Θέλει... στομάχι για να δουλέψεις σε οίκο δημοπρασιών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θέλει... στομάχι για να δουλέψεις σε οίκο δημοπρασιών

Αν αγαπάτε την τέχνη και απολαμβάνετε τα ακριβά συλλεκτικά αντικείμενα, είστε ταλέντο στις πωλήσεις και έχετε… γερό στομάχι, οι δημοπρασίες είναι ο φυσικός σας χώρος. Οι μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών του κόσμου «πιάνουν» αστρονομικά ποσά κάθε χρόνο πουλώντας ζωγραφικούς πίνακες, κοσμήματα, πολυτελή αυτοκίνητα και άλλα είδη μεγάλης ιστορικής, καλλιτεχνικής ή συλλεκτικής αξίας.

Ο Matthew Girling είναι ο άνθρωπος που μετατρέπει τα συλλεκτικά αντικείμενα σε εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό των ζάμπλουτων πελατών της Bonhams –του τρίτου μεγαλύτερου οίκου δημοπρασιών του κόσμου.

Στο ενεργητικό του έχει μερικές από τις πιο «χρυσές συμφωνίες» όλων των εποχών. Μερικά πρόσφατα παραδείγματα είναι μια Ferrari που δημοπρατήθηκε έναντι 2,3 εκατ. δολαρίων και ένας πίνακας του 18ου αιώνα που φιλοτεχνήθηκε από τον Jean-Honore Fragonard και πωλήθηκε έναντι 24 εκατ. δολαρίων.

«Το περιβάλλον είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, η πίεση είναι τεράστια», εξομολογείται ο Girling στο CNNMoney. «Όταν, όμως, ότι ξέρεις ότι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον ήδη 20 άτομα για να συμμετέχουν τηλεφωνικά στη δημοπρασία, αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι μεγάλο θα γίνει –νιώθεις τον ενθουσιασμό στην ατμόσφαιρα και τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή την αίσθηση», σχολιάζει.

Η Bonhams ιδρύθηκε το 1793 και είναι ένας από τους παλιότερους οίκους δημοπρασιών. Από μικρός εκθεσιακός χώρος στο Λονδίνο εξελίχθηκε σε παγκόσμιο κολοσσό με γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και το Χονγκ Κονγκ.

Ο Girling βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας από το 1988. Εκτιμητής κοσμημάτων ο ίδιος, έχει πλούσια εμπειρία στις πωλήσεις αστρονομικής αξίας. Το 2013 διοργάνωσε τη δημοπράτηση ενός διαμαντιού έναντι 9 εκατ. δολαρίων, ενώ ακόμη πιο παλιά, το 1997, πρωτοστάτησε στην πώληση της συλλογής κοσμημάτων της πριγκίπισσας Salimah Aga Khan που «έπιασε» το αστρονομικό ποσό των 31 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Βρίσκεσαι εκεί για να πετύχεις την καλύτερη δυνατή τιμή για τον πωλητή και, ιδανικά, να ξεπεράσεις τις προσδοκίες του», εξηγεί ο Girling. Οι πωλήσεις-ρεκόρ δεν είναι καλές μόνο για τα αποτελέσματα της Bonhams, αλλά και για τη θέση της στην αγορά έναντι των ανταγωνιστών της, με την Christies και τη Sotheby's να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Ο ίδιος μπήκε στον χώρο των κοσμημάτων αμέσως μόλις τελείωσε το σχολείο, αλλά το όνειρό του ήταν πάντα να ασχοληθεί με τις δημοπρασίες.

«Το να δουλεύεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον, συνεπάγεται ότι συνεργάζεσαι με ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για τη ζωγραφική, την κεραμική, τους πολύτιμους λίθους, τα αυτοκίνητα και το κρασί», σημειώνει. «Αυτό που επέτρεψε να ενδώσω στο πάθος μου και ταυτόχρονα να συμμεριστώ και τα πάθη των άλλων», προσθέτει.

Μετά από 30 χρόνια σε αυτή τη δουλειά, ο Girling ομολογεί ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγωνία πριν από μια δημοπρασία. «Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σου. Όλοι σε ψάχνουν στο τηλέφωνο. Είσαι το επίκεντρο της προσοχής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider