INSIDE OUT

Φεύγει αφήνοντας πίσω του μια νάρκη ο Αλέξης, Δεν συμφωνεί με το Ζάππειο ο Στέλιος Παππάς -προτιμούσε τα όργανα

30-06-2023 | 07:18
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φεύγει αφήνοντας πίσω του μια νάρκη ο Αλέξης, Δεν συμφωνεί με το Ζάππειο ο Στέλιος Παππάς -προτιμούσε τα όργανα

«Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά συναρπαστικό».

Όντως Αλέξη Τσίπρα. Έτσι ακριβώς ήταν το ταξίδι. Αλλά για ποιον;

Η απόσυρση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε ως κεραμίδα στην Κουμουνδούρου. Με την φράση «κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει», ο κ. Τσίπρας αποχωρεί παίρνοντας έμπρακτα την ευθύνη για την βαριά ήττα. Την ίδια στιγμή όμως πετάει την καυτή πατάτα σε όσους τον άφησαν απολύτως μόνο στον προεκλογικό αγώνα, σε όσους έτρεξαν πάνω σε ψηλοτάκουνες γόβες να κυνηγήσουν ψήφους, σε όσους χάρηκαν ακόμα περισσότερο στην ιδέα να παραμείνει Αρχηγός και στις επόμενες κάλπες. Τώρα, τους χάλασε το καλοκαίρι.

170.000 μέλη;

Η καταστατική ρύθμιση για εκλογή Αρχηγού από την βάση, ρίχνει το μπαλάκι σε επίδοξους κι επίδοξες καθώς τα σενάρια δεν είναι πολλά: α) είτε θα πρέπει μέσα στον Ιούλιο, Αύγουστο, βαριά Σεπτέμβριο, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχηγού από την βάση των μελών, β) είτε θα δοθεί μια διασταλτική ερμηνεία για εκλογή Προέδρου από τα 2/3 της Κεντρικής Επιτροπής την οποία ελέγχει απολύτως ο Αλέξης, ο οποίος πρόεδρος μπορεί ακόμα και να είναι «μεταβατικός» ώστε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να ξεκινήσουν διεργασίες νέου Συνεδρίου και μετά εκλογή από την βάση. Με το κόμμα βαθιά τραυματισμένο από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, πόσοι άραγε από τα 170.000 θα κινητοποιηθούν καλοκαιριάτικα; Κι αν πάνε πχ 30.000-40.000 τί θα σημαίνει αυτό;

Αυτοδιοικητική νάρκη

Η αποχώρηση του Αλέξη κεραυνοβόλησε κυρίως όσους ήλπιζαν να «χρεωθεί» άλλη μία ήττα το κόμμα με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ούτως ή άλλως πρόβλημα. Γιατί σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό συμπέρασμα εξάγεται από το αποτέλεσμα στις Περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας. Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Στην Περιφέρεια Αττικής ο Πατούλης μάλλον ετοιμάζεται για περίπατο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει στον Γιώργο Ιωακειμίδη, που αφ’ ενός δεν έχει κομματική ταύτιση και αφ’ ετέρου τον γνωρίζουν μόνο στου Ρέντη. Στον Δήμο της Αθήνας ο Νίκος Παππάς αποχωρεί κι αυτός.

Υποψήφιοι

Σ’ αυτό το σκηνικό, οι λαμπερές υποψηφιότητες (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Δούρου, Τεμπονέρας που ακούγονται ως φημολογία) θα το σκεφτούν πολύ καλά. Ίσως ο Ευκλείδης να τα καταφέρει, που δεν τον πολυνοιάζει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 30% ή στο 17%.

Εν τω μεταξύ, το πρώτο crash test του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης. Εκεί, όποιος αναλάβει, θα βρεθεί ανάμεσα στον Κυριάκο, και το κοινοβουλευτικό ντεμπούτο του Νίκου Ανδρουλάκη. Θα είναι η Γεροβασίλη;

Διαφωνεί

Ο Στέλιος Παππάς πάντως, από τους φανατικότερους υποστηρικτές του, πρώην Πρόεδρος του ΟΑΣΘ, τον μαλώνει γιατί πήγε Ζάππειο. Ολόκληρη η ανακοίνωσή του στο τέλος*

Το ξεκίνημα

Ο κ. Τσίπρας αποχωρεί, αφού έδωσε ενοποιητική ουσία σε έναν κατακερματισμένο πολιτικό χώρο. Οι συνιστώσες, τα κόμματα και κομματίδια, οι σταρ της αριστεράς, μπήκαν πρόθυμα κάτω από το άστρο του και γεύτηκαν την εξουσία. Έξοχος τακτικιστής, ήταν πάντα πολύ μπροστά από κάθε εσωκομματικό του αντίπαλο, και στο τέλος τον υπηρέτησαν όλοι. Μέχρι που ήρθε το 2019 και ο λαός απομαγεύτηκε.

Το 2008

«Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη τον Φεβρουάριο του 2008 πρόεδρος του Συνασπισμού. Συγκεκριμένα το 5ο συνέδριο του ΣΥΝ εξέλεξε πρόεδρο τον Τσίπρα με 840 ψήφους (70,4%) έναντι 342 του Φώτη Κουβέλη (28,7%). Σε ηλικία 33 ετών, ο Τσίπρας έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας». (Left.gr)

Το 2012

«Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και ο Τσίπρας κατέλαβε το αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξιοποιώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποκαλούμενες «πολιτικές του Μνημονίου», που από πολλούς θεωρούντο ως επιβλαβείς για την οικονομία της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 16,78%, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς. Ο Τσίπρας χαρακτήρισε την επιτυχία αυτή ως μια «ειρηνική επανάσταση» και δήλωσε ότι οι Έλληνες ζήτησαν με την ψήφο τους μια «Κυβέρνηση της Αριστεράς». Στις εκλογές αυτές ήταν υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας όπου και εξελέγη». (Left.gr)

To 2014

Στις ευρωεκλογές του 2014 πέρασε πρώτο κόμμα. Επίσης το φθινόπωρο του ίδιους έτους ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, κέρδισε την Περιφέρεια Αττικής (Ρένα Δούρου) και Ιονίων Νήσων. Μια συγκλονιστική νίκη, που έκανε βαθιά συγκινημένα τα στελέχη του, τα οποία χαρακτήριζαν «μικρή Πρωθυπουργό» την κ. Δούρου, και υπόδειγμα αριστερής διακυβέρνησης την Περιφέρεια Αττικής. Λίγους μήνες μετά, το Γενάρη του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο συγκροτούν κυβέρνηση. Δημοψήφισμα. Τρίτο Μνημόνιο. Και νέες εκλογές με ανανεωμένη εντολή τον Σεπτέμβρη του 2015. Μέχρι που ήρθαν οι εκλογές του 2019.

Σιβυλλικό

Ο Τσίπρας έφυγε-έφυγε, ή έφυγε και θα ξαναγυρίσει στο πολιτικό προσκήνιο ίσως μετά τις ευρωεκλογές μ’ ένα δικό του κόμμα, για μια νέα αρχή, και τα στελέχη της απολύτου επιλογής του;

Τον πλέον βέβαιο είναι πως θα απολαύσει όσο κανένας το καλοκαίρι, αφήνοντας την Κουμουνδούρου να τρέχει πανικόβλητη για τις Προγραμματικές, τις εσωκομματικές, την ΔΕΘ, τους υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες.

Καλό καλοκαίρι Αλέξη

Σας φιλώ

Η Πυθία

*Δεν συμφωνώ με την παραίτηση του σ. Τσίπρα

Στέλιος Παππάς 29/6/2023

«Θεωρώ υποχρέωσή μου μετά από 60 και πλέον χρόνια οργανωμένης ζωής στην Αριστερά και ως ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να εκφράσω δημόσια, αφού δεν έχω άλλη δυνατότητα, μία απλή άποψη σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα μας.

Δεν είμαι καθόλου σύμφωνος με την παραίτηση του συντρόφου Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος. Ασφαλώς δεν έχω και το δικαίωμα να επιβάλλω στο σύντροφο Αλέξη την άποψή μου και προσπαθώ να συναισθανθω την ιδιαίτερη ηθική και ψυχολογική πίεση την οποία υφίσταται μετά το τελευταίο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης θα ήταν πολύ σημαντικό για μένα αν μπορούσα να προκαλέσω έστω την αναστολή της απόφασης του, ώστε νηφάλια και χωρίς συναισθηματικές φορτίσεις να προχωρήσουμε συλλογικά και συνθετικά.

Ωστόσο δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο η ανακοίνωση της παραίτησης του από το Ζάππειο.

Θεωρώ ότι το μόνο αρμόδιο όργανο είναι η ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ του Κόμματος.

Ούτε η Πολιτική Γραμματεία, ούτε το Εκτελεστικό Γραφείο είναι αρμόδια για τέτοιας σημασίας ζητήματα, δεδομένου και σύμφωνα με το καταστατικό που εγκρίθηκε στο τελευταίο μας Συνέδριο, είναι εκτελεστικά όργανα της Κεντρικής Επιτροπής και δεν θεωρώ ότι επιτρέπεται σε τέτοιας σημασίας ζητήματα να την υποκαθιστούν, για να μην πω να την παρακάμπτουν.

Είναι προφανές ότι η Κεντρική Επιτροπή έπρεπε να ακούσει πρώτη την απόφαση του συντρόφου Προέδρου δεδομένου ότι εκτός από την αποχώρηση του από την θέση του Προέδρου έθεσε και άλλα ζητήματα. Αν και εφόσον η Κ.Ε. τα συμμεριστεί, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να σχεδιάσει τον οδικό χάρτη μέσω του οποίου το κόμμα συλλογικά θα προχωρήσει.

Θέλω να ελπίζω και φυσικά εισηγούμαι την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να καθορίσουμε συλλογικά τον οδικό χάρτη μέσα σε κλίμα ενότητας, αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην κάθε άποψη και φυσικά σεβασμό και συστράτευση στις αποφάσεις που κατά πλειοψηφία το κόμμα μας θα καταλήξει.

Συντροφικά

Στέλιος Παππάς»

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:26

Παπαθανάσης: Εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

14:24

Σάντσεθ: Έτοιμος να καταθέσει για τη σύζυγό του... γραπτώς

14:07

EAΓΜΕ-ΕΔΕΥΕΠ: Καίρια συμφωνία για την υπόγεια αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα

14:02

Η Intrafashion (Pink Woman) εξαγοράζει την Axel Accessories 

13:59

Χανιά: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Αγριλές Σελίνου - Μήνυμα από το 112

13:58

Δράσεις στην Εβδομάδα Υγείας και Ασφάλειας στην Ολυμπία Οδό

13:42

Μελέτη EY-Saïd Business School: Κρίσιμη η ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την επιτυχία έργων μετασχηματισμού

13:25

Αναβαθμίζεται ψηφιακά η UniCredit με δύο εξαγορές

13:24

Κομισιόν για Ελλάδα: Βήματα προόδου για το κράτος δικαίου - Οι 4 συστάσεις

13:21

Δημοπρασία 6μηνων εντόκων: Υποχώρησε στο 3,3% η απόδοση - Υπερκάλυψη κατά 2,39 φορές

13:16

Καζίνο Λουτρακίου: Υπεγράφη η συμφωνία εξυγίανσης - Νέα εποχή για το Club Hotel

13:03

ΕΛΣΤΑΤ: Συνολικά 4,9 εκατομμύρια πολίτες πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι πέρυσι

13:03

Η Cash Plus θέτει σε λειτουργία την τραπεζική λύση της Profile Software

13:00

Μητσοτάκης: Τα 50 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας να γίνουν αφετηρία για καλύτερη δημόσια ζωή και καλύτερη Ελλάδα

12:51

Ρωσία: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κλιμακώνουν την ένταση στην Αρκτική

12:45

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Αλλαγή σελίδας με σημαντικές επενδύσεις

12:40

Euroxx: Ισχυρό δεύτερο τρίμηνο από τις ελληνικές τράπεζες - Εν αναμονή αναβαθμίσεων

12:40

Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι: 1 στα 4 δημόσια Wi-Fi είναι επισφαλές

12:40

«Ζαλίζει» ο ετήσιος μισθός του πρίγκιπα Ουίλιαμ

12:24

ΙΕΛΚΑ: Χαμηλότερες κατά 26% οι τιμές σουπερμάρκετ στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία

12:14

Protergia: Απορροφά τις αυξήσεις, διατηρεί σταθερές τις τιμές και τον Αύγουστο

12:05

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν

12:05

Tesla: «Βουτιά» 7% της μετοχής μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

12:00

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στον Ασπρόπυργο

11:57

ΑΔΜΗΕ: Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου

11:46

Δηλώσεις Σταϊκούρα για Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης και αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

11:45

BNP Paribas: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για το β' τρίμηνο - Εκτόξευση στις συναλλαγές μετοχών

11:30

Σύνδεση τουρισμού και αγροτικής παραγωγής: Ιδού τι κάνουν στην Ιταλία

11:27

Ψάλτης (Alpha Bank): Ιστορική ευκαιρία για αλλαγή η συνεργασία με UniCredit - Θέτουμε υψηλότερους στόχους

11:21

Διεθνείς πιέσεις περνάνε στο Χρηματιστήριο - Στο κόκκινο οι τράπεζες