκο, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα όσα συζητήθηκαν με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Φυσικά ανέλαβα να ξεδιαλύνω το τοπίο, γιατί αυτά με ιντριγκάρουν. Παρόντες, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο διπλωματικός σύμβουλος Β. Καλπαδάκης και η επί των ευρωπαϊκών Ράνια Σβίγκου. Πουθενά Κατρούγκαλος. Για την συνάντηση έγιναν γνωστά λίγα σημεία των όσων είπε ο Πρόεδρος στη Sanna, αλλά τίποτα απ’ όσα είπε η Sanna στον Πρόεδρο.

Τι είπαν

Προσπαθώντας να καλύψω το κενό, συνδέθηκα με Αλέξη, και Sanna ταυτόχρονα. Και ιδού.

Αλέξης: Έχει πολύ μεγάλη σημασία η στήριξη του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Sanna: Η Φινλανδία έχει ήδη προσφέρει τόσο ανθρωπιστική όσο και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία -όπλα και υλική βοήθεια. Υποστηρίζουμε ένθερμα την αύξηση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία

Αλέξης (Open) : Η Ελλάδα δεν είχε κανέναν λόγο να αποστείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία και μ’ αυτό τον τρόπο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι μέρος της κρίσης. Γιατί; Γιατί παρ’ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει υποχρεώσεις είναι λάθος στρατηγική να βγαίνεις στην σέντρα, γιατί είναι μια χώρα με ιδιαιτερότητες.

Sanna: Ο πρώην υπουργός σας πρότεινε να τους στείλετε σταφίδες. Διάβασα ότι είπε πως είναι «ένα ιδιαίτερα θρεπτικό προϊόν για τις κρύες συνθήκες που υπάρχουν στον πόλεμο, για τους αμάχους που απομακρύνονται μέσα στο κρύο με τα πόδια, θα μπορούσε να λειτουργήσει σωτήρια και για τις ίδιες τους τις ζωές». Αυτό εννοείτε;

Αλέξης: Αυτά είναι προσωπικές απόψεις. «Η Ελλάδα μπορεί να συνομιλεί και με άλλες χώρες και δυνάμεις. Αυτό δεν το μπορούν ούτε το Λουξεμβούργο, ούτε η Ολλανδία. Έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις και με την Ρωσία και με αραβικές χώρες, η Ελλάδα είναι στο σταυροδρόμι τριών πολιτισμών. Δεν μας υποχρέωσε κανένας , η αποστολή πολεμικού υλικού ήταν επιλογή. Λάθος επιλογή και την καταλάβαμε γι’ αυτό και σταματήσαμε . Ήταν μεγάλο λάθος που μα εξέθεσε και δεν έφερε οφέλη στην χώρα».

Sanna: Η ΕΕ, μαζί με τους στενούς μας συμμάχους, απάντησε με σθένος στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Οι κυρώσεις που έχουμε υιοθετήσει είναι αποτελεσματικές και πλήττουν σκληρά την οικονομία της Ρωσίας. Μπορούμε όμως να κάνουμε ακόμη περισσότερα

Αλέξης: Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη για αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της ΕΕ, και προώθηση ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τερματισμό των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων με επιστροφή στη διπλωματία και την ειρήνη.

Sanna: Τί είδους πρωτοβουλία; Η Φινλανδία είναι έτοιμη να εξετάσει νέα συλλογικά μέτρα της ΕΕ προκειμένου να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές. Ζητάω ακόμη πιο αποτελεσματικές κυρώσεις που αφορούν τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πιθανές λύσεις για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα που εισάγουμε από Ρωσία.

Αλέξης: Μιλήστε μου λίγο για την κυβέρνησή σας. Ηγείστε μιας πεντακομματικής κυβέρνησης. «Έχει μεγάλη σημασία η συνεργασία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων. Πείτε μου για την πολιτική της δική σας κυβέρνηση.

Sanna: Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας συζητά μία κυβερνητική έκθεση για τις αλλαγές στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον και στο περιβάλλον ασφάλειας και τις επιπτώσεις στη χώρα μας. Εκτός από τις επιπτώσεις σε επίπεδο διεθνούς ασφάλειας και πολιτικής άμυνας, η έκθεση εξετάζει τις οικονομικές επιπτώσεις της νέας κατάστασης, την ασφάλεια των προμηθειών, το ζήτημα της ετοιμότητας, την ασφάλεια των συνόρων, την κυβερνοασφάλεια και τις δραστηριότητες υβριδικής επιρροής.

Η έκθεση συνυπολογίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα ασφάλειας σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και επιθυμούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική της ΕΕ σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας.

Αλέξης: Χάρηκα πολύ.

Στ’ αλώνια της ενέργειας

Μακριά από την Φινλανδία που οργανώνει τον στρατό και την άμυνά της έναντι της Ρωσίας, μαίνεται η μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. Ένα από τα μέτωπα είναι τα προβλήματα που δημιούργησε το κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου του Πούτιν στην ΕΕ, πριν ακόμη εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Πούτιν μείωσε τις ποσότητες, η κίνηση εκτόξευσε τους λογαριασμούς ρεύματος (τόσο των ιδιωτών όσο και της ΔΕΗ), και έφερε σ’ επαφή τους αθώους καταναλωτές με έννοιες όπως «ρήτρα αναπροσαρμογής», «χονδρεμπόριο ενέργειας», TTF κλπ. Στ’ αλώνια της ενέργειας όμως σφάζονται παλικάρια.

Το έργο ξανανεβαίνει

Η Κουμουνδούρου μυρίστηκε πολιτικό ψητό στο πρόβλημα να κάνει κανείς πενηνταράκια στον απλό ψηφοφόρο τα πως και τα γιατί, και σιγοντάρει κινήματα που οδηγούν σε μαζικές προσφυγές και «δεν πληρώνω». Αυτό φυσικά δεν είναι τζάμπα: 20 ευρώ για την πρόσβαση στην οργάνωση και 50 ευρώ για την μαζική προσφυγή( καταρχήν), πέρα από τους απλήρωτους λογαριασμούς. Το έργο ξαναπαίχτηκε στα διόδια την περίοδο προ του 2015. Συστήνω στους άμοιρους καταναλωτές να δουν τι απέγιναν οι δικαστικές προσφυγές, πόσο πήγαν τα πρόστιμα στα δικαστήρια, ποια στελέχη του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο πλάι τους στις αίθουσες των δικαστηρίων όταν χρειάστηκε, και ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες πήραν για να τους καλύψουν. Και μετά ας πράξουν αναλόγως.

Τι χωρίζει Νίκο-Αλέξη

Σε ό, τι αφορά τα σενάρια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, πολλοί νομίζουν ότι είναι εύκολα τα πράγματα. Ένα θα σας πω μόνο: Ο Αλέξης ζητάει παρέμβαση στη χονδρική, ενώ ο Νίκος στη λιανική τιμή του ρεύματος. Όταν συμφωνήσουν που πρέπει και είναι εφικτό να γίνει η παρέμβαση, το ξαναβλέπουμε το θέμα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Η ΔΟΕ επιτρέπει σε καταδικασμένο βιαστή να αγωνιστεί

23:37

Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι σε περιοχές του Ωραιοκάστρου για την πρόληψη της παραβατικότητας ανηλίκων

23:17

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Θεσσαλονίκη και Πιερία

22:50

Γάζα: Τουλάχιστον 39.258 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου

22:19

Γ. Παπανδρέου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, μακάρι να αποτελέσουν ένα φάρο ελπίδας και προώθησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

21:48

Φυτεία με 958 δενδρύλλια κάνναβης εντοπίστηκε σε δύσβατη περιοχή της Κοζάνης

21:20

Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας καλεί τη χούντα της Μιανμάρ να σταματήσει την αιματηρή καταστολή

21:12

Ολυμπιακοί αγώνες: Συνομιλία Μπαχ με τον Γιουν Σουκ-γεόλ και συγνώμη στη Νότια Κορέα

21:01

Πυροσβεστική: 46 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα

20:56

Ολυμπιακοί αγώνες: Νογκέιρα και οι άλλοι 11...πίσω από το μυστηριώδη μασκοφόρο με την Ολυμπιακή Φλόγα

20:48

Ολυμπιακοί αγώνες: Με... άρωμα ΝΒΑ η Γαλλία στην πρεμιέρα

20:44

Αγγελούδης: Αίσθηση απογοήτευσης από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

20:38

ΥΠΑΑΤ: Κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην ορεινή Κορινθία

20:33

Ισραήλ: Δέκα νεκροί μετά την εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο

20:26

Ολυμπιακοί αγώνες - ποδηλασία: Η Αυστραλή Μπράουν νικήτρια στην ατομική χρονομέτρηση γυναικών

20:22

Ολυμπιακοί αγώνες - Τζούντο ανδρών: Στον Σμέτοφ από το Καζακστάν το χρυσό στα 60 κιλά

20:17

Πυρκαγιά σε έκταση χαμηλής βλάστησης στην Κρηνίδα Σερρών

20:13

Ολυμπιακοί αγώνες - Τζούντο γυναικών: Η Τσουνόντα πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 48 κιλά

20:09

ΕΛΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Καλλιπάτειρα 2» κατά της αθλητικής βίας

19:52

Ιρλανδία: Απάνθρωπο και επαίσχυντο το ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Γάζα

19:44

Ολυμπιακοί αγώνες: Ο Βέλγος Εβένεπουλ το χρυσό στην ατομική χρονομέτρηση της ποδηλασίας δρόμου

19:27

Μακρόν: Η τελετή Έναρξης έκανε τους συμπατριώτες μας εξαιρετικά περήφανους

19:07

Τραμπ σε Χριστιανούς οπαδούς του: Έπειτα από αυτές τις εκλογές, δεν θα χρειαστεί να ξαναψηφίσετε

19:00

G20: Με ηχηρές απουσίες λόγω Τραμπ και Ολυμπιακών Αγώνων - Διακήρυξη δίχως αποτέλεσμα

18:47

Ολυμπιακοί αγώνες: Αναβλήθηκε ο αγώνας του Τσιτσιπά λόγω βροχόπτωσης

18:26

Γαλλία: Νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό βρέθηκε ο προπονητής πυγμαχίας της Σαμόα Λιονέλ Ελίκα Φατουπαΐτο

18:09

Κορακάκη: Έχω θέμα δυσλειτουργίας στα μάτια μου

18:02

Ολυμπιακοί αγώνες: Την ήττα γνώρισε η εθνική πόλο γυναικών από τις ΗΠΑ

17:44

Τραμπ: Σχεδιάζει περισσότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους

17:35

Όρμπαν: Η Ρωσία θα ευνοηθεί καθώς η «παράλογη» Δύση χάνει τη δύναμή της