Μπρουμίδης: 4 πυλώνες και μια προϋπόθεση για να εκμεταλλευτούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπρουμίδης: 4 πυλώνες και μια προϋπόθεση για να εκμεταλλευτούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση

«To Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είναι μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, ίσως και η τελευταία ευκαιρία, όχι απλά για να θεραπεύουμε τις πληγές από την πανδημία αλλά για να αλλάξουμε το οικονομικό μας μοντέλο και να γίνουμε ανταγωνιστικοί στο μέλλον» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, κ. Χάρης Μπρουμίδης από το διαδικτυακό βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσό σε σχέση με το αποτύπωμα που έχει η χώρα στην Ένωση, κι αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας κινούμενοι προς τα εμπρός» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τέσσερις πυλώνες και να υλοποιήσει μια προϋπόθεση αν θέλει να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να γίνει ανταγωνιστική στην 4η βιομηχανική επανάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την διασυνδεσιμότητα, δηλαδή τα υψηλής ταχύτητας δίκτυα, ασύρματα κι ενσύρματα (5G και οπτικές ίνες). «Από την δική μου γωνία θέασης η Ελλάδα δεν θα υπολείπεται άλλων χωρών όσον αφορά στην συνδεσιμότητα ακόμα και σε επίπεδο επίγειας σύνδεσης. Μπορεί στο παρελθόν να μείναμε κολλημένοι στα καλώδια χαλκού, πλέον όμως προχωράμε μπροστά και μπορούμε να φτάσουμε εγκαίρως εκεί που πρέπει». Σε αυτό τον πυλώνα σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη θα πρέπει να εστιάσουμε σε 2 τομείς, αφενός στο να ανοίξουμε το οικοσύστημα των προμηθευτών κι αφετέρου στο να επικεντρωθούμε στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών από πολίτες κι επιχειρήσεις. Η Vodafone μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε, προτίθεται να τρέξει πιλοτικά πρότζεκτ «vendor agnostic», ανεξάρτητα δηλαδή από προμηθευτές, ζητώντας και την αρωγή της πολιτείας γι' αυτό.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ψηφιοποίηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ειδικά των ΜμΕ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό τον τομέα, σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, θα πρέπει να ενισχύσουμε τα νέα δίκτυα για τη συνδεσιμότητα των επιχειρήσεων, να αξιοποιήσουμε το cloud και άλλες τεχνολογίες αλλά και να επανεξετάσουμε το φορολογικό καθεστώς για τις υπηρεσίες αυτές αφού «η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπερφορολογεί την κινητή τηλεφωνία, κάτι που δεν φέρνει τελικά πρόσθετα έσοδα στα ταμεία του κράτους, όπως απέδειξε και πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος». Παράλληλα ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την υιοθέτηση υψηλότερων ταχυτήτων για να καρπωθούμε τα οφέλη που αυτές προσφέρουν.

Όσον αφορά την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, που αποτελεί και τον τρίτο πυλώνα στον οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε ότι τα οφέλη της είναι ήδη ορατά από το πρώτο lockdown. Τέλος αναφέρθηκε και στις ψηφιακές δεξιότητες, τον τέταρτο πυλώνα σύμφωνα με τον ίδιο, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να απαντήσουμε στο ερώτημα πώς εκπαιδεύουμε μια ολόκληρη κοινωνία.

Όσο για την προϋπόθεση που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο να αξιοποιήσει η Ελλάδα την 4η βιομηχανική επανάσταση είναι σύμφωνα με τον CEO της Vodafone Ελλάδος, η ταχύτητα απορρόφησης των προσφερόμενων κονδυλίων. «Χρειάζεται ένας ευέλικτος μηχανισμός γιατί η ευκαιρία είναι μοναδική και θα μπορέσουμε να την εκμεταλλευτούμε μόνο αν όλο το οικοσύστημα του ιδιωτικού φορέα χέρι-χέρι με το δημόσιο απορροφήσουν τα χρήματα που ισοδυναμούν με το 17% του ΑΕΠ της χώρας» κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider