H εφαρμογή που σας βρίσκει τις πιο φτηνές μάσκες κι άλλα 999 προϊόντα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H εφαρμογή που σας βρίσκει τις πιο φτηνές μάσκες κι άλλα 999 προϊόντα
Η ψηφιακή εφαρμογή αποτελεί ένα σύγχρονο, εύχρηστο και διαλειτουργικό ψηφιακό μέσο, με το οποίο οι καταναλωτές και οι θεσμικοί φορείς της αγοράς μπορούν να παρατηρούν τη διαχρονική εξέλιξη της μέσης τιμής των βασικών αγαθών, όπως αυτή διαμορφώνεται στα σούπερ μάρκετ.

Τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές λιανικής των σούπερ μάρκετ, έχουν πλέον οι καταναλωτές, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis που δημιούργησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).

Η ψηφιακή εφαρμογή, στην οποία αναφέρθηκε και από το βήμα της βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για τις τιμές και την επάρκεια των μασκών ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού, αποτελεί ένα σύγχρονο, εύχρηστο και διαλειτουργικό ψηφιακό μέσο, με το οποίο οι καταναλωτές και οι θεσμικοί φορείς της αγοράς μπορούν να παρατηρούν τη διαχρονική εξέλιξη της μέσης τιμής των βασικών αγαθών, όπως αυτή διαμορφώνεται στα σούπερ μάρκετ.

insider

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα καλάθι 1000 προϊόντων που καταγράφει τις τιμές η ΕΛΣΤΑΤ. Όπως είχε ανακοινώσει και ο ίδιος ο υπουργός κατά τα εγκαίνια της νέας ψηφιακής πλατφόρμας τα οποία είχαν πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) στου Ρέντη τον Μάρτιο, η νέα υπηρεσία θα αντικαταστήσει το παρατηρητήριο τιμών (e-prices). Το τελευταίο στην ουσία έχει εδώ και χρόνια εγκαταλειφθεί.

Πώς λειτουργεί το e-katanalotis.gov.gr

Ο σχεδιασμός της πλατφόρμας προβλέπει ότι οι λιανέμποροι καθημερινά θα αναρτούν τις τιμές βασικών προϊόντων που έχουν οριστεί από το υπουργείο, αρχής γενομένης από το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς». Η λίστα ωστόσο εμπλουτίζεται με τον καιρό.

Αυτή τη στιγμή στις κατηγορίες των προϊόντων βρίσκει κανείς αντισηπτικά, βρεφικά είδη, είδη για κατοικίδια, είδη καθαριότητας, ποτά κι αναψυκτικά, είδη προστασίας υγείας, είδη προσωπικής φροντίδας και τρόφιμα, ενώ η μια κατηγορία περιλαμβάνει πολλές υποκατηγορίες. Ο χρήστης μπορεί να ανατρέξει μια μια τις κατηγορίες ή να αναζητήσει το προϊόν που τον ενδιαφέρει στο αντίστοιχο πεδίο της εφαρμογής. 

Αφότου ο καταναλωτής επιλέξει την συγκεκριμένη κατηγορία, υποκατηγορία και προϊόν που επιθυμεί, η εφαρμογή του εμφανίζει την μέση τιμή πώλησης της προηγούμενης ημέρας αλλά και την εξέλιξη της τιμής του προϊόντος καθόλη την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον του δείχνει τα καταστήματα λιανικής και τα σούπερ μάρκετ από τα οποία μπορεί να προμηθευτεί το προϊόν και το πόσο κοστίζει στο κάθε κατάστημα. Με την υπηρεσία γεωεντοπισμού με την οποία είναι εξοπλισμένη η εφαρμογή οι χρήστες έχουν επιπλέον την δυνατότητα να πληροφορούνται για τις τιμές που ισχύουν σε καταστήματα ή πρατήρια στην περιοχή που βρίσκονται. 

insider

Το e-katanalotis.gov.gr δίνει επιπλέον την δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν καλάθι με τα αγαθά της προτίμησής τους, προκειμένου να συγκρίνουν το τελικό κόστος, και να επιλέγουν το κατάστημα που τους συμφέρει στην περιοχή τους. Μάλιστα μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για την πτώση τιμών στα προϊόντα της αγοράς που έχουν προστεθεί στο καλάθι.

Επιπλέον, μέσω της νέας εφαρμογής αποστέλλονται στα κινητά των χρηστών οι τιμές βασικών προϊόντων που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ καθώς και οι τιμές των καυσίμων.

Τέλος, οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα αφενός να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και αφετέρου να επικοινωνούν με το 1520 και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μέσω ειδικής φόρμας επικοινωνίας που περιλαμβάνεται στο app.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider