Τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η προπόνηση με ασκήσεις αντίστασης στη θεραπεία των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trends in Molecular Medicine, πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Matthew P Herring στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ και τον καθηγητή Jacob D Meyer στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν «συναρπαστικά στοιχεία» που συνηγορούν στο ότι η προπόνηση με ασκήσεις αντίστασης μπορεί να είναι μια προσβάσιμη εναλλακτική θεραπεία για τη βελτίωση του άγχους και της κατάθλιψης, όπως οι πιο καθιερωμένες θεραπείες, βελτιώνοντας παράλληλα και άλλες σημαντικές πτυχές της υγείας.
«Το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα και διαταραχές, για τα οποία η επιτυχής θεραπεία είναι περιορισμένη, είναι διαδεδομένα, προκαλώντας εξουθενωτική επιβάρυνση στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Dr Herring, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής Δραστηριότητας για την Υγεία, Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας και Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στη Σχολή Επιστημών Αγωγής και Υγείας στο UL. Και πρόσθεσε:
«Τα οφέλη για την υγεία της προπόνησης με αντίσταση ή της άσκησης μυϊκής ενδυνάμωσης, που περιλαμβάνει άσκηση δύναμης ενάντια σε φορτίο επανειλημμένα με σκοπό τη δημιουργία μιας προπονητικής ανταπόκρισης, είναι καλά τεκμηριωμένα».
Συναρπαστικά τα μέχρι τώρα στοιχεία
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι ψυχοβιολογικοί μηχανισμοί τα προκαλούν τα οφέλη και να επιβεβαιωθεί ο δυνητικός ρόλος των ασκήσεων αυτών στη θεραπεία, οι επιστήμονες δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.
«Παρά τον περιορισμένο αριθμό μελετών μέχρι σήμερα, υπάρχουν συναρπαστικά στοιχεία, ιδιαίτερα από την προηγούμενη και συνεχιζόμενη έρευνά μας από τις διαθέσιμες μελέτες, που υποδηλώνουν ότι η άσκηση με αντίσταση μπορεί να είναι μια προσβάσιμη εναλλακτική θεραπεία για τη βελτίωση του άγχους και της κατάθλιψης», δήλωσε ο Dr Herring.
«Μια πιο συναρπαστική πτυχή είναι ότι υπάρχει ουσιαστική υπόσχεση στη διερεύνηση των άγνωστων μηχανισμών που μπορεί να αποτελούν τη βάση αυτών των οφελών, για να μας φέρει πιο κοντά στη μεγιστοποίηση των οφελών και στη βελτιστοποίηση της συνταγογράφησης των ασκήσεων αντίστασης μέσω ιατρικών προσεγγίσεων ακριβείας», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής Meyer δήλωσε από την πλευρά του: «Η τρέχουσα έρευνα παρέχει μια βάση για να ελεγχθεί εάν η προπόνηση με αντίσταση μπορεί να είναι μια βασική προσέγγιση συμπεριφορικής θεραπείας για την κατάθλιψη και το άγχος. Καθώς λειτουργεί με κοινούς και διαφορετικούς μηχανισμούς για να επιτύχει τα θετικά της αποτελέσματα στη διάθεση, σε σύγκριση με την αερόβια άσκηση, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση ή ως αυτόνομη θεραπεία για αυτές τις εξουθενωτικές καταστάσεις».
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.